Az emberek többsége tisztában van azzal, hogy mely étel váltja ki nála a puffadást. A legtöbbször a tejtemékek, a bab, a brokkoli, a karfiol vagy a zsíros ételek a felelős. De mivel minden ember más, egyes ételek valakinél panaszokat okozhatnak, míg másoknál nem.
A puffadás általában magától elmúlik, de megfelelő táplálkozással felgyorsíthatod, sőt meg is előzheted ezt a zavaró és kellemetlen tünetet. Mutatjuk a 7 legjobb természetes ellenszert!
A gyömbér gyulladáscsökkentő hatású, és nagyon jó természetes puffadáscsökkentő. Egy zingibain nevű emésztőenzimet tartalmaz, amely segít a szervezetnek lebontani a fehérjéket. A kutatások szerint a gyömbér nyugtató hatással van az emésztőrendszerre, mivel csökkenti a nyelőcső alsó részének nyomását, és csökkenti a görcsöket és a puffadást. Kiválóan lazítja a belek görcseit, csökkenti a vastagbél gyulladását, ami elősegíti, hogy az elfogyasztott étel könnyebben áthaladjon a szervezetén, és ezáltal csökkenjen a puffadás és a gázképződés.
Az édeskömény természetes vízhajtó, így segíthet a bélgázok száműzésében is. Az édeskömény magban található anetol, fenchone és ösztragol vegyület görcsoldó és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik , amelyek ellazítják a bélizmot, és lehetővé teszik a gázok szabad távozását. Az édeskömény az emésztés javításával is csökkentheti a puffadást és a gázképződést. Az édeskömény teaként fogyasztva is hatásos, de salátákhoz is adhatod.
A puffadás egyik típusa, amikor a szervezetben felhalmozott víz áll a panaszok háttérben. Részben az okozza a víz visszatartását a szervezetében, hogy túl sok a nátriumbevitel, miközben kevés a kálium, amely segíti a nátrium és a víz távozását. Ezért fontos ilyenkor káliumban gazdag élelmiszereket fogyasztnai. Egy banán természetesen nem szünteti meg varázsütésre a puffadást, de segíthet a panaszok csökkentésében.
A citromlé savasságában nagyon hasonló a gyomor emésztőnedvéhez , így segíthet enyhíteni a puffadást és az emésztési zavarok egyéb tüneteit. Ha citromos vizet iszol, nemcsak olyan savakat juttatsz a szervezetedben, amelyek segítik a gyomor-béltraktus működését, hanem hidratálod is a szervezeted. Egy 2022 -estanulmány szerint a citromban lévő citromsav növeli az emésztőfolyadék mennyiségét a szervezetben, így a gyomor könnyebben dolgozik.
A finom gyümölcsben található bromelain nevű enizm elősegíti az emésztést azáltal, hogy lebontja a gyomorban lévő fehérjéket, amelyek egyébként puffadást okozhatnak. Dobj ananászt a reggeli turmixba, vagy egyél néhány szeletet uzsonnára.
Az articsóka rostban gazdag, így segít megelőzni, hogy már a bélben erjedni kezdett táplálék következtében meginduljon a gázképződés. Az articsóka nemcsak segít "kipucolni" a beleket, hanem elősegíti a bélrendszerben lévő jó baktériumok szaporodását, ezzel is enyhítve az emésztési zavarok okozta puffadást. Az articsókát add salátákhoz, vagy süsd meg kevés olajon egészben.
A görögdinnye rengeteg fitokemikáliát, például C-vitamint és béta-karotint tartalmaz, amelyek a kutatások szerint megakadályozzák a krónikus betegségek kialakulását és csillapítják a gyulladások által kiváltott puffadást.
Ntriumban és egészséges szénhidrátokban gazdag, tele puffadásgátló rostokkal.Ezenkívül rengeteg benne az antioxidáns béta-karotin, amely támogatja a szem és a bőr egészségét. Sütve, főve önmagában, vagy köretként is nagyon finom. Adhatod salátákhoz, gabonatálakhoz, de finom krémlevest is készíthetsz belőle.
A menta javítja az emésztést, akár teaként fogyasztod, akár kapszula formában. A legtöbb kutatás a borsmentaolaj hatását vizsgálta, de ha mentalevelet rágcsálsz étkezés után, biztosan segíteni fog az emésztésben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.