A farsangi időszakban sok finom édesség – köztük fánkféleségek – kerülnek az asztalunkra. Ha már unod a klasszikusokat, jöhet egy igazán különleges finomság, ami nem más, mint a holland oliebollen.
Az oliebollen egy hagyományos holland fánkféle, amelyet leginkább szilveszterkor fogyasztanak Hollandiában és Belgium egyes részein. A neve szó szerint „olajos golyókat” jelent, ami utal az elkészítés módjára, hiszen forró olajban sütik ki . Az oliebollen hasonlít a magyar szalagos fánkra vagy az olasz zeppole-ra , de ízében és állagában a német berliner és az amerikai donut is rokonítható vele. Gyakran kevernek bele mazsolát, apróra vágott almát, kandírozott narancshéjat vagy akár rumba áztatott gyümölcsöket, hogy még gazdagabb legyen az íze.
Elkészítési idő: 50 perc
Kelesztés: 1 óra
1 adag: 440 kcal
Hozzávalók:
2,5 dl tej
2 evőkanál cukor
1 csomag szárított élesztő (7 g)
1 db alma
30 dkg liszt
1 db tojás
1 csipet só
1 db kezeletlen narancs reszelt héja
10 dkg mazsola
porcukor
olaj a sütéshez
Elkészítés:
Meglangyosítjuk a tejet. Beletesszük a két evőkanál cukrot, beleszórjuk az élesztőt, elkeverjük, és langyos helyen hagyjuk tíz percig állni.
Közben az almát meghámozzuk és apróra vágjuk.
Keverőtálba tesszük a lisztet, hozzáöntjük a felhabosodott élesztős tejet, a villával felvert tojást, a csipet sót, és habverővel összedolgozzuk. Végül beleforgatjuk az apróra vágott almát, a narancs reszelt héját és a mazsolát. Letakarva egy órán át hagyjuk kelni.
Egy serpenyőben bő olajat forrósítunk. Két evőkanalat belemártunk, majd a tésztából kiveszünk egy kanálnyit, megformázzuk a két kanállal, beletesszük a forró olajba. Ha pirulni kezd, megfordítjuk. Konyhai kéztörlőre szedve hagyjuk lecsepegni, végül megforgatjuk porcukorban.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.