Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell
Vadas marha
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Szilvás gombóc hagyományosan
Mirinda-szelet
Vadasmártás sertéscombbal
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Körömpörkölt csülökkel
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Amerikai almás pite sós karamellel
Rakott zöldbab darált hússal
Az eredeti Baklava
Alapételek

Felvidéki mákos és diós pogácsa: szaftos és puha marad nagyszüleink kedvenc édes finomsága

A magyar gasztronómia világának értékeit bemutató Ízőrzők régóta kedvencünk. Nemrég új formátummal jelentkezett a műsor: hazánk különböző településeire látogatva hagyományos recepteket mutat be rövid epizódokban. A felvidéki édes pogácsa receptre azonnal lecsaptunk!

Míg az Ízőrzők az ételekről, egy-egy település történelméről, népművészetéről és szokásairól szól, addig az Egy csipetnyi ÍZŐRZŐK egy adott étel elkészítését mutatja be. Az édes felvidéki pogácsa receptjét Takács Zoltánné osztotta meg a stábbal,  ami a krumplitól sokáig puha marad. Tartalmas levesek után  akár önálló második fogásként is megállja a helyét ez a laktató finomság, amit régen még forrón a gyerekek zsebébe tettek hideg téli napokon, hogy az iskolába vezető hosszú úton  melegítse őket.

Szaftos, puha akár napokig is a felvidéki mákos és diós édes pogácsa / Fotó: Egy csipetnyi ÍZŐRZŐK 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1,5 kg krumpli
  • 2 db tojás
  • 60 dkg liszt
  • 1 tk. só
  •  2 db tojássárgája
  • 2 ek. olvasztott sertészsír

A töltelékhez:

  • 50 dkg darált dió
  • 40 dkg darált mák
  • 25 dkg cukor (fele a diós töltelékhez, fele a mákoshoz)

A tepsik kikenéséhez:

  • zsír

Elkészítés:

  1. A krumplit megtisztítjuk, vékonyabb szeletekre vágjuk, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, még forrón áttörjük, és hűlni hagyjuk.
  2. Közben a diót és a mákot összekeverjük a cukorral, félretesszük.
  3. A kihűlt krumpliba beleteszünk  2 egész tojást,  rászórjuk a lisztet, egy teáskanál sót és összeállítjuk a tésztát. Két részre vesszük.
  4. Lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagságúra kisodorjuk a tésztákat.  Az elsőt gazdagon megszórjuk diós keverékkel, majd feltekerjük. A két tojássárgáját 2 evőkanál zsírral elkeverjük, és ezzel lekenjük a tészta tetejét és ujjnyi, kétujjnyi szeletekre vágjuk. Állítva belehelyezzük az előkészített tepsibe. 
  5. A másik tésztát ugyanígy készítjük el, csak mákkal töltjük.
  6. Végül előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

A felvidéki diós és mákos pogácsa elkészítését itt tudod megnézni.

A Felvidék gasztronómiája rendkívül sokszínű és változatos, hiszen a terület történelmileg mindig is különböző népek találkozási pontja volt. A magyar, a szlovák, a német, a cseh és az osztrák konyha is hatással volt a terület gasztronómiájára, ami egyedi és ízletes ételek kialakulásához vezetett. A felvidéki ételek többsége házi alapanyagokból készült, hiszen a térség lakossága hagyományosan földműveléssel és állattartással foglalkozott. Megfigyelhető a burgonya és a káposzta dominanciája és a juhtenyésztés miatt a bryndza (juhtúró) is kulcsfontosságú szerepet játszik a helyi konyhában.

(Kiemelt kép: Egy csipetnyi Ízőrzők)

 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.