Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csupacsokis brownie
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kijevi csirkemell rizibizivel
Rakott zöldbab darált hússal
Amerikai almás pite sós karamellel
Babgulyás
Farsangi szalagos fánk
Dödölle - az eredeti recept
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Körömpörkölt csülökkel
Tojásos nokedli fejes salátával
Zsemlegombóc
Szilvás gombóc hagyományosan
Az eredeti Baklava
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Dubarry-csirkemell
Kínai szezámmagos csirke
Desszert

Olaj nélkül, sütőben készül az egészséges farsangi fánk, íme a szuper videós recept

A farsangi fánkot bő olajban sütjük. A hirtelen kapott magas hő miatt lesz a tésztája levegős, a külseje pedig a forró olajnak köszönhetően kapja meg jól ismert szalagos mintáját. A fánkot azonban nemcsak olajban, hanem a sütőben is elkészíthetjük.

A bő olajban sült ételek, azaz a lángos, a fánk és a rántott hús nem tartoznak a legegészségesebb fogások közé. A lángos és a fánk azonban akkor a legfinomabb, ha forró olajban sütik, ugyanis az olaj is adja ezek utánozhatatlan ízét, meg persze ennek az elkészítési módszernek köszönhetően lesz a kelt tészta valóban levegős, légiesen könnyed. Lángost és fánkot is lehet sütni azonban sütőben is, ám arra érdemes készülni, hogy az állaga más lesz, és az ízéből is hiányozni fognak az olajos aromák, az azonban biztos, hogy egészségesebb, mint a klasszikus verzió.

Sütőben süthető fánk
Sütőben süthető fánk
FOTÓ: MINDMEGETTE

A sütőben sült fánk alapja ugyanúgy kelt tészta, mint a szalagosnak, a különbség tényleg a sütés módjában van. Ha nem szeretnéd kihagyni idén farsangkor a fánkot, de odafigyelnél az alakodra, esetleg nem szeretnél a forró olajjal bajlódni, akkor próbáld ki a sütős fánkreceptünket, amit videón is megmutatunk.

Így készül a sütőben sült fánk olaj nélkül, íme a recept videón

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 1 tk. cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg vaj
  • 2 db tojás

Elkészítés:

  1. A sütőben sült fánk elkészítéséhez a tejbe belekeverünk egy kevés cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, hogy felfusson.
  2. A lisztet, a cukrokat, a sót, a citromhéjat összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat és a tojást is, és összekeverjük. Végül a felfutott élesztőt is hozzáöntjük, és sima, fényes tésztát gyúrunk belőle.
  3. Letakarjuk a fánktésztát, és kb. 30 perc alatt, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kinyújtjuk és nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk és kiszaggatjuk azt is.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a fánkokat, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Még melegen megforgatjuk porcukorban, és így kínáljuk.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.