Farsangi szalagos fánk
Rigó Jancsi, ahogy mi szeretjük
Tárkonyos csirkeraguleves
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus grízgaluska leves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Hagymás rostélyos
Vadas marha
Tojásos nokedli fejes salátával
Dubarry-csirkemell
Csupacsokis brownie
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Kapros tökfőzelék virslivel
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kijevi csirkemell rizibizivel
Zsemlegombóc
Káposztás tészta egyszerűen
Epres blondie
Körömpörkölt csülökkel
Érdekességek

Népszerű közel-keleti édesség a halva – ezt mindenképp tudnod kell róla

Akik az igazán édes desszerteket kedvelik, azokban biztosan a kedvenceik között szerepel a halva, ugyanis a tradicionális arab finomság legfőbb ismertetőjegye a magas cukortartalma. Egyébként egy roppant egyszerű, változatosan elkészíthető édességről van szó, ami kincset érő alapanyagokat rejt magában.

A halva a közel-keleti régió egyik legnépszerűbb édessége, de kifejezetten kedvelt a balkánon, sőt, görög változata is ismert. A különböző kultúrákban eltérő receptúrájú desszertekben általában közös, hogy alapjukat a szezámmag vagy valamilyen gabonaliszt adja, és diófélékkel gazdagítják a finomságot. 

A halva isteni édesség, ami tökéletes kávé vagy tea mellé /Fotó: Shutterstock

A halva eredete

A halva arab eredetű szó, melynek jelentése édes. Az első írásos emlékek a 7. századból származnak, ezek tanúsága alapján először a Közel-Keleten készítették el az édességet, méghozzá szezámmagból. Eredetileg vallási ünnepeken vagy különleges alkalmakkor fogyasztották, de egyszerű elkészítése miatt igen hamar a mindennapok közkedvelt desszertjévé vált. 

A halva különböző típusai

Mivel számos területen elterjedt, nem csoda, hogy egy idő után a receptek is különbözőek lettek – minden kultúra a maga ízlésére formálta a halvát. Alapvetően két fő változata ismert: az eredetinek tekintett szezámmagos és a lisztes alapú halva. 

A szezámos változatban a tahini és a cukor (vagy méz) adja az alapot, az édes ízt és a krémes textúrát. Ebbe kerülhet ízlés szerint bármilyen extra hozzávaló: vanília, csokoládé, bármilyen dióféle (mandula, dió, pisztácia) vagy akár aszalt gyümölcsök is. 

A lisztes változat főképp Törökországban elterjedt. Ennek alapja gyakran a búzadara, amit vajjal vagy olajjal, valamint cukorral és vízzel főznek össze. A tahinis változathoz képest ez a verzió valamivel puhább, de ezt is ízesítik további összetevőkkel, sőt, gyakran olyan különleges fűszerek is kerülnek bele, mint a kardamom vagy a sáfrány.  

Recept
Egyszerű
Pisztáciás halva
150 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

A halva fogyasztásának előnyei

Annak ellenére, hogy egy magas cukortartalmú, kifejezetten kalóriadús édességről van szó, a többi összetevői miatt tápanyagban is ugyanolyan gazdag. A tahinis verzió rendkívül gazdag növényi fehérjében, rostokban és antioxidánsokban is, emellett a szezámmag kitűnő forrása a kalciumnak, magnéziumnak és a vasnak is. A fűszerekkel ízesített változatnak is lehetnek pozitív hatásai, amit a felhasznált fűszernek köszönhet, ugyanígy a hozzáadott magvak is gazdagítják ízben és tápértékben is a halvát.

A halva tehát népszerű édesség, amit mértékkel fogyasztva beilleszthetünk a kiegyensúlyozott étrendbe. Tea vagy kávé mellé tökéletes finomság. 

 

(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.