Reszelt túrós sütemény
Káposztás tészta egyszerűen
Hagymakrémleves
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Hagymás rostélyos
Csupacsokis brownie
Oroszkrémtorta
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mátrai borzaska
Tárkonyos csirkeraguleves
Epres blondie
Zsemlegombóc
Parasztlángos (kenyérlángos)
Rakott zöldbab darált hússal
Kínai szezámmagos csirke
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Toros káposzta
Medvehagyma-krémleves fenyőmaggal
Desszert

Kukoricaliszttel készül a görhe, az elfeledett népi kevert sütemény

Görhe vagy málé, hívhatjuk több néven is ezt az egyszerű, mégis finom, kissé talán elfeledett népi süteményt. A kevert tészta egyik fontos alkotóeleme a kukoricaliszt, ami különleges ízt kölcsönöz a desszertnek. Videón mutatjuk a receptet.

A görhe a népi konyha egyik klasszikus süteménye. Az egyik legfőbb alkotóeleme a kukoricaliszt, ami egykoron majdnem minden háztartásban megtalálható volt, emellett az elkészítése sem bonyolult, sőt mondhatni pofonegyszerű. A görhe vagy más néven málé egy ízletes kevert sütemény, ami porcukorral vagy lekvárral kínálva kerül az asztalra.

Íme a görhe receptje videón /Fotó: Mindmegette
Íme a görhe receptje videón /Fotó: Mindmegette

A tésztát feldobhatjuk egy citrom reszelt héjával, és tehetünk bele gyümölcsöket is, ám ezek nélkül is finom ez az egyszerű kevert sütemény. Mutatjuk a pontos receptet és az elkészítést videón is.

Így készül a görhe, videón a népi sütemény receptje

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 1 bögre kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 bögre olaj
  • 1 bögre tej
  • 1,5 bögre kukoricaliszt
  • 1,5 bögre finomliszt
  • 1 dkg sütőpor
  • 1 dkg vaj
  • porcukor

Elkészítés:

  1. A görhe elkészítéséhez a tojásokat egy nagyobb méretű keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, egy csipet sót, a vaníliás cukrot és az olajat, ezt egy habverő segítségével krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejet is, és ezzel tovább folytatjuk a keverést.
  2. Jöhetnek a száraz hozzávalók. Egy szűrő segítségével beleszitáljuk a kukoricalisztet, majd a finomlisztet a sütőporral együtt. Az egészet csomómentesre keverjük.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 24 × 34 centiméteres tepsit kivajazunk és kilisztezünk, ebbe öntjük a süteményalapot, majd sütőbe tesszük, és 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, mint a piskótát.
  4. A kihűlt süteményt felkockázva, porcukorral meghintve tálaljuk.

Népi ételek nyomában

Számtalan, mára talán már elfeledett népi étel létezik. Ezek az egyszerű, sokszor kevés alapanyagból készült fogások laktatók, magas a szénhidráttartalmuk, hiszen energiára volt szüksége nagy- és dédszüleinknek, hogy bírják az egész napos fizikai munkát. Liszt és zsír szinte mindig volt otthon, ahogy krumpli és lekvár is, így nem csoda, hogy ezekből készül a magyaros ételek legjava, így a népi lángos, a rongyos lapótya is.

Ha kíváncsi vagy, hogyan készül a rongyos lapótya, nézd meg a receptjét.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.