Mézes-mustáros csirkemell
Vadasmártás sertéscombbal
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba
Kapros tökfőzelék virslivel
A legjobb palacsintatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Körömpörkölt csülökkel
Vadas marha
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Dödölle - az eredeti recept
Az eredeti Baklava
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Amerikai almás pite sós karamellel
Szilvás gombóc hagyományosan
Alapételek

Ha unod a hagyományos fánkot, itt a gyümölcsökkel turbózott holland változat

A farsangi időszakban sok finom édesség – köztük fánkféleségek – kerülnek az asztalunkra. Ha már unod a klasszikusokat, jöhet egy igazán különleges finomság, ami nem más, mint a holland oliebollen.

Az oliebollen egy hagyományos holland fánkféle, amelyet leginkább szilveszterkor fogyasztanak Hollandiában és Belgium egyes részein. A neve szó szerint „olajos golyókat” jelent, ami utal az elkészítés módjára, hiszen forró olajban sütik ki . Az oliebollen hasonlít a magyar szalagos fánkra vagy az olasz zeppole-ra , de ízében és állagában a német berliner és az amerikai donut is rokonítható vele. Gyakran kevernek bele mazsolát, apróra vágott almát, kandírozott narancshéjat vagy akár rumba áztatott gyümölcsöket, hogy még gazdagabb legyen az íze.

Oliebollen
Az oliebollen Hollandiában elmaradhatatlan része az év végi ünneplésnek / Recept és fotó: Vidék íze magazin
  • Elkészítési idő: 50 perc
  • Kelesztés: 1 óra
  • 1 adag: 440 kcal 

Hozzávalók: 

  • 2,5 dl tej 
  • 2 evőkanál cukor 
  • 1 csomag szárított élesztő (7 g) 
  • 1 db alma 
  • 30 dkg liszt 
  • 1 db tojás 
  • 1 csipet só 
  • 1 db kezeletlen narancs reszelt héja 
  • 10 dkg mazsola 
  • porcukor  
  • olaj a sütéshez 

 Elkészítés:

  1. Meglangyosítjuk a tejet. Beletesszük a két evőkanál cukrot, beleszórjuk az élesztőt, elkeverjük, és langyos helyen hagyjuk tíz percig állni.
  2. Közben az almát meghámozzuk és apróra vágjuk. 
  3. Keverőtálba tesszük a lisztet, hozzáöntjük a felhabosodott élesztős tejet, a villával felvert tojást, a csipet sót, és habverővel összedolgozzuk. Végül beleforgatjuk az apróra vágott almát, a narancs reszelt héját és a mazsolát. Letakarva egy órán át hagyjuk kelni. 
  4. Egy serpenyőben bő olajat forrósítunk. Két evőkanalat belemártunk, majd a tésztából kiveszünk egy kanálnyit, megformázzuk a két kanállal, beletesszük a forró olajba. Ha pirulni kezd, megfordítjuk. Konyhai kéztörlőre szedve hagyjuk lecsepegni, végül megforgatjuk porcukorban.  

 

(Kiemelt fotó: Vidék íze magazin)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.