Megszámlálni is nehéz, mennyi különböző paprikafaj létezik a világon. A magyar konyha jellegzetes zöldségét többnyire pörköltalapban, lecsóban és töltött paprika formájában használjuk, és ezt mindet a halványsárga vagy fehér színű paprika felhasználásával oldjuk meg. Pedig még hazánk tájegységein is változatos fajokat termesztenek, nem beszélve a világ többi részéről. A legnagyobb paprikatermelő országok (Spanyolország, Mexikó, Kína, Törökország) itthon is elérhető kínálatában a legkedveltebb a bell pepper, vagy ahogy mindenki ismeri: a kaliforniai paprika. Azt viszont kevesen tudják, hogy a különböző színű zöldségek különböző felhasználási módot kívánnak meg.
Az egyes paprikák közti különbségtétel persze nem kötelező, nem arról van szó, hogy eredendően rossz valami másra felhasználni, mint amire javasolt. Csupán azt jelenti, hogy előnyeit (ízét, textúráját, tápértékét) jobban ki tudjuk élvezni, ha „rendeltetésének” megfelelően használjuk fel. A kaliforniai paprikát általában piros, zöld, narancssárga és sárga színekben találjuk meg a boltok polcain, lássuk, melyik mire a legalkalmasabb.
Az édeskés ízű piros paprika akkor a legfinomabb, ha grillezve vagy sütve készítjük el.
Sütve a legfinomabb, de pizzafeltétként is megállja a helyét, frissítő, különleges ízt kölcsönözve az ételnek.
A narancssárga kaliforniai paprika a legjobb nyersen. Friss, ropogós textúrája miatt tökéletes felszeletelve, valamilyen mártogatóssal kínálva.
A fényes és roppanós sárga paprika tökéletes alapanyag arra, hogy megtöltsük például darált hússal vagy rizzsel, zöldségekkel.
Rengeten szeretik a csípős ízű paprikafajtákat, sok magyar ételből nem hiányozhat a hegyes-erős. A legnépszerűbbek emellett a jalapeño, serrano, Cayenne és a habanero, melyek között a csípősségi sorrend is ugyanez.
A kalocsai és a szegedi paprikákat hungarikumnak választották, pedig a régi magyar konyha még nem is ismerte a ma szinte kötelezővé vált fűszert. A paprika eleinte dísznövényként szolgált, és csak a főurak udvarában volt megtalálható. Csupán a 18. századra terjedt el széles körű használata, és egészen a 20. századig kellett várni, hogy a ma híres kalocsai paprika termesztése, nemesítése elkezdődjön. Az elmúlt évtizedekben a paprika volt a borsot helyettesítő olcsó fűszer és a kolerajárvány idején értékes gyógyszer, de fűszerként és friss zöldségként is mindig megvolt a helye a magyar gasztronómiában és kultúrában.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.