A titok nyitja először is abban rejlik, hogy milyen csontból készítsük a levest és mennyi ideig főzzük. A legjobbak a velőscsontok. Az igazán jó levest pedig forrás után alacsony lángon, hosszú órákon át főzzük, hogy kifőljenek belőle az ásványi anyagok. A lassú főzéssel a csontból kinyert folyadék tele van kálciummal, D-vitaminnal és csészénként (2,5 dl) 9 gramm fehérjével. Emellett a csontokból zselatin, kollagén, hyaluronsav, ízület- és porcvédő gluküzamin-szulfát és kondroitin-szulfát is kioldódik. Megfázás esetén az egyik legjobb gyógyír egy tányér gőzölgő csontleves, ám ezen kívül is nagyon sok jótékony hatása van az egészségre.
Ha fáj a gyomrod, bélhuruttal, hasmenéssel küszködsz, a csontleves jó hatással lehet a problémákra. A csontból kioldódó kollagén ugyanis helyreállítja a bél nyálkahártyáját, segíti az emésztést, megnyugtatja a beleket, csökkenti a gyulladást.
Ahogy idősödik az ember, csökken a kollagéntermelése, amit leginkább a bőrön vesz észre. A drogériákban nagyon sok kollagén tartalmú arckrémet, ránctalanítót lehet kapni, de sokat segítesz a bőrödnek, hajadnak, körmmödnek, ha csontleves fogyasztásával viszed be a szervezetedbe a kollagént. A bőröd feszesebb, rugalmasabb lesz, mert a kollagén lassítja a bőr öregedését.
A csontlevesben nagyon sok ásványi anyag és aminosav is található, amelyek segíthetik a csontok erősítését, a kötőszövet újjáépítését, az ízületi fájdalom enyhítését és csökkentik a gyulladást is. A kollagén segít abban is, hogy a porc megőrizze rugalmasságát.
Mindenféle alaplé tápláló, de ha betegek vagyunk, akkor a legjobb a csontleves. Megfázásra, vírusos megbetegedésre a benne található sok ásványi anyag miatt egy igazi szuperétel. Egyes tanulményok szerint bizonyos autoimmun betegségekre is jó a csontleves.
Ha nem tudsz aludni, az éjszaka folyamán többször is felébredsz, akkor nem árt lefekvés előtt meginnod egy bögre csontlevest. A levesben található glicin nevű aminosav jó terápiás lehetőség az alvásproblémák kezelésében.
A csontlevest nagyon sok sztár is felvette a napi étrendjébe a jótékony hatásai miatt. Erre esküszik például Halle Berry és Jennifer Aniston is.
Hozzávalók:
1,5 kg csont (lehet vegyesen is, marha, sertés, csirke)
kb. 4 liter víz
2 evőkanál almaecet
1 fej vöröshagyma
3 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem
1/2 zeller
só
bors
Elkészítés:
A húsos csontokat kb. 30 percig, kb. 180 fokon addig sütjük, amíg már nem véresek. Ezután egy nagy edénybe helyezzük, és felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi a csontokat. A levest felforraljuk, majd alacsony lángon legalább 6-8 órán át főzzük. A leves tetején kialakult réteget olykor szűrőkanállal leszedjük. A felldarabolt zöldségeket, fűszereket hozzáadjuk és legalább 2 órán át főzzük még.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.