Télen jelentős változások zajlanak le a szervezetünkben, ami kihat az anyagcserénkre, ezáltal a közérzetükre is. Hogy megőrizzük egészségünket, vitalitásunkat és jó kedvünket, az alábbi ételeket érdemes fogyasztanunk.
Az egyik legjobb választás, hogy feltöltsük vitaminraktárainkat. Készítsünk valamilyen sovány húst és minél többféle zöldséget tartalmazó változatot. Mivel télen hajlamosak vagyunk kevesebbet mozogni, próbáljuk kerülni a magas zsírtartalmú tejszínnel dúsított krémleveseket.
A tej vagy a natúr joghurt gazdag forrásai az A- és B12-vitaminnak és a kalciumnak, ráadásul fehérjében is bővelkednek. Mindezek elengedhetetlenek a szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez, és télen különösképpen szükségünk van rájuk. Ráadásul egy pohár meleg tej nemcsak nyugtatja az idegrendszert és oldja a stresszt, de még torokfájásra is természetes gyógyír lehet.
Nem véletlen, hogy a mediterrán területeken élők olyan jó egészségnek örvendenek, hiszen ezekhez a fontos alapanyagokhoz bőségesen hozzájutnak. Törekedjünk mi is arra, hogy rendszeresen juttassuk a szervezetünkbe őket, mivel az immunrendszerünk erősítésében fontos szerepe van a bennük található B- és D-vitaminoknak. További előnyük, hogy a fáradtságérzetet is csökkenthetjük velük, azonkívül bármely napszakban fogyaszthatjuk őket.
Mindkét zöldségről ódákat lehet zengeni, télen a magas C-vitamin-tartalmuk okán mindenképpen illesszük be őket az étrendünkbe. Külön és együtt is ízletes, változatos fogásokat készíthetünk belőlük, és bár ilyenkor nem a legegyszerűbb friss zöldséget beszerezni, jó hír, hogy ezek fagyasztott változatának tápanyagtartalma is teljes értékű.
A hideg időben sem kell lemondanunk a zsenge zöldségekről, ugyanis van néhány, amit egész évben, így most is könnyűszerrel beszerezhetünk. Ilyen például a répa, a zeller vagy a cékla. Nyersen, párolva, sütve – gyakorlatilag bárhogyan fogyasztva élvezhetjük a bennük található A- és C-vitamin, valamint a béta-karotin számos előnyét.
Ismert tény, hogy egy tápláló reggeli az energiával teli szervezet alapja. Erre télen különösen érdemes nagy figyelmet fordítanunk, és jól megválasztani az első fogást. A zabkása minden szempontból remek napindító. A lassú felszívódású szénhidrátok ebédig garantáltan ellátnak erővel, a fehérje és a vitaminok pedig a szervezet normál működéséért tesznek. Gyümölcsökkel vagy magvakkal felturbózva a kását tényleg úgy reggelizhetünk, mint a királyok.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.