Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Karácsony

Ahány ország, annyi szokás – különleges karácsonyi hagyományok a nagyvilágból

A karácsony világszerte kiemelt ünnep, de hogy miként tartják a családi összejöveteleket, ki hozza az ajándékot és mikor szabad azt felbontani, abban találunk eltéréseket az országok között.

Ahogy nálunk a fadíszítés, a Jézuska-várás, a töltöttkáposzta- és bejglievés kihagyhatatlan karácsonyi tradíciók, úgy más nemzeteknek is megvannak a bevett szokásai. Képtelenség volna mindet egy helyen összegyűjteni, erre nem vállalkoztunk, de néhányat hoztunk a különleges hagyományokból.

A világ minden pontján jelentős ünnep a karácsony (Fotó: Shutterstock)
A világ minden pontján jelentős ünnep a karácsony (Fotó: Shutterstock)

Skandináv országok

Az északi államok ünnepi szokásai a legkülönlegesebbek közé tartoznak, és rendkívül szerteágazóak. A térségben mindenhol egyaránt kedvelik a természetes anyagokból készült ajtódíszeket, valamint a könyvajándékozásnak is kiterjedt hagyománya van. Az ajándékhozó személye azonban már eltérő. Míg a finnekhez a klasszikus értelemben vett, igazi Mikulás (Joulupukki) érkezik, addig Izlandon a feladat 13 felé oszlik: szép sorban 13 mitikus lény látogatja a gyerekeket december 12-től 24-ig. A norvég és dán ünnepi mondakörben említik a nisse vagy tomte elnevezésű, kis, manószerű figurát, akit segítő, gondoskodó lényként ismernek. Alakja az utóbbi időben nálunk is népszerűvé vált.

Hagyományos skandináv karácsonyi étel például a gravad lax (fűszeres lazac) és a svéd krumpligratin, amit szardíniával készítenek (Janssons frestelse).

A skandináv országokban bevett szokás, hogy könyvet ajándékoznak karácsonyra (Fotó: Shutterstock)
A skandináv országokban bevett szokás, hogy könyvet ajándékoznak karácsonyra (Fotó: Shutterstock)

Anglia

London legszebb karácsonyfája, a Trafalgar Square-en feldíszített fenyő norvég ajándék. A hagyomány az 1940-es évek közepére nyúlik vissza, amikor Norvégia és az Egyesült Királyság közötti szoros kapcsolat és szolidaritás jeleként került sor az első faajándékozásra. Noha a fát már november közepén-végén feldíszítik, a Mikulásra az angol gyerekeknek egészen december 25-ig kell várniuk. Ugyanis a hagyomány szerint aznap este érkezik az ajándékokkal, amiket a kandallóra felakasztott zoknikban helyez el. December 26-a reggelén pedig megkezdődik az úgynevezett Boxing Day, vagyis az ajándékbontás napja.

Hagyományos brit karácsonyi étel például a sült pulyka, a tepsiben sült burgonya és a kelbimbó, valamint a karácsonyi puding.

A kandallóra akasztott zokni karácsonyra megtelik ajándékokkal (Fotó: Shutterstock)
A kandallóra akasztott zokni karácsonyra megtelik ajándékokkal (Fotó: Shutterstock)

Franciaország

Franciaországban a családdal töltött idő a legfontosabb az ünnepekkor is. Együtt díszítik fel a karácsonyfát színes gömbökkel és fényfüzérekkel. Alá kerülnek az ajándékok, amiket december 24-én ki is bontanak. Gyakran része az ajándéknak a papillotes, voltaképpen a szaloncukorhoz igencsak hasonló francia édesség. A szentestén tálalt vacsorát a családok együtt fogyasztják el, ami egy gazdag lakoma kagylóval, lazaccal és persze sok sajttal. Egyes régiókban hagyomány az asztalnál a pénztárca csattogtatása, ami a babona szerint bőséget és jólétet hoz majd az új évben. Az este végén közösen vesznek részt az éjféli misén.

Hagyományos francia karácsonyi étel például az említett kagyló, a lazac és a sajtok, és persze az általunk is kedvelt desszert, a fatörzs. A franciás reggelekre pedig egy ünnepi pirítóst ajánlunk.

Spanyolország

A mediterrán országban nem várják decemberben sem a Mikulást, sem a Jézuskát. Helyettük január 6-án jönnek el a háromkirályok, és hoznak ajándékokat a gyerekeknek. Ilyenkor sok városban felvonulásokat tartanak a tiszteletükre. Fontos része az ünnepi hagyományoknak a karácsonyi lottósorsolás (Lotería de Navidad), melynek fődíja hatalmas pénzösszeg, spanyolul El Gordo. A tévében élőben közvetített sorsolást általában együtt izgulja végig a család.

Hagyományos spanyol karácsonyi étel például a töltött pulyka és a sült bárány, de a klasszikus fokhagymaleves is gyakran kerül az asztalra. A tipikus spanyol édesség, a turrón is megállja a helyét az ünnepi menüben.

A gyerekek az ajándékért cserébe tejet és kekszet tesznek ki a Mikulásnak (Fotó: Shutterstock)
A gyerekek az ajándékért cserébe tejet és kekszet tesznek ki a Mikulásnak (Fotó: Shutterstock)

Egyesült Államok

Az USA-ban már novemberben, a hálaadással elindul az ünnepi szezon. A november negyedik csütörtökére eső ünnepnap középpontjában ma a család, az együtt töltött idő fontosságának hangsúlyozása áll. Nincs ez másként a karácsonnyal sem. A házak pompáznak, a fényárban úszó utcák lakói pedig egymással versengenek, kinek az otthona van a legszebben feldíszítve. Ahogy az angoloknál, úgy az amerikaiaknál is a Mikulás hozza az ajándékokat, amikért cserébe tejet és kekszet fogyaszthat a feldíszített fa mellett. A rénszarvasszánnal érkező puttonyos a kandallón át jut be az otthonokba, és a kandallóra akasztott zoknikban helyezi el a gyerekek kívánsága szerinti játékokat.

Hagyományos amerikai karácsonyi étel a hálaadási vacsorán is fogyasztott pulyka, a sonka, a krumplipüré vörösáfonya-szósszal, de tőlük ered a mézeskalács-készítés és a tojáslikőr-fogyasztás tradíciója is.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.