A fokhagyma alapvető fűszere a magyaros ételeknek, és szinte nincs olyan főétel, amit el lehetne rontani vele. Sokan szeretik a levesben főtt fokhagymát, a hús mellett sült, édeskés ízű gerezdeket, de vannak, akik akár nyersen is elrágcsálják vagy a lángos vagy a pirítós mellé. A fokhagyma erős, csípős hatóanyagainak köszönhetően vírusölő tulajdonsággal is bír, így a téli időszakban, megfázás ellen is kiváló, akár nyersen, akár mézbe áztatva.
Mint minden esetben, a fokhagymánál is fontos, hogy a lehető legjobb minőségű alapanyagot válasszuk. Az ételek ízét ugyanis nagyban befolyásolja, hogy milyen élelmiszerekkel dolgozunk, elég csak a nem szezonjában termett, íztelen paradicsomra gondolni, mekkora különbség van egy napon érlelt, helyben termett nyári zöldség és egy importált, téli alapanyag között.
A Mindmegette és a Beol közös sorozatában ugyan a kolbász van a fókuszban, de mit sem ér egy finom házi kolbász fokhagyma nélkül, így a békéscsabai piacon jártunk utána annak, mi a minőségi fokhagyma ismérve, és mi a különbség a tavaszi és az őszi fokhagyma között. Komlósi Sándorné őstermelőtől megtudtuk, hogy a tavaszi fokhagyma vékony héjú, picit rózsaszínes-lilás, beltartalmi értéke jobb, mint az őszinek, ami többrétegű és vastagabb héjjal bír, ráadásul vizesebb fokhagyma is.
A tárolás során figyeljünk arra, hogy a fokhagyma hűvös, száraz és fénytől védett helyen legyen, így nem veszít nedvességtartalmából és nem fog kicsírázni sem.
Azt már korábban megtudtuk, hogy a csabai kolbászba mindössze négy fűszer, asztali só, fűszerpaprika, egész kömény és fokhagyma kell, de persze az egész nyitja a megfelelő húsban rejlik. Such Zoltán egykori kolbászkirály is úgy tartja, hogy a tavaszi fokhagyma a legjobb a kolbászba, ugyanis az őszi másnapra bezöldülhet, ráadásul vizesebb is, mint a tavaszi és ez nem jó a kolbászba – olvasható a beol.hu cikkében.
Habár csábító lehet a gondolat, hogy jó fokhagymás kolbászt készítsünk otthon, nem szabad túlzásba esni. Such szerint a túl sok fokhagymától megavasodhat, megromolhat a kolbász, így azt javasolja, aki otthon készít csabai kolbászt, az tíz kiló húshoz 2-4 dekányi pucolt fokhagymával számoljon.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.