Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Minestrone recept
Minestrone
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egészséges

Édes és krémes a tevetej, aminek a fogyasztása csökkenti a cukorbetegség tüneteit

A tevék teje hasonlít az anyatejhez /Fotó: Shutterstock
A tevetej egzotikus, nagyon különleges és számtalan jótékony egészségügyi hatással bíró ital. Egyes kutatások szerint a laktózérzékenyek is fogyaszthatják a tevetejet és a belőle készült termékeket.

A legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben fogyasztott tej a szarvasmahától származik, de emberi fogyasztásra alkalmas a kecsketej, a juhtej, sőt a szamár, a ló, a bivaly és a teve teje is. Magyarországon az előbbi három (a tehén, a kecske és a juh) teje a legnépszerűbb, ám világszerte egyre több helyen fogyasztják a számtalan egészségügyi hatással bíró, rendkívül egzotikusnak ható tevetejet.

A tevék teje hasonlít az anyatejhez /Fotó: Shutterstock
A tevék teje hasonlít az anyatejhez /Fotó: Shutterstock

Mi a tevetej?

A tevetej, akárcsak a szarvasmarhák esetében, a nőstény állatoktól származik és ugyanúgy alkalmas az emberi fogyasztásra, mint a tehéntej. A közel-keleti és észak-afrikai országokban már nagyon régóta isszák, főleg a pásztorok, akik a tevék segítségével szelik át a forró, kietlen, sivatagos tájakat. Számukra elsőszámú folyadékforrás a tevetej.

Milyen íze van a tevetejnek?

Egyesek szerint semmi különleges nincs benne, sőt ha nem tudjuk, hogy tevetejet iszunk, nem is lehet megkülönböztetni a sima tehéntejtől. Mások viszont azt állítják, hogy a tevetejnek édes, enyhén sós íze van, és krémesebb is, mint a szarvasmarhák teje. Sok függ attól is, hogy az adott állat melyik kontinensen él, ott milyenek a hőmérsékleti viszonyok, szabadtartásban vagy farmon nevelik-e, valamint befolyásolja az ízét és a beltartalmi értékeit, hogy az állat milyen táplálékot fogyaszt.

A tevetej számtalan jótékony egészségügyi hatással bír /Fotó: Shutterstock
A tevetej számtalan jótékony egészségügyi hatással bír /Fotó: Shutterstock

Miért egészséges a tevetej?

A tevetejben többféle fehérje is található. Nagy arányban tartalmaz béta-kazeint, kappa-kazein tartalma azonban csekély, így ilyen értelemben az anyatejhez hasonlít az összetétele. Ennek a jellegzetességnek köszönhető, hogy a tehéntej-fehérje fogyasztása során allergiás tüneteket produkáló gyermekek a tevetejet többnyire gond nélkül ihatják – olvasható a soproni egyetem tanulmányában.

Egyes szakvélemények szerint a friss- és a fermentált tevetejnek vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő hatása van, illetve rendelkezik vírusellenes tulajdonságokkal is. A tevetej fogyasztása jó hatással van a gyomor-bélrendszer bizonyos megbetegedéseire.

A tevetej jó hatással van a vércukorszintre, a gyomor egészségére /Fotó: Shutterstock
A tevetej jó hatással van a vércukorszintre, a gyomor egészségére /Fotó: Shutterstock

A tehéntejhez képest jóval magasabb a C-vitamin-tartalma, ellenben B-vitaminból kevesebb van benne, mint a boltokban kapható hazai tejekben. A tevetej jelentős arányban tartalmaz telítetlen és hosszú láncú zsírsavakat, ennek köszönhetően csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.

A tevetej fogyasztása csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának esélyét

A tanulmány kitér arra is, hogy a gyakori tevetejfogyasztás mérsékli a cukorbetegség tüneteit, és egyes népcsoportok esetében megfigyelték, hogy a tevetejnek akár a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében is komoly szerepe lehet. Kedvező hatását a tevetejben található jelentős mennyiségű inzulinnak és inzulinszerű anyagoknak köszönheti.

A tevetejfogyasztásnak régi hagyománya van egyes kontinenseken /Fotó: Shutterstock
A tevetejfogyasztásnak régi hagyománya van egyes kontinenseken /Fotó: Shutterstock

Milyen termékek készíthetők tevetejből?

A tevetejet fogyasztják magában, de joghurtot, fagylaltot, sőt tejcsokit is készítenek belőle. A közel-keleti országokban számtalan édesség, drazsé és táblás csokoládé alapanyaga lehet a tevetej.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.