Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egészséges

5 ok,hogy miért egyél többször csontlevest

Csontleves
Csontleves gyógyító hatásait már a nagymamáink is ismerték. Ez a végtelenül egyszerű leves manapság is nagyon népszerű. Nem véletlenül, hiszen egyre többen fedezik fel az egészségre gyakorolt jótékony hatását. Nézzük, miért érdemes minél többet fogyasztani ebből a levesből.

A titok nyitja először is abban rejlik, hogy milyen csontból készítsük a levest és mennyi ideig főzzük. A legjobbak a velőscsontok. Az igazán jó levest pedig forrás után alacsony lángon, hosszú órákon át főzzük, hogy kifőljenek belőle az ásványi anyagok. A lassú főzéssel a csontból kinyert folyadék tele van kálciummal, D-vitaminnal és csészénként (2,5 dl) 9 gramm fehérjével. Emellett a csontokból zselatin, kollagén, hyaluronsav, ízület- és porcvédő gluküzamin-szulfát és kondroitin-szulfát is kioldódik. Megfázás esetén az egyik legjobb gyógyír egy tányér gőzölgő csontleves, ám ezen kívül is nagyon sok jótékony hatása van az egészségre.

1. Jót tesz az emésztésnek

Ha fáj a gyomrod, bélhuruttal, hasmenéssel küszködsz, a csontleves jó hatással lehet a problémákra. A csontból kioldódó kollagén ugyanis helyreállítja a bél nyálkahártyáját, segíti az emésztést, megnyugtatja a beleket, csökkenti a gyulladást.

2. Táplálja a bőrt

Ahogy idősödik az ember, csökken a kollagéntermelése, amit leginkább a bőrön vesz észre. A drogériákban nagyon sok kollagén tartalmú arckrémet, ránctalanítót lehet kapni, de sokat segítesz a bőrödnek, hajadnak, körmmödnek, ha csontleves fogyasztásával viszed be a szervezetedbe a kollagént. A bőröd feszesebb, rugalmasabb lesz, mert a kollagén lassítja a bőr öregedését.

3. Enyhíti az ízületi fájdalmakat

A csontlevesben nagyon sok ásványi anyag és aminosav is található, amelyek segíthetik a csontok erősítését, a kötőszövet újjáépítését, az ízületi fájdalom enyhítését és csökkentik a gyulladást is. A kollagén segít abban is, hogy a porc megőrizze rugalmasságát.

4. Erősíti az immunrendszert

Mindenféle alaplé tápláló, de ha betegek vagyunk, akkor a legjobb a csontleves. Megfázásra, vírusos megbetegedésre a benne található sok ásványi anyag miatt egy igazi szuperétel. Egyes tanulményok szerint bizonyos autoimmun betegségekre is jó a csontleves.

5. Enyhítheti az alvászavarokat

Ha nem tudsz aludni, az éjszaka folyamán többször is felébredsz, akkor nem árt lefekvés előtt meginnod egy bögre csontlevest. A levesben található glicin nevű aminosav jó terápiás lehetőség az alvásproblémák kezelésében.

A csontlevest nagyon sok sztár is felvette a napi étrendjébe a jótékony hatásai miatt. Erre esküszik például Halle Berry és Jennifer Aniston is.

Alaprecept

Hozzávalók:

1,5 kg csont (lehet vegyesen is, marha, sertés, csirke)
kb. 4 liter víz
2 evőkanál almaecet
1 fej vöröshagyma
3 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem
1/2 zeller

bors

Elkészítés:

A húsos csontokat kb. 30 percig, kb. 180 fokon addig sütjük, amíg már nem véresek. Ezután egy nagy edénybe helyezzük, és felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi a csontokat. A levest felforraljuk, majd alacsony lángon legalább 6-8 órán át főzzük. A leves tetején kialakult réteget olykor szűrőkanállal leszedjük. A felldarabolt zöldségeket, fűszereket hozzáadjuk és legalább 2 órán át főzzük még.

5 TRÜKK, AMIVEL A HÚSLEVESED OLYAN FINOM LESZ, MINT A NAGYIÉ! >>>

ÍGY LESZ TÖKÉLETES A MARHAHÚS LEVES - A VELŐSCSONTTÓL A TÁNYÉRHÚSIG! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.