Ha így tárolod a fokhagymát, akár fél évig is eláll!
![](https://cdn.mindmegette.hu/2024/10/e2skqWVPgBtfOFzXrycdterCk4HDITT327BpGzL-P8Y/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VkODU0YTkyNDdjZjRiMWFhZjI4NmIwMzFjMGY1Y2U4.webp)
A fokhagyma az egyik legcsodálatosabb konyhai alapanyagunk: jótékony egészségügyi hatásairól nem beszélhetünk eleget - például, hogy csipős illóolajának köszönhetően vírusölő tulajdonsággal is bír, és így megfázás ellen is kiváló, akár nyersen, akár mézbe áztatva fogyasztjuk -, amellett a fokhagyma alapvető fűszere a magyaros ételeknek is. A pörköltek, raguk vagy épp a brassói elkészítéséhez nélkülözhetetlen, de sokan szeretik a levesben főtt fokhagymát, a hús mellett sült, édeskés ízű gerezdeket, de vannak, akik akár nyersen is elrágcsálják vagy a lángos vagy a pirítós mellé.
Egy szó, mint száz: nem árt, ha mindig van otthon belőle jópár fej. De hogyan tároljuk, hogy lehetőség szerint ne menjen tönkre, ne penészedjen, ne csírázzon ki a méregdrága zöldség?
Ahhoz, hogy az aromáját sokáig megőrizze, hűvös, jól szellőző, száraz helyen kell tárolnunk. Amennyiben ez nem megoldható, vegyük elő az egyik legjobb, kiváló nedvszívó képességéről híres filléres konyhai fűszerünket, a sót. Öntünk belőle egy tálba, vagy doboz aljába, és fújuk bele a fokhagymafejeket. Így garantáltan megóvjük a nedvességtől, sem penészedni, sem kicsírázni nem fog.
Miután megbontottuk a komplett fejet, a gerezdeket héjastul ugyanígy raktározhatjuk, de 10 napon belül mindenképpen használjuk fel.
A hámozott fokhagyma viszont másfajta tárolást igényel: tegyük egy légmentesen zárható edénybe, aztán be a hűtőbe, így egy hétig is eláll.
Az zúzott vagy aprított fokhagymának pedig legjobb helye olívaolajban, és egy jól záródó üvegcsében, kisebb fajta, szilikongyűrűs befőttesüvegben van. Hűtőben, nagyjából az idők végezetéig eláll, és jó szolgálatot tehet péládul akkor, ha 10 percünk van főzni valamit, és mondjuk alio di oglio-t, vagyis olajos-fokhagymás tésztát, esetleg paradicsomos spagettit készítenénk. Így legalább a pucolással és az aprítással már nem kell bíbelődni, valóban villámgyorsan készen lehetünk.
A fokhagymát megpucolni sem éppen egyszerű dolog: egyenként lefejteni a hártyavékony héjat, ráadásul úgy, hogy egy picike részt az aljából le is kell vágnunk, szabad utat engedve az illóolajoknak, amitől garantáltan órákig fokhagymaszagú lesz a kezünk - lássuk be, nem egy leányálom.Szerencsére az interneten mindenre van megoldás, különsen, ha a TikTok megfejtőit monitorozzuk rendszeresen. Itt találtunk az alábbi forradalmi megoldásra is: Julius Fiedler, akinek több mint 700 ezer követője van, azt javasolja, hogy a fokhagymagerezdeket egy percig áztassuk forró vízben, majd tegyük át egy szűrőbe. A forró víz fellazítja a héjat, így könnyebb lesz eltávolítani.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.