Húshagyókedd – Te tudod, milyen hagyományok fűződnek ehhez a naphoz?

Húshagyókedd, ahogyan a húsvét is, mozgóünnep: húsvéttól kell visszaszámolni hét vasárnapot, és az azt követő kedd lesz húshagyókedd. Ez mindig a húsvétvasárnap előtti 47. nap. Minden évben legkorábban február 3-án, legkésőbb március 9-én lehet.
A húshagyó kedd (angolul Shrove Tuesday, francia nyelvterületen Mardi Gras, német területen pedig Faschingsdienstag) a nagyböjt előtti utolsó nap, amelyet hagyományosan azzal ünnepelnek, hogy az emberek még egyszer jóllaknak húsos, zsíros, laktató ételekkel. A keresztény liturgiában a következő nap, hamvazószerda jelenti a nagyböjt kezdetét, amikor 40 napos önmegtartóztatás veszi kezdetét, amely Jézus sivatagi böjtölésére és felkészülésére emlékeztet. A „húshagyó” szó arra utal, hogy ettől a naptól kezdve el kell hagyni a húst az étrendből. A böjtben nemcsak a hús fogyasztása (volt) tilos, hanem sok helyen a tejtermékeket, a tojást és az alkoholt is kerülni kell(ett).
A világ különböző pontjain eltérő szokások kapcsolódnak a húshagyó keddhez, de egy dolog közös: a bőséges lakoma és a farsangi időszak lezárása.
Magyarországon a húshagyókedd hagyományosan a farsang végét jelzi, és a „farsangfarka” utolsó nagy lakomájával zárul. Ilyenkor jellemzően fánkot, bőséges húsételeket és zsíros fogásokat fogyasztunk, hiszen másnaptól kezdődik a böjt.
Bár a húshagyó kedd ételei országonként eltérnek, általánosságban elmondható, hogy a laktató, bőséges fogások dominálnak. Ilyenkor a legtöbb helyen még utoljára – hiszen a böjt alatt mellőzni kell ezeket – jöhetnek a húsos, kolbászos, szalonnás ételek, és a kényeztető finom palacsinták, fánkok.
A húshagyó kedd célja nemcsak az utolsó nagy lakoma volt, hanem a böjtre való lelki és testi felkészülés is. A keresztény hagyományok szerint a böjt az önmegtartóztatás és a lelki tisztulás időszaka, amely Jézus szenvedésére és feltámadására készít fel. Manapság sokan nem feltétlenül vallási okokból böjtölnek, hanem egészségügyi vagy önfegyelmi célból, például cukrot, alkoholt vagy feldolgozott ételeket hagynak el az étrendjükben ebben az időszakban.
(Kiemelt fotó: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.