A kaliforniai paprika nemcsak színes és ízletes, hanem számos egészségügyi előnnyel is bír, így érdemes beiktatni az étrendünkbe. Gazdag C-vitamin tartalmának köszönhetően segít az immunrendszer erősítésében, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A benne található lutein és zeaxantin hozzájárul a látás egészségének megőrzéséhez. Mivel alacsony kalóriatartalmú, ideális diétázóknak és az egészséges táplálkozást fontosnak tartóknak. Összegyűjtöttük, hogyan fogyasztható, hogy ne legyen unalmas!
Szeleteljünk fel 1-1 szál póréhagymát és szárzellert, zúzzunk össze 1 gerezd fokhagymát, és vágjunk kockára 4 kimagozott paprikát. 2 evőkanál forró olívaolajon süssük 10 percig. Adjunk hozzá 5 dkg előfőzött gyors rizst, 6 felkockázott paradicsomot, 2 babérlevelet, 2 zöldségleveskockát, és 1,2 liter vizet. Forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk, és főzzük 25-30 percig. Ha kész, dobjuk ki a babérlevelet, és szórjunk a levesbe 1-1 evőkanál apróra vágott petrezselymet meg bazsalikomot.
Szeleteljünk vékonyra 1-1 piros és sárga kaliforniai paprikát, és 1 fej lilahagymát. Tegyük keverőtálba 1 evőkanál tejföllel, ízesítsük 1 teáskanál fűszerpaprikával, és csipetnyi őrölt fehér borssal.
Vágjuk le a paprikák kalapját, a húsából az ereket és a csumáját vágjuk ki. Keverjünk össze 25 dkg túrót 3 tojássárgájával, egy marék összevágott petrezselyemmel, és fűszerezzük ízlés szerint. Kanalazzuk a paprikákba, tegyük vissza a kalapjukat, majd a töltött zöldséget tegyük sütőlemezre és süssük 30 percig közepes lángon. Amikor kész, és már egészen kihűlt, egyenként csavarjuk szorosan alufóliába. Hagyjuk hűtőszekrényben legalább 3 órára. Ha a hűtési idő letelt, bontsuk ki a fóliát, és paprikákat – éles hegyes késsel – vízszintesen vágjuk három részre, majd a karikákat helyezzük vissza egymásra, azaz „építsük újra” a paprikát. Hidegen vagy langyosan tálaljuk. Pirítós kenyeret kínálhatunk hozzá.
Vágjunk össze durvára 1 kg különböző színű kaliforniai paprikát és 1 nagy fej vöröshagymát. 2 evőkanál olívaolajon pároljuk 10 percig, ízesítsük sóval, borssal, szárított oregánóval. Adjunk hozzá 2,5 dl fehérborecetet, 6 evőkanál cukrot, és kevergetve főzzük tovább kis lángon 25-40 percig. Csak kevés lé maradjon alatta. Ha kihűlt, kanalazzuk alaposan kimosott befőttesüvegekbe.
Béleljünk ki egy lapos sütőformát omlós tésztával, és 10 perc alatt süssük elő. Főzzünk meg 12 dkg kukoricadarát. Még melegen keverjünk bele 15 dkg reszelt sajtot, 3 felkockázott paprikát, 4 felszeletelt paradicsomot, 2 evőkanál vágott bazsalikomot. Fűszerezzük tovább ízlés szerint, majd adjunk hozzá 2 felvert tojást. Simítsuk tésztaformába, az elsütött tésztára, és a sütőben, közepes hőfokon süssük nagyjából 20 percig.
Vágjunk össze durvára 2 piros paprikát és 1 kis fej hagymát. 1 evőkanál olívaolajon pároljuk meg, majd szórjuk meg 1 kávéskanál zúzott koriandermaggal. Süssük 15-20 percig, majd hagyjuk kihűlni. Turmixoljuk össze 15 dkg konzerv főtt, lecsepegtetett fehérbabbal, és ízesítsük kevés citromlével.
Kenjünk meg vastagon krémsajttal a kissé megsütött kaliforniai paprikaszeleteket. Tekerjük fel a paprikacsíkokat, tegyünk a tetejükre gránátalmát. Ízlés szerint sajttal is megszórhatjuk.
Öntsünk kevés olajat egy wokba, ha forró, dobjunk bele 1 vastagra szelt hagymát, 2 gerezd felaprított fokhagymát, 3 piros, csíkokra vágott kaliforniai paprikát. Süssük 3-4 percig, majd adjunk hozzá babcsírát, kevés natúr földimogyorót, és süssük át. Kínai metélttel tálaljuk.
Futtassunk meg 2 felkockázott paprikát kevés olajon, majd adjunk hozzá egy kevés zöldséglevest, és főzzük puhára. Turmixoljuk össze, és keverjük egy adag hozzá tört krumplihoz.
Főzzünk meg 20 dkg barna rizst. Serpenyőbe tegyünk 1 gerezd zúzott fokhagymát, 2 evőkanál extraszűz olívaolajat, 2-2 evőkanál összevágott metélőhagymát, kaprot, és zöld olajbogyót, majd bolondítsuk meg egy citrom levével. Adjunk hozzá 2-3 felkockázott sárga kaliforniai paprikát, 1 teáskanál porcukrot, őrölt fekete borsot és végül a rizst. Keverjük össze, és hűtsük be tálalás előtt. Grill csirkéhez vagy grillezett halhoz kitűnő köret, de önmagában is fogyasztható.
(Kiemelt fotó: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.