Krémes spenótfőzelék
Vadasmártás sertéscombbal
Vadas marha
Körömpörkölt csülökkel
Az eredeti Baklava
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
A legjobb palacsintatészta
Dödölle - az eredeti recept
Amerikai almás pite sós karamellel
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt
Szilvás gombóc hagyományosan
Kapros tökfőzelék virslivel
Madártejszelet
Rakott zöldbab darált hússal
Érdekességek

Sertésháj felhasználása: így tisztítsd meg és daráld, hogy finom legyen a belőle készült sütemény

A sertésháj talán nyugodtan nevezhető elfeledett alapanyagnak, hiszen a boltban nem árulják, hentesnél is csak ritkán vehető, és alacsony azon receptek száma, melyekhez szükséges, pedig mennyei sütemények készíthetők belőle. Az egyik legismertebb a szilvalekváros hájas kifli, a népi leveles tészta.

A sertésháj ritka és különleges, sajnos, mondhatni elfeledett alapanyag, hiszen elsősorban a téli időszakban, a disznóvágások idején lehet beszerezni. Egykoron a vágás rendszeres, sőt a család élelmezése szempontjából létfontosságú esemény volt, így az emberek igyekeztek a sertés minden részét hasznosítani. A legértékesebb természetesen a hús, amiből a disznótoron is fogyasztottak, de lefagyasztották és így tartósították, a sonkát füstölték, de készült kolbász is, a sertés többi részéből pedig disznósajt, májas, sült vér, orjaleves, pacal és kocsonya is.

Sertésháj felhasználása
Sertésháj felhasználása
FOTÓ: OREST LYZHECHKA / SHUTTERSTOCK

Egy disznóvágáson a húsos ételek, a belsőségek vannak fókuszban, de ilyenkor bizony sütemények is készültek. A toros finomságok közül a legismertebb a hájas kifli, amit diós tojáshabbal is meg lehet tölteni, de a leggyakrabban házilag készült sűrű szilvalekvár a töltelék. A hájas kifli legfőbb alapanyag pedig, ahogy a neve is elárulja, a sertésháj. Ez adja porhanyós állagát, és semmihez sem hasonlítható ízét.

Mi a sertésháj?

A sertésháj egy nagyon laza zsírszövet, ami a sertés beleit és gyomrát védi. A régi időkben zsír helyett használták, ezzel főztek és sütöttek, de mivel könnyen olvad, ezért kenyérre is rákenték. Sertéshájból süthető töpörtyű, de ma elsősorban sütemények készítése során használják.

Szilvás hájas receptje
Szilvás hájas receptje
FOTÓ: GYARMATI LÁSZLÓ / MINDMEGETTE

Sertésháj tisztítása, darálása

A sertéshájat meg kell tisztítani a hártyától, esetleges szennyeződésektől, majd késsel apróra vágni. A sertéshájat a legegyszerűbb húsdarálón, a legkisebb tárcsán többször is átdarálni, de késsel is elkaparhatjuk, mint a csirkemájat a májgombóc készítése során. Azért szükséges akár háromszor-négyszer is átdarálni, hogy jól kenhető, szinte vajszerű állagot kapjunk, ugyanis ezzel lesz a legkönnyebb dolgozni, és így lesz tökéletes a hájból készült sütemény – árulta el Farkasinszki Ildikó a Mindmegette maestrója, sütimestere.

videó

Sertésháj felhasználása

Sertéshájból finom szilvás-hájas kifli készíthető. A népi konyhában a sertéshájat úgy használták, mint ma a vajat, és a hájas kifli is egyfajta leveles tésztás sütemény, melyben a rétegek elválnak egymástól sülés közben. Farkasinszki Ildikó elkészítette a mennyei szilvás hájas receptjét, amit videón is megmutatott.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.