30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Újévi lencsefőzelék recept
Újévi lencsefőzelék
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Mézes-sörös sült oldalas recept
Mézes-sörös sült oldalas
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Szilveszteri malacsült recept
Szilveszteri malacsült
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Mákos guba  recept
Mákos guba
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Lencseleves kolbásszal recept
Lencseleves kolbásszal
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Érdekességek

Így ismerjük fel a minőségi fokhagymát, egy őstermelő elárulta a titkot, mire érdemes figyelni

Minőségi fokhagyma: ezekre figyeljünk vásárlás során
Fotó: Dinya Magdolna / © BEOL
A fokhagyma a magyar konyha egyik alapvető fűszere, ami nélkül a brassói vagy a lángos szinte elképzelhetetlen. Számtalan étel alapja és ízesítője a fokhagyma, ami ráadásul igazi csodaszer is, főleg a vírusos, megfázásos időszakban. De honnan ismerjük fel a minőségi fokhagymát? És mi az a tavaszi és őszi fokhagyma?

A fokhagyma alapvető fűszere a magyaros ételeknek, és szinte nincs olyan főétel, amit el lehetne rontani vele. Sokan szeretik a levesben főtt fokhagymát, a hús mellett sült, édeskés ízű gerezdeket, de vannak, akik akár nyersen is elrágcsálják vagy a lángos vagy a pirítós mellé. A fokhagyma erős, csípős hatóanyagainak köszönhetően vírusölő tulajdonsággal is bír, így a téli időszakban, megfázás ellen is kiváló, akár nyersen, akár mézbe áztatva.

Komlósi Sándorné őstermelő elárulja, mi a különbség a tavaszi és az őszi fokhagyma között
Komlósi Sándorné őstermelő elárulja, mi a különbség a tavaszi és az őszi fokhagyma között
FOTÓ: DINYA MAGDOLNA / BEOL

A minőségi fokhagyma ismérve

Mint minden esetben, a fokhagymánál is fontos, hogy a lehető legjobb minőségű alapanyagot válasszuk. Az ételek ízét ugyanis nagyban befolyásolja, hogy milyen élelmiszerekkel dolgozunk, elég csak a nem szezonjában termett, íztelen paradicsomra gondolni, mekkora különbség van egy napon érlelt, helyben termett nyári zöldség és egy importált, téli alapanyag között.

A Mindmegette és a Beol közös sorozatában ugyan a kolbász van a fókuszban, de mit sem ér egy finom házi kolbász fokhagyma nélkül, így a békéscsabai piacon jártunk utána annak, mi a minőségi fokhagyma ismérve, és mi a különbség a tavaszi és az őszi fokhagyma között. Komlósi Sándorné őstermelőtől megtudtuk, hogy a tavaszi fokhagyma vékony héjú, picit rózsaszínes-lilás, beltartalmi értéke jobb, mint az őszinek, ami többrétegű és vastagabb héjjal bír, ráadásul vizesebb fokhagyma is.

A tárolás során figyeljünk arra, hogy a fokhagyma hűvös, száraz és fénytől védett helyen legyen, így nem veszít nedvességtartalmából és nem fog kicsírázni sem.

A tavaszi fokhagyma a csabai kolbász lelke

Azt már korábban megtudtuk, hogy a csabai kolbászba mindössze négy fűszer, asztali só, fűszerpaprika, egész kömény és fokhagyma kell, de persze az egész nyitja a megfelelő húsban rejlik. Such Zoltán egykori kolbászkirály is úgy tartja, hogy a tavaszi fokhagyma a legjobb a kolbászba, ugyanis az őszi másnapra bezöldülhet, ráadásul vizesebb is, mint a tavaszi és ez nem jó a kolbászba – olvasható a beol.hu cikkében.

Habár csábító lehet a gondolat, hogy jó fokhagymás kolbászt készítsünk otthon, nem szabad túlzásba esni. Such szerint a túl sok fokhagymától megavasodhat, megromolhat a kolbász, így azt javasolja, aki otthon készít csabai kolbászt, az tíz kiló húshoz 2-4 dekányi pucolt fokhagymával számoljon.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.