Szilvás gombóc hagyományosan
Vadasmártás sertéscombbal
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Finomfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mirinda-szelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Körömpörkölt csülökkel
Amerikai almás pite sós karamellel
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Madártejszelet
Kapros tökfőzelék virslivel
Vadas marha
Mákos guba
A legjobb palacsintatészta
Az eredeti Baklava
Időnként mindenki tapasztal emésztőrendszeri kellemetlenségeket, de ha a gyomorfájás, gyomorégés, puffadás, hányinger, esetleg hasmenés rendszeresen megnehezíti a mindennapokat, akkor bizony változtatni kell valamin. A jobb emésztés nem kiváltság!

Az étrendben és az életmódban eszközölt változtatásokkal javítható az emésztőrendszer állapota. Nem kellenek csodaszerek, már néhány apró szokás beiktatása is markáns előrelépést jelenthet. Összegyűjtöttünk ezekből tízet, amelyek egytől egyig pozitív hatással járnak, és segítenek a jobb emésztés elérésében. 

jobb emésztés
A jobb emésztés nem kiváltság, apró szokásokkal is sokat tehetünk érte
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

1. Teljes értékű élelmiszerek

A teljes értékű élelmiszerek azok az alapanyagok, amelyek nem vagy minimálisan feldolgozottak és tápanyagokban gazdagok, így fogyasztásuk rengeteg egészségügyi előnnyel jár. Ezzel szemben a feldolgozott élelmiszereknek többnyire magas a hozzáadottcukor-, só- és zsírtartalma, és alig van bennük vitamin vagy ásványi anyag. Ha utóbbiak vannak túlsúlyban az étrendünkben, annak bizony az egészségünk látja kárát, beleértve az emésztőrendszer működését is, mivel a káros adalékanyagok állandó gyulladást okoznak a szervezetben. 

Minél több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk nyersen, annál jobbá tehetjük az emésztésünket. 

2. Rostok és zsír: a jobb emésztés kulcsfontosságú összetevői

Köztudott, hogy a rostok jótékony hatással vannak az emésztésre. Az oldható és oldhatatlan rostok együttes fogyasztása hozzájárul az emésztőrendszer zavartalan működéséhez. Oldható rost található például a zabban, a hüvelyesekben, míg a teljes kiőrlésű gabonák, a diófélék és a magvak kiváló forrásai az oldhatatlan rostoknak. A gyümölcsök és zöldségek gazdagok mind a kétféle rostban, így ezek változatos fogyasztása elengedhetetlen.

A rostok napi bevitelének referenciaértékei: 

  • 25 gramm a 19 és 50 év közötti nők esetében,
  • 38 gramm a 19 és 50 év közötti férfiak esetében.

A jó emésztéshez elegendő zsír fogyasztása is szükséges. Ezzel biztosíthatjuk a zsírban oldódó tápanyagok, például az A-, D-, E- és K-vitamin megfelelő felszívódását. Különösen fontos az ómega-3 zsírsav szerepe, ami gyulladáscsökkentő hatású, így az emésztőrendszeri betegségek megelőzésében is segíthet. Jó forrásai a lenmag, chiamag, a dió, valamint a lazac és a tonhal is. 

3. Megfelelő hidratálás

Az alacsony folyadékbevitel a székrekedés egyik gyakori oka. A napi szükséges folyadékmennyiség felnőttek esetében legalább 2-2,5 liter, amit elsősorban tiszta vízből érdemes bevinni. Emellett gyógyteákkal vagy más, koffeinmentes itallal biztosíthatjuk a szervezet kellő hidratáltságát, vagy magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával, amilyen például az uborka, a paprika, a brokkoli, az eper, az alma és a narancs. 

A referenciaértékhez képest több vízre lehet szüksége a szervezetnek például nyáron, vagy megerőltető fizikai munka, gyakori testmozgás esetén. 

4. Stresszkezelés

Sajnos a legtöbben még mindig nem tudatosítják eléggé a stresszkezelés fontosságát. A stressz negatív hatással van az egészségünkre, beleértve az emésztőrendszert is. A gyakori idegeskedés összefüggésbe hozható a gyomorfekély kialakulásával, és hasmenést, székrekedést is okozhat. A stresszhormonok ugyanis befolyásolják az emésztést: amikor a kortizolszint megemelkedik, a testünk nem fordít elég energiát az elfogyasztott étel feldolgozására. 

A bélrendszer és az agy bonyolult összefüggését ebben a cikkben nem tárgyaljuk, de röviden annyit fontos megjegyezni, hogy az agyat érő pozitív és negatív ingerek egyaránt hatnak az emésztésünkre is. 

A stresszkezelési technikák, mint például a mély, hasi légzés, a meditáció vagy a jóga beépítése a mindennapokba nemcsak az emésztést javítja, hanem az általános fizikai és mentális jóllétünket is. 

5. Tudatos jelenlét az étkezésben

Egy korábbi cikkünkben, amelyben a puffadás lehetséges okait vizsgáltuk meg közelebbről, már említettük, hogy a túl gyorsan evés állhat a háttérben. Erre (is) jó megoldást jelent a tudatos táplálkozás. A mindfulness az élet minden területén egyre nagyobb figyelmet kap, és érdemes is e szerint élni. 

Az étkezésben akkor lehetünk igazán jelen, ha lassan, csakis az elfogyasztandó ételre összpontosítunk. Megfigyeljük a fogás színét, illatát, és a ízére is kellő figyelmet fordítunk. Emellett figyelünk a testünk jelzéseire is: így elkerülhető a túlevés, ami sok esetben okoz emésztési panaszokat. 

A népszerű szemléletmód a fogyásban is fenntartható segítséget nyújt. Ha szeretnél többet tudni a tudatos táplálkozásról, ezt a cikket ajánljuk hozzá. 

A tudatos ételválasztás és elfogyasztás mellé íme egy gyakorlati tanács: az étel alapos megrágása is segít, mert könnyebben emészthetővé teszi azt. 

jóga, meditáció
A jóga és a meditáció segít csökkenteni a stressz-szintet
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

6. Rendszeres testmozgás

A rendszeres testmozgás az egyik legjobb módja az emésztés javításának. Az intenzív edzés és egy könnyed séta egyaránt hatásos, a legjobb, ha ezeket kombináljuk a mindennapokban. Ez javítja az emésztést, de egyéb pozitív hatása is van: erősíti az immunrendszer, a szív- és érrendszer állapotát, jobb közérzetet eredményez, és a betegségek megelőzésében is jelentős szerepe van. 

7. Káros szokások

Bizonyos szokások, mint például a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy a késő esti nassolás negatív hatással vannak általános egészségünkre, és gyakran ezek a felelősek az emésztési problémákért is. Ezek csökkentésével, vagy ami még jobb, elhagyásával szembetűnő javulást érhetünk el. 

+ 1 hasznos tanács: emésztést támogató tápanyagok

Vannak olyan tápanyagok, amelyek jótékony hatása kifejezetten az emésztőrendszer támogatására irányul. Ilyenek például a jó bélbaktériumokat tápláló probiotikumok; a gyulladáscsökentő aminosav, a glutamin; és ide tartozik a cink is, amelynek hiánya különféle rendellenességekhez vezethet. Ezeket a tápanyagokat szükség esetén (és orvossal egyeztetve) étrend-kiegészítő formájában is pótolhatjuk, de mindegyiknek megvan a természetes forrása is. 

  • Probiotikumok: megtalálhatók a fermentált élelmiszerekben, mint a savanyú káposzta vagy a kimchi, valamint tejtermékekben, például a kefirben, natúr joghurtban. 
  • Glutamin: a marhahús, a tojás és a tofu bővelkedik benne.
  • Cink: a magas cinktartalmú élelmiszerek közé tartoznak a húsok, a halak és a tenger gyümölcsei, illetve a tökmag.

(Forrás)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.