A sertésháj ritka és különleges, sajnos, mondhatni elfeledett alapanyag, hiszen elsősorban a téli időszakban, a disznóvágások idején lehet beszerezni. Egykoron a vágás rendszeres, sőt a család élelmezése szempontjából létfontosságú esemény volt, így az emberek igyekeztek a sertés minden részét hasznosítani. A legértékesebb természetesen a hús, amiből a disznótoron is fogyasztottak, de lefagyasztották és így tartósították, a sonkát füstölték, de készült kolbász is, a sertés többi részéből pedig disznósajt, májas, sült vér, orjaleves, pacal és kocsonya is.
Egy disznóvágáson a húsos ételek, a belsőségek vannak fókuszban, de ilyenkor bizony sütemények is készültek. A toros finomságok közül a legismertebb a hájas kifli, amit diós tojáshabbal is meg lehet tölteni, de a leggyakrabban házilag készült sűrű szilvalekvár a töltelék. A hájas kifli legfőbb alapanyag pedig, ahogy a neve is elárulja, a sertésháj. Ez adja porhanyós állagát, és semmihez sem hasonlítható ízét.
A sertésháj egy nagyon laza zsírszövet, ami a sertés beleit és gyomrát védi. A régi időkben zsír helyett használták, ezzel főztek és sütöttek, de mivel könnyen olvad, ezért kenyérre is rákenték. Sertéshájból süthető töpörtyű, de ma elsősorban sütemények készítése során használják.
A sertéshájat meg kell tisztítani a hártyától, esetleges szennyeződésektől, majd késsel apróra vágni. A sertéshájat a legegyszerűbb húsdarálón, a legkisebb tárcsán többször is átdarálni, de késsel is elkaparhatjuk, mint a csirkemájat a májgombóc készítése során. Azért szükséges akár háromszor-négyszer is átdarálni, hogy jól kenhető, szinte vajszerű állagot kapjunk, ugyanis ezzel lesz a legkönnyebb dolgozni, és így lesz tökéletes a hájból készült sütemény – árulta el Farkasinszki Ildikó a Mindmegette maestrója, sütimestere.
videó
Sertéshájból finom szilvás-hájas kifli készíthető. A népi konyhában a sertéshájat úgy használták, mint ma a vajat, és a hájas kifli is egyfajta leveles tésztás sütemény, melyben a rétegek elválnak egymástól sülés közben. Farkasinszki Ildikó elkészítette a mennyei szilvás hájas receptjét, amit videón is megmutatott.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.