Bár manapság leginkább a távol-keleti ízvilág egyik sarokköveként tekintünk rá, valójában a gyömbér, egészen a századforduóig a magyar konyhának is szerves része volt. Itt az ideje, hogy újra beépítsük a hétköznapjainka, hiszen a pikáns kis gumó számos fantasztikus élettani hatásal bír. Nézzük a legfontosabbakat!
A gyömbérről köztudott, hogy tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal - de nézzük mit jelent ez konkrét számokban. 100 g friss gyömbérben
17 mg kalcium
4 mg C-vitamin
11 g szénhidrát
0,7 g zsír
330 mg kálium
és mindössze 61 kcal rejlik.
Nézzük mire mindenre jó ez a sokoldalú gumó!
A GYÖMBÉR TÁMOGATJA AZ EMÉSZTÉST A gyömbérben lévő fenolos vegyületek csökkentik a bélirritációt, és segítik a tápanyag felszívódását. Fogyasztása elősegíti a nyál- és epe termelődést. Egy tanulmány szerint az étkezés előtt 1,2 gramm gyömbérpor fogyasztása felgyorsítja a gyomor kiürülését és 50 százalékban csökkenti az emésztési panaszokat.
CSÖKKENTI AZ ÉMELYGÉST Gyömbértea vagy nyers gyömbér fogyasztása javasolt émelygés esetére is. A kínai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen, de a kismamák reggeli rosszullétére is kitűnő "orvosság".
ENYHÍTI A FÁJDALMAT Klinikai vizsgálatok szerint a napi gyömbér fogyasztás 25 százalékkal csökkenti az izomfájdalmat. Gyulladáscsökkentő hatása miatt ízületi problémákra is alkalmazzák és nagyon hatásos a menstruációs görcsök ellen is.
CSÖKKENTI A VÉRCUKORSZINTET 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél figyelték meg, hogy ha naponta 2 gramm gyömbérport elfogyasztottak, akkor egy hónap múlva 10 százalékkal csökkent a cukorszintjük. A gyömbér fogyasztásával a cukorbetegségek által kiváltott szövődmények is megelőzhetőek.
CSÖKKENTI A SZÍVBETEGSÉG KOCKÁZATÁT Csökkenti a magas vérnyomást, és mivel a gyömbérnek vérhígító hatása is van, ezáltal csökkenti a vérrögképződés kockázatát és a koleszterinszintet is.
SEGÍTHET A RÁK MEGELŐZÉSÉBEN A gyömbér egyik fő összetevője, a gingerol. Egyes kutatások szerint ez a vegyület a rákos megbetegedések, különösen a vastagbélrák kialakulásának kockázatát csökkentheti.
JAVÍTJA AZ AGYI MŰKÖDÉST Egy publikáció szerint a középkorú nőknél a napi gyömbérfogyasztás javítja a kognitív funkciókat, a memóriát, a reakcióidőt, a megfigyelőképességet.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.