Néha nagyon nehéz dolgunk van, hiszen a család húskedvelő tagjai gyakran mondanak nemet a zöldséges ételekre. Ebben a recepten azonban az ízletes tarja mellett ott van a karfiol is. Íme a recept!
A rakott ételek jó választásnak bizonyulnak hétköznap estéken, amikor nincs időnk sütni, főzni: csak összedobjuk a hozzávalókat, és mehet is a sütőbe a vacsora!
Karfiolos rakott sertéstarja / Recept és fotó: Vidék íze magazin
Előkészítés: 1 óra
Főzés: 30 perc
Sütés: 1 óra
1 adag: 780 kcal
Hozzávalók:
1 db nagy fej karfiol
50 dkg kifliburgonya
50 dkg sertéstarja szeletben
1 evőkanál olívaolaj
15 dkg reszelt sajt
zsiradék
só
bors
A besamelmártáshoz:
8 dkg vaj
szerecsendió
fehér bors
6 dkg liszt
7 dl tej
só
Elkészítés:
Megtisztítjuk a karfiolt, és viszonylag nagy rózsákra szedjük. Sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük, hagyjuk szikkadni.
A krumplit megmossuk, sós vízben héjastul megfőzzük. Leszűrjük, hagyjuk hűlni.
A tarjaszeleteket sóval és borssal ízesítjük, majd kevés zsiradékon mindkét oldalukat elősütjük. Kivesszük a húst, a serpenyőbe öntünk egy kevés vizet, és felforraljuk. A kihűlt krumplit meghámozzuk, felkarikázzuk, elterítjük a tepsi alján, megsózzuk. Ráfektetjük az elősütött húst, egyenletesen rálocsoljuk a serpenyőben lévő pecsenyezsíros vizet. A karfiolrózsákat egyenletesen elhelyezzük a tetején.
Besamelt főzünk. Egy nagy serpenyőbe tesszük a vajat, hozzáreszelünk egy nagy csipet szerecsendiót, beleszórjuk a tört fehér borsot, és kicsit pirítjuk. Hozzáadjuk a lisztet, összeforrósítjuk, majd felengedjük a tejjel, és kevergetve besűrítjük, közben sózzuk. Egyenletesen rálocsoljuk a karfiol tetejére.
170 fokos sütőben jó 50 perc alatt pirosra sütjük.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.