Toros káposzta
Klasszikus grízgaluska leves
Mátrai borzaska
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Reszelt túrós sütemény
Káposztás tészta egyszerűen
Tejszínes gombaleves
Zúzapörkölt
Hagymakrémleves
Hagymás rostélyos
Farsangi szalagos fánk
Édes polenta vagy puliszka
Epres blondie
Tojásos nokedli fejes salátával
Csupacsokis brownie
Krémes spenótfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tárkonyos csirkeraguleves
Zsemlegombóc
Dubarry-csirkemell
Érdekességek

Disznóvágás vidéken: így tartották régen a disznótort nagyszüleink, dédszüleink – galéria!

fortepan disznóvágás
Fotó: Fodor András örökösei / © Fortepan
A disznótor tartása az egyik legrégebbi magyar szokás, amely a vidéki élet egyik meghatározó eseménye volt, sőt, sok helyen a mai napig az. A disznóvágás nemcsak az élelmiszer előállításáról szól, hanem a közösségépítés és a hagyományok őrzésének fontos része is.

A disznó levágására általában az ősz végi, tél eleji időszakban, tehát a hidegebb hónapokban kerül sor, hiszen a hűvös időjárás elősegíti a hús megfelelő tárolását. A folyamat hajnalban kezdődik, amikor az egész család, a barátok, és akár szomszédok is összegyűlnek. A disznó leölését pedig a helybéli hentes, vagy a legtapasztaltabb személy végzi. Ezután megkezdődik a sertés feldolgozása: az állat minden részét hasznosítják, hiszen a disznóvágás egyik fontos szerepe a pazarlás elkerülése.

Hogyan zajlik egy igazi vidéki disznóvágás?

A disznóvágás nemcsak maga a hús feldolgozása köré összpontosul, hanem tulajdonképpen egy vidám hangulatú, egész napos közösségi esemény, amelyet történetmesélések és közös, bőséges étkezések kísérnek. A férfiak az udvaron végzik a nehezebb feladatokat, mint a perzselés, bontás és a darálás, az asszonyok pedig kora reggeltől a konyhában dolgoznak. Az első fogások között gyakran szerepel a hagymás vér és a frissen sült pecsenye, amelyet még reggel vagy napközben, a feldolgozás során készítenek el. 

Sorban készül el a többi finomság is, amelyek a tradicionális magyar konyha jellegzetességei: kolbász, hurka, szalonna és tepertő – hogy csak néhányat említsünk. Mint említettük, a belsőségek is felhasználásra kerülnek, a vér és a máj például első osztályú hurkaalapanyag. Az elkészült friss és későbbre szánt ételek többnyire jól bevált, családi receptek alapján kerülnek az asztalra és a kamrákba. 

A nap végén, mintegy a kemény munka jutalmaképpen disznótoros lakomát rendeznek, ami különösen emlékezetes része az eseménynek. Ilyenkor az asztalra kerül minden, amit frissen készítettek: a hurka, a kolbász, az abált szalonna, a sült húsok és a tepertő. És persze nem hiányozhatnak a jobbnál jobb házi sütemények, például a pogácsa vagy épp a rétes.

Recept
Rafinált
Túrós rétes réteslapból
45 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

A disznóvágás hagyománya évszázadokra nyúlik vissza, jóllehet az utóbbi évtizedekben némileg megváltozott. Míg régen szinte minden vidéki háztartásban volt legalább egy-két disznó, addig manapság egyre kevesebben tartanak haszonállatokat. Ugyanakkor vidéken még ma is sokan igyekeznek megtartani a tradíciókat, a városiak számára pedig a disznóvágás gyakran egy különleges baráti vagy családi közös programot jelent. 

Mi most a régi hagyományok felidézésére invitálunk, galériánkat átlapozva te is visszaemlékezhetsz a régi disznótorokra, ha volt benne részed. 

Fortepan  Belházy Miklós_1961
1/10
Fortepan  Fodor András örökösei_1936
1/10
Fortepan  Tóth Ákos_1961
1/10
Fortepan  Fekete Bernadette_1939
1/10
Fortepan  Sattler Katalin_1955
1/10
Fortepan  Korenchy László_192
1/10
Fortepan  Sattler Katalin_1955
1/10
Fortepan  Sattler Katalin_1955
1/10
Fortepan  Bojár Sándor_1964
1/10
Fortepan  Fodor András örökösei_1936
1/10

Békéscsabán készítik az ország legjobb kolbászait. A recept nem titkos, de rengeteg mindentől függ, mitől is lesz igazán finom és jó egy kolbász. Az egyik legfontosabb összetevő természetesen a sertéshús, ám nem mindegy a disznó kora, neme, fajtája és az sem, mivel etetik. Such Zoltán András kolbászkirály disznóvágásán jártunk, aki beavatott minket a részletekbe.

@mindmegette.hu

Békéscsabán készítik az ország legjobb kolbászait. A recept nem titkos, de rengeteg mindentől függ, mitől is lesz igazán finom és jó egy kolbász. Az egyik legfontosabb összetevő természetesen a sertéshús, ám nem mindegy a disznó kora, neme, fajtája és az sem, mivel etetik. Such Zoltán András kolbászkirály disznóvágásán jártunk, aki beavatott minket a részletekbe. #disznóvágás #kolbász #békéscsaba #kolbászfesztivál #kolbászkirály #csabaikolbász #mindmegette

♬ eredeti hang – Mindmegette.hu - Mindmegette.hu

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.