Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mákos guba  recept
Mákos guba
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Puncstorta  recept
Puncstorta
A padron paprikával leginkább sütve, tapasbárok kínálatában találkozhatsz, de néhány nagyobb szupermarketben is kapható már ez az apró, zöld szemű zöldség.

Ha valamelyik népszerű tapasbárban kóstoltad, biztosan nagyon ízlett: egyszerű, hiszen általában sóval fűszerezik és olívaolajon vagy csak simán sütőben sütik, mégis isteni finom. A boltokban pedig lehet, hogy meg sem ismerted, hiszen a megjelenése alapján simán elmenne erőspaprikának. De hogy honnan származik ez a finomság és mire is használható? Máris mutatjuk!

Padron paprika
A padron paprika nevét a spanyolországi Padrón városáról kapta / Fotó: Shutterstock

Mi az a padron paprika?

A paprika nemcsak a magyarok körében kedvelt zöldség, a világ szinte minden részén fogyasztanak valamilyen fajtát. Íze, külső megjelenése, textúrája igen különböző lehet. Az egyik különlegesség a paprikák között a padron paprika (pimientos de Padrón), amely egy apró méretű, zöld színű paprikafajta. Nevét a spanyolországi Padrón városáról kapta, amely Galícia tartományban található, és ahol a paprikafajtát hagyományosan termesztik.

Hogyan fogyasztható a padron paprika?

A padron paprikát leginkább tapas bárokban szolgálják fel, olívaolajban megsütve, majd tengeri sóval megszórva. Különlegessége abban rejlik, hogy a paprikák túlnyomó része enyhén édes, ám minden tizedik vagy tizenötödik darabja csípős – de hogy melyik, azt nem tudhatod előre. Egyébként nem nagyon csípős, de azért intenzívebb, mint mondjuk egy édesebb paprika. Pont ez a játékosság, az édes és a csípős ízek keveredése teszi népszerűvé a tapasbárokban vagy akár egy-egy baráti összejövetelen.

Sült padron paprika
Minden tapasbár kínálatában szerepel / Fotó: Shutterstock

Sült padron paprika

Hozzávalók:

  • 1 ek. semleges ízű olaj (repce vagy szőlőmag)
  • 20 dkg padron paprika
  • durva tengeri só
  • 2 ek. extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

  1. Egy öntöttvas serpenyőben az olajat enyhén füstölésig melegítjük, majd rádobjuk a paprikát. Addig sütjük, amíg a felhólyagosodik (addig nem szabad megfordítani, keverni) – ez kb. 30 másodperc. Utána megfordítjuk a paprikákat, megrázzuk az edényt és időnként megforgatva addig sütjük, amíg mindenhol jól felhólyagosodik és belül puha, kívül ropogós lesz. Pici sóval ízesítjük.
  2. A paprikát tányérra tesszük, meglocsoljuk az extra szűz olívaolajjal és megszórjuk még durva sóval. Azonnal tálaljuk.

 

(A cikkben kiemelt fotó forrása: Shutterstock)

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.