Kútban kelt, vízen kullogó, vízen kelt. Leggyakrabban ezen a néven ismerik azt az egyszerű népi süteményt, ami különleges kelesztési módjáról kapta a nevét, A Vidék íze magazinban Farkasinszki Ildikó, a Mindmegette.hu Sütisulijának házigazdája elkészítette nagymamáink egyik kedvenc kelt tésztás receptjét.
Nagymamáink mindig megtalálták a megoldást arra, hogy olcsó alapanyagokból készítsenek laktató ételeket, süteményeket. Ilyen a vízen kullogó is, amelyről bizonyára sokaknak van emléke. A cukros finomság onnan kapta a nevét, hogy a tésztát nem meleg helyen, hanem hideg vízben, nagyanyáink az udvaron lévő kútban kelesztették. A meggyúrt tésztát egy tiszta konyharuhába tették, a szemben lévő sarkait szorosan összecsomózták, aztán úgy, hogy a csomóval kötött része legyen felül, beletették a vízzel teli vödörbe, és leeresztették a kútba. A tészta először lesüllyed, majd ahogy elkezd kelni, szép lassan átfordul és feljön a víz tetejére.
Hogyan készül a vízen kullogó?
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
3 dkg friss élesztő
1,5 dl tej
1 ek. cukor
5 db tojássárgája
20 dkg + 1 ek. mangalica- vagy kacsazsír
2 mk. só
3 ek. tejföl
1 db citrom
kristálycukor a forgatáshoz
Elkészítés:
A lisztet beleszitáljuk a robotgép táljába. Fél deci tejet meglangyosítunk, beleszórunk egy teáskanál cukrot. Az élesztőt belemorzsoljuk, és langyos helyen hagyjuk felfutni.
A zsírt a tojássárgájákkal és a sóval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a zsíros-tojásos élesztőt, majd hozzáadjuk a tejfölt, a többi tejet, a maradék cukrot, a citrom reszelt héját és pár evőkanál citromlevet is. A géppel alaposan kidagasztjuk a tésztát. A szokásosnál keményebb tésztát kapunk.
Egy sűrű szövésű, tiszta konyharuhát megkenünk egy evőkanál zsírral, és a közepére tesszük a tésztát. A konyharuha szemben lévő sarkait szorosan összecsomózzuk, és átdugunk rajta egy fakanalat. Egy nagy fazekat megtöltünk szoba-hőmérsékletű vízzel, beletesszük a tésztacsomagot úgy, hogy a fakanalat keresztbe fektetjük a fazék peremén. Hagyjuk így kelni a tésztát, amely majd szép lassan, „kullogva” feljön a víz tetejére.
A tésztát kiemeljük a vízből, áttesszük egy lisztezett deszkára. Nyolc egyforma darabra vágjuk. A vágódeszkát vastagon megszórjuk kristálycukorral. A tésztadarabokat a cukron 8 darab 35-40 cm hosszú, ujjnyi vastag rúddá sodorjuk. Minden rudat négyfelé vágunk, a kis darabokat téglalappá lapogatjuk, majd középen megtekerjük. (Minden műveletet a cukros deszkán végzünk, így alakul ki a cukros bevonat.)
Sütőpapíros tepsire rakjuk, 180 fokos sütőben 15-18 perc alatt pirosra sütjük.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.