A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Minestrone recept
Minestrone
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A padron paprikával leginkább sütve, tapasbárok kínálatában találkozhatsz, de néhány nagyobb szupermarketben is kapható már ez az apró, zöld szemű zöldség.

Ha valamelyik népszerű tapasbárban kóstoltad, biztosan nagyon ízlett: egyszerű, hiszen általában sóval fűszerezik és olívaolajon vagy csak simán sütőben sütik, mégis isteni finom. A boltokban pedig lehet, hogy meg sem ismerted, hiszen a megjelenése alapján simán elmenne erőspaprikának. De hogy honnan származik ez a finomság és mire is használható? Máris mutatjuk!

Padron paprika
A padron paprika nevét a spanyolországi Padrón városáról kapta / Fotó: Shutterstock

Mi az a padron paprika?

A paprika nemcsak a magyarok körében kedvelt zöldség, a világ szinte minden részén fogyasztanak valamilyen fajtát. Íze, külső megjelenése, textúrája igen különböző lehet. Az egyik különlegesség a paprikák között a padron paprika (pimientos de Padrón), amely egy apró méretű, zöld színű paprikafajta. Nevét a spanyolországi Padrón városáról kapta, amely Galícia tartományban található, és ahol a paprikafajtát hagyományosan termesztik.

Hogyan fogyasztható a padron paprika?

A padron paprikát leginkább tapas bárokban szolgálják fel, olívaolajban megsütve, majd tengeri sóval megszórva. Különlegessége abban rejlik, hogy a paprikák túlnyomó része enyhén édes, ám minden tizedik vagy tizenötödik darabja csípős – de hogy melyik, azt nem tudhatod előre. Egyébként nem nagyon csípős, de azért intenzívebb, mint mondjuk egy édesebb paprika. Pont ez a játékosság, az édes és a csípős ízek keveredése teszi népszerűvé a tapasbárokban vagy akár egy-egy baráti összejövetelen.

Sült padron paprika
Minden tapasbár kínálatában szerepel / Fotó: Shutterstock

Sült padron paprika

Hozzávalók:

  • 1 ek. semleges ízű olaj (repce vagy szőlőmag)
  • 20 dkg padron paprika
  • durva tengeri só
  • 2 ek. extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

  1. Egy öntöttvas serpenyőben az olajat enyhén füstölésig melegítjük, majd rádobjuk a paprikát. Addig sütjük, amíg a felhólyagosodik (addig nem szabad megfordítani, keverni) – ez kb. 30 másodperc. Utána megfordítjuk a paprikákat, megrázzuk az edényt és időnként megforgatva addig sütjük, amíg mindenhol jól felhólyagosodik és belül puha, kívül ropogós lesz. Pici sóval ízesítjük.
  2. A paprikát tányérra tesszük, meglocsoljuk az extra szűz olívaolajjal és megszórjuk még durva sóval. Azonnal tálaljuk.

 

(A cikkben kiemelt fotó forrása: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.