Zsemle vagy zsömle? Mindegy, a lényeg, hogy császár legyen! Bár a mintázata miatt eggyel bonyolultabb elkészíteni, mint a sima vizes változatot, érdemes nekifutni, mert nagyon mutatós lesz a végeredmény - íme a tuti recept, és némi videós segítség!
A császárzsömle egy igazán különleges péksütemény, mert valahol a zsömle és a vajaskifli között helyezkedik el: a tésztája vajas, mint a kiflié, formáját tekintve viszont kerek, ám egy hosszú csíkot kell sodorni az egyenlő részekre elosztott tésztagombócokból, és azt kell úgy csomózgatni, hogy egy kerek, fonott zsömleformát kapjunk belőle. Máris mutatjuk a tuti receptet hozzá - a végén pedig egy Pék Szabi-féle videóval mutatjuk meg, hogy pontosan hogyan történik mindez!
íme a hagyományos Császárzsömle receptje:
Hozzávalók (12 darabhoz):
70 dkg finomliszt
2 tk. só
1 tk. cukor
25 dkg víz
22 dkg tej
5 dkg puha vaj
2 dkg friss élesztő
A tetejére:
szezámmag vagy mák
Elkészítés:
Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, alaposan összevegyítjük a sóval és a cukorral. A keverék közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet és a tejet, beletesszük a puha vajat, és rámorzsoljuk az élesztőt.
Kézzel vagy robotgéppel alaposan kidagasztjuk a tésztát. Amikor már szép fényes, és nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, letakarjuk konyharuhával, és 35-40 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát óvatosan kifordítjuk a vékonyan belisztezett munkafelületre. 12 egyforma darabra vágjuk, egyesével meggömbölyítjük, majd konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.
Mindegyik gombócból kb. 45 cm hosszúságú rudat sodrunk. Először a rúd közepére laza csomót kötünk, majd a felül kilógó véget alulról dugjuk be, az alul kikandikálót pedig felülről, a tészta közepébe. Kissé megigazgatjuk, hogy szép kerek császárzsemleformát kapjunk.
A megformázott tésztákat két nagy, sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük, 4-5 cm helyet hagyva közöttük. Konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk újabb 30 percig kelni.
Közben a sütőt előmelegítjük 210 fokra, az aljába bekészítünk egy fémedényt.
A megkelt zsemléket lepermetezzük langyos vízzel, és megszórjuk mákkal vagy szezámmaggal. Ismét lepermetezzük vízzel, majd a tepsiket betoljuk a forró sütőbe. A fémedénybe öntünk egy deci forró vizet, hogy gőz keletkezzék, és gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját.
A császárzsemléket kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Utána kivesszük a forró vizes fémedényt, elzárjuk a sütőt, az ajtaját kitámasztjuk ki egy fakanállal, és 5 percig még bent hagyjuk a zsemléket. Végül rácsra rakva hagyjuk kihűlni a péksüteményeket.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.