Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus kuglóf
Tojásos nokedli fejes salátával
Epres blondie
Dubarry-csirkemell
Babgulyás
Mákos guba
Zsemlegombóc
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus grízgaluska leves
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Farsangi szalagos fánk
Káposztás tészta egyszerűen
Kínai szezámmagos csirke
Dödölle - az eredeti recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Bár manapság leginkább a távol-keleti ízvilág egyik sarokköveként tekintünk rá, valójában a gyömbér, egészen a századforduóig a magyar konyhának is szerves része volt. Itt az ideje, hogy újra beépítsük a hétköznapjainka, hiszen a pikáns kis gumó számos fantasztikus élettani hatásal bír. Nézzük a legfontosabbakat!

A gyömbérről köztudott, hogy tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal - de nézzük mit jelent ez konkrét számokban. 100 g friss gyömbérben

  • 17 mg kalcium
  • 4 mg C-vitamin
  • 11 g szénhidrát
  • 0,7 g zsír
  • 330 mg kálium
  • és mindössze 61 kcal rejlik.

 

Nézzük mire mindenre jó ez a sokoldalú gumó!

  1. A GYÖMBÉR TÁMOGATJA AZ EMÉSZTÉST
    A gyömbérben lévő fenolos vegyületek csökkentik a bélirritációt, és segítik a tápanyag felszívódását. Fogyasztása elősegíti a nyál- és epe termelődést. Egy tanulmány szerint az étkezés előtt 1,2 gramm gyömbérpor fogyasztása felgyorsítja a gyomor kiürülését és 50 százalékban csökkenti az emésztési panaszokat.
  2. CSÖKKENTI AZ ÉMELYGÉST
    Gyömbértea vagy nyers gyömbér fogyasztása javasolt émelygés esetére is. A kínai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen, de a kismamák reggeli rosszullétére is kitűnő "orvosság".
  3. ENYHÍTI A FÁJDALMAT
    Klinikai vizsgálatok szerint a napi gyömbér fogyasztás 25 százalékkal csökkenti az izomfájdalmat. Gyulladáscsökkentő hatása miatt ízületi problémákra is alkalmazzák és nagyon hatásos a menstruációs görcsök ellen is.
  4. CSÖKKENTI A VÉRCUKORSZINTET
    2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél figyelték meg, hogy ha naponta 2 gramm gyömbérport elfogyasztottak, akkor egy hónap múlva 10 százalékkal csökkent a cukorszintjük. A gyömbér fogyasztásával a cukorbetegségek által kiváltott szövődmények is megelőzhetőek.
  5. CSÖKKENTI A SZÍVBETEGSÉG KOCKÁZATÁT
    Csökkenti a magas vérnyomást, és mivel a gyömbérnek vérhígító hatása is van, ezáltal csökkenti a vérrögképződés kockázatát és a koleszterinszintet is.
  6. SEGÍTHET A RÁK MEGELŐZÉSÉBEN
    A gyömbér egyik fő összetevője, a gingerol. Egyes kutatások szerint ez a vegyület a rákos megbetegedések, különösen a vastagbélrák kialakulásának kockázatát csökkentheti.
  7. JAVÍTJA AZ AGYI MŰKÖDÉST
    Egy publikáció szerint a középkorú nőknél a napi gyömbérfogyasztás javítja a kognitív funkciókat, a memóriát, a reakcióidőt, a megfigyelőképességet.

 

Ha meggyőztünk, itt találsz 4 szuper ötletet a gyömbér felhasználásra, ha pedig egy igazán finom gyömbértea receptet keresel, azt itt találod >>>
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.