Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Érdekességek

Disznóvágáson jártunk: ez az ideális sertés, ha jó kolbászt akarsz

A kolbászkirály elárulja, milyen késekre, eszközökre van szükség kolbászkészítéshez
Fotó: Dinya Magdolna / © BEOL
A legjobb kolbászt a békéscsabaiak készítik, ám nem csak a fűszerezés határozza meg a jó és finom kolbászt. Nagyon sokat számít, sőt talán az a legfontosabb, hogy a sertéshús kiváló minőségű legyen. Such Zoltán András kolbászkirály disznóvágásán jártunk, aki bevezetett minket a sertéstartás rejtelmeibe is.

A csabai kolbász híres és rengetegen imádják, nem véletlenül, ugyanis finom, fűszeres és jellegzetes ízét és illatát a köménynek köszönheti. A fűszerezés azonban csak az egyik része a csabai kolbász sikerének. A mindmegette a beol.hu-val közös kolbásztúráján sorra látogatta a Csabai Kolbászfesztivál néhány kolbászkirályát és kolbászkirálynőjét, hogy megtudjuk, mitől is olyan jó a csabai kolbász.

Ilyen egy vérbeli vidéki disznóvágás
Ilyen egy vérbeli vidéki disznóvágás
FOTÓ: DINYA MAGDOLNA / BEOL

A csabai kolbász titka a húsban rejlik

Sokan kérdezik, hogy milyen fűszerek kerülnek a csabai kolbászba, és senki nem is titkolja, hogy alapvetően négy fűszer határozza meg az ízvilágot. A pirospaprika, a tavaszi fokhagyma, az egész kömény és az asztali só, ezekből áll a csabai fűszerkeverék, ám nem csak ez kell ahhoz, hogy tökéletes legyen. Első és talán legfontosabb, hogy a kolbászba kerülő húsnak magas minőségűnek kell lennie, és ezen áll vagy bukik, hogy jól sikerül-e a kolbász.

Such Zoltán András, a Csabai Kolbászfesztivál 2022-es győztesének disznóvágásán jártunk, így első kézből megtudhattuk, hogy a kolbászhoz a legjobb a duroc és a nagyfehér sertés keresztezése, ez biztosítja ugyanis a megfelelően zsíros húst, a jó szalonnát. Egy jól megválasztott fajta sem ér azonban semmit, ha rosszul végezzük az etetést, ugyanis ha szó szerint moslékkal, éttermi és konyhai maradékkal etetjük a disznót, akkor a húsa sem lesz finom, a zsírja pedig nem dermed meg rendesen.

A kolbászkirály szerint a takarmányhoz jó választás a búza, az árpa, a kukorica és a borsó, ezek együttes használata ugyanis rosttal és fehérjével látja el az állatot.

A fajta mellett fontos tényező a disznó életkora is. Such Zoltán is azok közé tartozik, akik idősebb, legalább egyéves állatból készítik a kolbászt, mert ennek a jószágnak már érett a húsa. Elsősorban kocát és ártányt (fiatalon herélt disznót) vág, kant sosem, mert a sokak által ismert kan szag képes kialakulni.

Such Zoltán kolbászkirály nagy gyakorlattal végzi a disznóvágást
Such Zoltán kolbászkirály nagy gyakorlattal végzi a disznóvágást
FOTÓ: DINYA MAGDOLNA / BEOL

Fontos a perzselés, a szakszerű feldolgozás

Egy disznóvágás során nincs idő megállni, pihenni vagy várakozni, szinte azonnal kell cselekedni, amint megtörtént a leölés. Such szerint kihagyhatatlan lépés az alapos perzselés, feketítés, ugyanis ez nemcsak a szőrtüszőket tünteti el, de finom ízt is ad a sertéshúsnak, és így a kolbásznak is.

A darabolás nagy gyakorlatot igényel, és Such Zoltán, a Csabai Kolbászfesztivál 2022-es győztese, a kolbászkirály cím birtokosa nagy rutinnal, látszólag játszi könnyedséggel és gyorsan szedte szét a disznót, adogatta a különféle húsokat, beleket, májat, szívet és a többi alapanyagot az asszonyoknak. A beleket átmosták, hogy készen álljanak a töltésre, a belsőségeket pedig tették is a kondérba, feltették főni az abalevet, amiből mennyei disznósajt és hurka készül, de ez a jövő, vagyis a folytatás zenéje.

A disznóvágós sorozatunk következő részében a kolbászhoz fontos húsrészek, a csabai kolbászba kerülő fűszerek és azok legfontosabb jellemzői kerülnek terítékre.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.