A disznó levágására általában az ősz végi, tél eleji időszakban, tehát a hidegebb hónapokban kerül sor, hiszen a hűvös időjárás elősegíti a hús megfelelő tárolását. A folyamat hajnalban kezdődik, amikor az egész család, a barátok, és akár szomszédok is összegyűlnek. A disznó leölését pedig a helybéli hentes, vagy a legtapasztaltabb személy végzi. Ezután megkezdődik a sertés feldolgozása: az állat minden részét hasznosítják, hiszen a disznóvágás egyik fontos szerepe a pazarlás elkerülése.
A disznóvágás nemcsak maga a hús feldolgozása köré összpontosul, hanem tulajdonképpen egy vidám hangulatú, egész napos közösségi esemény, amelyet történetmesélések és közös, bőséges étkezések kísérnek. A férfiak az udvaron végzik a nehezebb feladatokat, mint a perzselés, bontás és a darálás, az asszonyok pedig kora reggeltől a konyhában dolgoznak. Az első fogások között gyakran szerepel a hagymás vér és a frissen sült pecsenye, amelyet még reggel vagy napközben, a feldolgozás során készítenek el.
Sorban készül el a többi finomság is, amelyek a tradicionális magyar konyha jellegzetességei: kolbász, hurka, szalonna és tepertő – hogy csak néhányat említsünk. Mint említettük, a belsőségek is felhasználásra kerülnek, a vér és a máj például első osztályú hurkaalapanyag. Az elkészült friss és későbbre szánt ételek többnyire jól bevált, családi receptek alapján kerülnek az asztalra és a kamrákba.
A nap végén, mintegy a kemény munka jutalmaképpen disznótoros lakomát rendeznek, ami különösen emlékezetes része az eseménynek. Ilyenkor az asztalra kerül minden, amit frissen készítettek: a hurka, a kolbász, az abált szalonna, a sült húsok és a tepertő. És persze nem hiányozhatnak a jobbnál jobb házi sütemények, például a pogácsa vagy épp a rétes.
A disznóvágás hagyománya évszázadokra nyúlik vissza, jóllehet az utóbbi évtizedekben némileg megváltozott. Míg régen szinte minden vidéki háztartásban volt legalább egy-két disznó, addig manapság egyre kevesebben tartanak haszonállatokat. Ugyanakkor vidéken még ma is sokan igyekeznek megtartani a tradíciókat, a városiak számára pedig a disznóvágás gyakran egy különleges baráti vagy családi közös programot jelent.
Mi most a régi hagyományok felidézésére invitálunk, galériánkat átlapozva te is visszaemlékezhetsz a régi disznótorokra, ha volt benne részed.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.