Kapros tökfőzelék virslivel
A legjobb palacsintatészta
Mézes-mustáros csirkemell
Az eredeti Baklava
Amerikai almás pite sós karamellel
Mirinda-szelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Mákos guba
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék
Vadasmártás sertéscombbal
Körömpörkölt csülökkel
Dödölle - az eredeti recept
Rakott zöldbab darált hússal
Madártejszelet
Alapételek

Túrós fánkgombóc: a gyerekek kedvenc farsangi édessége

Nem kérdés, hogy a farsangi szezon legkedveltebb édessége a fánk. Bár kicsik és nagyok egyaránt kedvelik minden formáját, ez a túrós fánkgombóc a gyerekek új kedvence lesz. Hogy miért? Mert pillanatok alatt elkészül, így nem kell sokat várni a finomságra. Ráadásul az elkészítés pofonegyszerű, ezért akár a legkisebbek is részt vehetnek benne.

A kedvenc farsangi emlékem a fánkhoz kapcsolódik, és egyben vicces és tanulságos. Még általános iskolás voltam, amikor a jelmezes bulit szervezte a tanító néni, és megkérdezett bennünket, ki mit tud hozni a batyus összejövetelre. Nyilvánvalóan a szülőknek kellett elkészíteni az adott finomságot, így a mai napig nem jöttem rá, miért minket, gyerekeket kérdezett, de ha nem így lett volna, most egy mosolyra fakasztó emlékkel szegényebb lennék. No de visszatérve a bulira: én nagy boldogan vállaltam el – anyukám nevében – a fánkkészítést. Nem nehéz kitalálni, mi adta a helyzetkomikumot. Hogy, hogy nem, édesanyám nem tudott fánkot sütni. Szerencsére a nagymamám megmentett minket, így büszkén vihettem az iskolai farsangra egy hatalmas tálca gyönyörű szalagos fánkot. De szerintem akkor is jól jöttünk volna ki ebből a szituációból, ha ismertük volna a túrós fánkgombóc receptjét. Ez a változat ugyanis pofonegyszerű és villámgyors, az elkészítése gyerekjáték! Persze nem csak kezdők próbálkozhatnak vele, a rutinos háziasszonyok is hamar megszeretik majd. Íme, a recept! 

túrós fánkgombóc
A túrós fánkgombóc amilyen egyszerű, olyan isteni édesség /Fotó: Vidék íze magazin

Így készül az egyszerű túrós fánkgombóc

Hozzávalók:  

  • 4 db tojás 
  • 5 ek. cukor 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 50 dkg túró 
  • 10 + 2 evőkanál liszt 
  • 1/2 mk. szódabikarbóna 
  • 1 tk. reszelt citromhéj 
  • 1 tk. citromlé 
  • olaj a sütéshez 
  • porcukor a tálaláshoz 

Elkészítés: 

  1. Egy tálba ütjük a négy egész tojást, habosra keverjük az öt evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral. Beleforgatjuk a túrót. Hozzávegyítünk tíz evőkanál lisztet (amelyben előzetesen elkeverjük a szódabikarbónát), ízesítjük a citromhéjjal és a citromlével. Jól összekeverjük, alaposan kidolgozzuk a tésztát. 
  2. Nagy diónyi gombócokat formázunk belőle. Lisztbe forgatjuk. 
  3. Egy mély serpenyőben bő olajat forrósítunk, és megsütjük benne a golyókat. Konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük, végül porcukorral meghintve tálaljuk. 

Elkészítési idő: 40 perc 

Egy adag: kb. 280 kcal 

(Forrás: Vidék íze magazin)

Hasonlóan egyszerű a receptje a joghurtos fánknak is, ha egy gyors édességre vágyunk, ezzel is érdemes próbálkozni! 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.