Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Alapételek

Így készül a ropogós házi császárzsömle - Pék Szabi videójával segítünk a csomózásban!

Így készül a ropogós házi császárzsömle
Zsemle vagy zsömle? Mindegy, a lényeg, hogy császár legyen! Bár a mintázata miatt eggyel bonyolultabb elkészíteni, mint a sima vizes változatot, érdemes nekifutni, mert nagyon mutatós lesz a végeredmény - íme a tuti recept, és némi videós segítség!

A császárzsömle egy igazán különleges péksütemény, mert valahol a zsömle és a vajaskifli között helyezkedik el: a tésztája vajas, mint a kiflié, formáját tekintve viszont kerek, ám egy hosszú csíkot kell sodorni az egyenlő részekre elosztott tésztagombócokból, és azt kell úgy csomózgatni, hogy egy kerek, fonott zsömleformát kapjunk belőle. Máris mutatjuk a tuti receptet hozzá - a végén pedig egy Pék Szabi-féle videóval mutatjuk meg, hogy pontosan hogyan történik mindez!

Így készül a ropogós házi császárzsömle (Fotó: Vidék íze magazin)
Így készül a ropogós házi császárzsömle (Fotó: Vidék íze magazin)


íme a hagyományos Császárzsömle receptje:

Hozzávalók (12 darabhoz):

  • 70 dkg finomliszt
  • 2 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 25 dkg víz
  • 22 dkg tej
  • 5 dkg puha vaj
  • 2 dkg friss élesztő

A tetejére:

  • szezámmag vagy mák

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, alaposan összevegyítjük a sóval és a cukorral. A keverék közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet és a tejet, beletesszük a puha vajat, és rámorzsoljuk az élesztőt.
  2. Kézzel vagy robotgéppel alaposan kidagasztjuk a tésztát. Amikor már szép fényes, és nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, letakarjuk konyharuhával, és 35-40 percig kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát óvatosan kifordítjuk a vékonyan belisztezett munkafelületre. 12 egyforma darabra vágjuk, egyesével meggömbölyítjük, majd konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.
  4. Mindegyik gombócból kb. 45 cm hosszúságú rudat sodrunk. Először a rúd közepére laza csomót kötünk, majd a felül kilógó véget alulról dugjuk be, az alul kikandikálót pedig felülről, a tészta közepébe. Kissé megigazgatjuk, hogy szép kerek császárzsemleformát kapjunk.
  5. A megformázott tésztákat két nagy, sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük, 4-5 cm helyet hagyva közöttük. Konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk újabb 30 percig kelni.
  6. Közben a sütőt előmelegítjük 210 fokra, az aljába bekészítünk egy fémedényt.
  7. A megkelt zsemléket lepermetezzük langyos vízzel, és megszórjuk mákkal vagy szezámmaggal. Ismét lepermetezzük vízzel, majd a tepsiket betoljuk a forró sütőbe. A fémedénybe öntünk egy deci forró vizet, hogy gőz keletkezzék, és gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját.
  8. A császárzsemléket kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Utána kivesszük a forró vizes fémedényt, elzárjuk a sütőt, az ajtaját kitámasztjuk ki egy fakanállal, és 5 percig még bent hagyjuk a zsemléket. Végül rácsra rakva hagyjuk kihűlni a péksüteményeket.
  • Előkészítés: 40 perc
  • Kelesztés: 1,5 óra
  • Sütés: 20 perc

Így csomózza a császárzsömlét Szabi, a pék:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.