Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Minestrone recept
Minestrone
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Igazi C-vitamin-bomba ez a zöldség, ráadásul számtalan fajtája létezik, és bár ritkán szoktunk különbséget tenni köztük, nagyon is számít, melyiket mikor használjuk. A paprika színe segít, hogy tudjuk, melyiket érdemes tölteni, és melyik a legfinomabb nyersen.

Megszámlálni is nehéz, mennyi különböző paprikafaj létezik a világon. A magyar konyha jellegzetes zöldségét többnyire pörköltalapban, lecsóban és töltött paprika formájában használjuk, és ezt mindet a halványsárga vagy fehér színű paprika felhasználásával oldjuk meg. Pedig még hazánk tájegységein is változatos fajokat termesztenek, nem beszélve a világ többi részéről. A legnagyobb paprikatermelő országok (Spanyolország, Mexikó, Kína, Törökország) itthon is elérhető kínálatában a legkedveltebb a bell pepper, vagy ahogy mindenki ismeri: a kaliforniai paprika. Azt viszont kevesen tudják, hogy a különböző színű zöldségek különböző felhasználási módot kívánnak meg. 

A paprika színe alapján kitalálhatjuk, mire érdemes felhasználni
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Melyik paprika mire jó? 

Az egyes paprikák közti különbségtétel persze nem kötelező, nem arról van szó, hogy eredendően rossz valami másra felhasználni, mint amire javasolt. Csupán azt jelenti, hogy előnyeit (ízét, textúráját, tápértékét) jobban ki tudjuk élvezni, ha „rendeltetésének” megfelelően használjuk fel. A kaliforniai paprikát általában piros, zöld, narancssárga és sárga színekben találjuk meg a boltok polcain, lássuk, melyik mire a legalkalmasabb. 

Piros kaliforniai paprika

Az édeskés ízű piros paprika akkor a legfinomabb, ha grillezve vagy sütve készítjük el. 

Zöld kaliforniai paprika

Sütve a legfinomabb, de pizzafeltétként is megállja a helyét, frissítő, különleges ízt kölcsönözve az ételnek. 

Narancssárga kaliforniai paprika

A narancssárga kaliforniai paprika a legjobb nyersen. Friss, ropogós textúrája miatt tökéletes felszeletelve, valamilyen mártogatóssal kínálva. 

Sárga kaliforniai paprika

A fényes és roppanós sárga paprika tökéletes alapanyag arra, hogy megtöltsük például darált hússal vagy rizzsel, zöldségekkel. 

A paprika csípősségét a benne található kapszaicin adja
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Akkor jó, ha csípős

Rengeten szeretik a csípős ízű paprikafajtákat, sok magyar ételből nem hiányozhat a hegyes-erős. A legnépszerűbbek emellett a jalapeño, serrano, Cayenne és a habanero, melyek között a csípősségi sorrend is ugyanez. 

A hungarikum rövid története

A kalocsai és a szegedi paprikákat hungarikumnak választották, pedig a régi magyar konyha még nem is ismerte a ma szinte kötelezővé vált fűszert. A paprika eleinte dísznövényként szolgált, és csak a főurak udvarában volt megtalálható. Csupán a 18. századra terjedt el széles körű használata, és egészen a 20. századig kellett várni, hogy a ma híres kalocsai paprika termesztése, nemesítése elkezdődjön. Az elmúlt évtizedekben a paprika volt a borsot helyettesítő olcsó fűszer és a kolerajárvány idején értékes gyógyszer, de fűszerként és friss zöldségként is mindig megvolt a helye a magyar gasztronómiában és kultúrában. 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.