30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Érdekességek

Vízkereszt, avagy a háromkirályok ünnepe – hagyományok, népszokások ezen a napon

Sokan január 6-án bontják le a karácsonyfát, de hogy miért, azt már egyre kevesebben tudják. Mint ahogy azt is, hogy pontosan mit is ünnepelünk ezen a napon és milyen szokások kapcsolódnak ehhez az ünnephez.

A nyugati kereszténységben január 6. vízkereszt, avagy a háromkirályok, másképpen a napkeleti bölcsek ünnepe, a katolikus egyház egyik legfontosabb ünnepe. Vízkereszt a karácsonyi ünnepek zárónapja, a farsangi időszak kezdete. Az ünnep liturgiában használatos elnevezése a görög Epiphania Domini, azaz Urunk megjelenése, a magyar vízkereszt elnevezés a víz megszentelésének szertartásából származik.

Január 6-án vége a karácsonyi ünnepeknek / Fotó: Shutterstock
Január 6-án vége a karácsonyi ünnepeknek / Fotó: Shutterstock

Krisztus keresztségének emlékére vízkereszt az ünnepi keresztelések napja volt, a katolikus egyház tömjént és vizet szentelt. A keresztények ezen a héten ünneplik Jézus megkeresztelkedését is a Jordánban. Így lett január eleje a vízszentelés időszaka, eredetére utal a Vízkereszt kifejezés. A néphit szerint a hazavitt szentelt víz embereken és állatokon is segített a betegségek ellen.

szokások és hagyományok

Vízkeresztkor még egyszer meggyújtották a karácsonyfa gyertyáit, szétosztották a megmaradt édességet, a fát tűzre tették. Egy ágacskát megtartottak, és a szentkép mögé tűztek, hogy így védekezzenek a gonosz ellen. Az ünnepi népszokások közé tartozott a csillagozás vagy háromkirályjárás hagyománya, a bibliai királyokat megszemélyesítő alakoskodók köszöntő felvonulása, dramatikus játéka. Az alakokat – a betlehemezés mintájára – gyerekek személyesítették meg. Legfőbb kelléke a csillag volt, amely mutatta az utat Betlehembe. Jellegzetes viseletdarabjuk a díszes papírsüveg. Minden esetben elénekelték a csillagéneket, melynek utolsó két sora így hangzik: "Szép jel és szép csillag / Szép napunk támad."

Olaszországban ilyenkor a jó boszorkány ajándékot hoz, de csakis a szófogadó gyerekeknek / Fotó: Shutterstock
Olaszországban ilyenkor a jó boszorkány ajándékot hoz, de csakis a szófogadó gyerekeknek / Fotó: Shutterstock

Vízkereszt napján szokásban volt a szentelmények hazavitele is: a szenteltvíznek gyógyító hatást tulajdonítottak, mindenféle betegségre használták. Hintettek belőle a bölcsőre, a menyasszony koszorújára, a halott koporsójára. A következő januárig üvegben vagy nagy korsóban tartották, ami megmaradt a következő vízkeresztre, azt a kútba öntötték, hogy vize meg ne romoljon. A házakat vízzel és sóval szentelték meg, és a pap krétával írta a szemöldökfára a házszentelés évét és a G. M. B. betűket (Gáspár, Menyhért, Boldizsár). A vízkereszti népszokásokból mára jobbára csak annyi maradt meg, hogy ekkor szedik le a karácsonyfát.

Mi kerüljön az asztalra?

Ennek a napnak nálunk nincs kifejezetten gasztronómiai hagyománya, előírásos menüje. Európában Olaszországban és Franciaországban van külön hagyománya a vízkeresztkor elkészített süteménynek. A galette des rois fogyasztásához Franciaországban érdekes és aranyos szokás kapcsolódik. A sütemény neve “királyok sütije”, “királyok tortája” jelentéssel bír, és ez érthető is, ha tudjuk, hogy ezt vízkeresztkor, vagyis a három királyok ünnepén fogyasztják. Mielőtt a második tésztaréteget ráborítják a süteményre, a frangipán krémben eldugnak egy szem babot vagy apró porcelán figurát. Ez együtt sül a sütivel, és amikor elkészül már senki sem tudja, hogy hol van. A család legkisebb tagja elbújik az asztal alatt, miközben valamelyik felnőtt a sütit szeleteli, és az apróság mondja meg, hogy melyik szeletet ki kapja. Akinek a meglepetés – a bab vagy porcelánfigura – jut, ő lesz azon a napon a király vagy királynő. Felteheti a papírból készült aranykoronát, és nemcsak aznap, de az elkövetkező hetekben is büszkén járhat a többiek között.

Ha szeretnéd elkészíteni a galette des rois-t, azaz a háromkirályok pitéjét, íme egy recept!

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 60 dkg leveles tészta

A töltelékhez:

  • 7,5 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 20 dkg darált mandula
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • mandulaaroma

A kenéshez:

  • 1 db tojássárga
  • 1 ek tej

Valamint:

  • 1 db babszem
Galette des rois, a franciák kedvelt vízkereszt napi süteménye / Fotó: Shutterstock
Galette des rois, a franciák kedvelt vízkereszt napi süteménye / Fotó: Shutterstock

Elkészítés:

  1. A töltelékhez a lágy vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, majd a darált mandulát, a vaníliás cukrot és a mandulaaromát. Krémesre keverjük.
  2. A sütőt előmelegítjük 210 fokra.
  3. A leveles tésztát megfelezzük, 2 darab kb. 23 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük az egyik tésztalapot, egyenletesen elosztjuk rajta a mandulás krémet úgy, hogy a peremére ne kerüljön. A babszemet (vagy más apró, nem olvadékony tárgyat) elrejtjük valahol a krémben, majd megkenjük kis vízzel a tészta peremét, ráhelyezzük a másik lapot, és körben villával lenyomkodjuk. A tetejébe hegyes késsel mintákat rajzolunk, vagy a maradék tésztával díszítjük. Megkenjük a tojássárga és a tej keverékével.
  4. A pitét betoljuk a sütőbe, és kb. 45 percig sütjük. Ha túlságosan pirulna, csökkentjük a hőmérsékletet, és alufóliával beborítjuk a tetejét. Langyosan tálaljuk.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.