Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Minestrone recept
Minestrone
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A különleges fűszer elmaradhatatlan kelléke a sütés-főzésnek, jellegzetes aromája a legegyszerűbb ételeket is feldobja. Azonban előfordulhat, hogy nem megfelelő minőségű terméket vettünk meg a boltban. Lássuk, honnan ismerhető fel a hamis fahéj, és miként kerülhetjük el, hogy ilyet vásároljunk.

Az egészben és őrölt formában is kapható fahéj közkedvelt fűszere a magyar konyhának is. A desszertek egyik legjobb ízesítője, de sült húsokhoz, keleties ízvilágú fogásokhoz éppúgy passzol. A tökéletes végeredmény érdekében pedig jó, ha kerüljük a hamis fahéjat, és azt is eláruljuk, miről ismerhető fel még a vásárlás előtt. 

hamis fahéj
A hamis fahéj több tulajdonságában is eltér a valóditól, így egy kis rutinnal már könnyű felismerni 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Melyik az eredeti és melyik a hamis fahéj? 

Az igazi fahéj (vagy más néven ceyloni fahéj) a Srí Lankán őshonos Cinnamomum verum fák kérgéből készül. A hamis fahéj alatt a kassziafahéjat értjük, amely a Kínában található Cinnamomum cassia fáról származik. Ez a fajta sötétebb színű, mint az igazi fahéj, valamint erőteljesebb textúrájú, és az íze is intenzívebb. A kassziafahéj, vagy más néven kínai fahéj, előállítása olcsóbb, ezért szélesebb körben elterjedt. Használatának hátránya ugyanakkor, hogy hiányzik belőle az igazi fahéj finomsága és lágysága. 

Így ismerd fel a valódi fahéjat

Bár a konyhában mindkét fajta jó szolgálatot tesz, az igazán lágy, kellemes aromás fűszerezéshez az eredeti fahéjat érdemes választani. Ennek felismerésére 5 egyszerű módszert ismertetünk. 

1. Vizsgáljuk meg a fahéj csomagolását

Ha a csomagoláson a „Ceylon” vagy a „true” feliratok szerepelnek, akkor minden jel arra utal, hogy igazi fahéjat tartalmaz a tasak. Ugyanígy pozitív jel lehet, ha a fahéj származási helyeként Srí Lankát jelölték meg. 

Ám ha a címkén „cassia bark” vagy „saigoni fahéj” feliratot találunk, akkor biztos, hogy az olcsóbb változatról van szó. Ezek származási helye lehet Kína, Indonézia, Szumátra régiója vagy Vietnám. 

Sajnos sok fahéj csomagolásán nem tüntetik fel az előállítás részleteit, így nem mindig tudjuk megállapítani már a boltban, hogy valódi termékről van-e szó.

2. Illatozzuk meg a fahéjat

Az igazi fahéj illata enyhébb, lágyabb, mint a kínai változaté. Ha a fahéjrúd vagy az őrölt fahéj illata intenzív és fűszeres, akkor valószínűleg kassziafahéjról van szó. Ezzel szemben ha édes, de fűszeres illatot áraszt, akkor nagy eséllyel valódi fahéjról van szó.

A semmi máshoz nem hasonlítható édes illat egy szerves vegyületnek, a cinnamaldehidnek köszönhető, amely a kéreg illóolajában található meg. 

3. Vizsgáljuk meg a színét

Egy valódi és egy hamis fahéjrudat egymás mellé téve szemmel látható lesz a különbség. Az igazi fahéj ugyanis világosabb árnyalatú, míg a hamis változat inkább sötétbarna. Őrölve a valódi fahéj aranyló, szinte sárgás tónusú lesz, míg a kínai fahéj vöröses árnyalatot kap. 

4. Bátran kóstoljuk meg

Az eredeti és a hamis fahéj íze eltérő. Míg előbbi természetesen édes, szinte vaníliás ízjegyekkel rendelkezik, addig a kassziafahéj erős, fáj aromákkal társítható, ami nagy mennyiségben akár kellemetlen ízű is lehet. 

5. Vessük alá töréstesztnek

Az igazi fahéjrúd vékonyabb, mint a kassziából készült változat. A kasszia durvább, robusztusabb felületű, és majdnem kétszer olyan vastag, mint az igazi fahéj. Ebből adódik, hogy a valódi fahéjrúd sokkal könnyebben eltörik – írja a Life.hu

Amiből nem hiányozhat a fahéj

A jellegzetes ízű fűszer nem csak süteményekben állja meg a helyét, a szaftos tépett húsos szendvicsnek is különleges aromát ad, ha a pácoláshoz használt fűszerkeverékbe csempészünk egy kiskanálnyit belőle. A gyümölcsös desszerteknek, főleg az almás és szilvás finomságoknak is elmaradhatatlan hozzávalója, de természetesen nem feledkezhetünk meg a klasszikus fahéjas tekercsről sem, ami nálunk is rendkívül népszerű édesség. 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.