Krémes spenótfőzelék
Zsemlegombóc
Reszelt túrós sütemény
Hagymás rostélyos
Klasszikus grízgaluska leves
Dubarry-csirkemell
Nutellás babka
Farsangi szalagos fánk
Túrós pite
Parasztlángos (kenyérlángos)
Kijevi csirkemell rizibizivel
Finomfőzelék
Kínai szezámmagos csirke
Medvehagyma-krémleves fenyőmaggal
Csupacsokis brownie
Hagymakrémleves
Eggs Benedict (Benedek tojás)
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus kuglóf
Húshagyó kedd a farsangi időszak utolsó napja, amelyet a keresztény hagyományok szerint a nagyböjt előtti utolsó húsos étkezés napjaként tartanak számon. Ez a nap szorosan kapcsolódik a farsanghoz és a böjt kezdetéhez, világszerte különböző szokások és ételek fűződnek hozzá. Nézzük meg, mit érdemes tudni erről a jeles napról!

Húshagyókedd, ahogyan a húsvét is, mozgóünnep: húsvéttól kell visszaszámolni hét vasárnapot, és az azt követő kedd lesz húshagyókedd. Ez mindig a húsvétvasárnap előtti 47. nap. Minden évben legkorábban február 3-án, legkésőbb március 9-én lehet. 

Farsang
Itthon többnyire fánkot eszünk a farsangi időszak lezárásaként / Fotó: Shutterstock 

Mit jelent a húshagyókedd?

A húshagyó kedd (angolul Shrove Tuesday, francia nyelvterületen Mardi Gras, német területen pedig Faschingsdienstag) a nagyböjt előtti utolsó nap, amelyet hagyományosan azzal ünnepelnek, hogy az emberek még egyszer jóllaknak húsos, zsíros, laktató ételekkel. A keresztény liturgiában a következő nap, hamvazószerda jelenti a nagyböjt kezdetét, amikor 40 napos önmegtartóztatás veszi kezdetét, amely Jézus sivatagi böjtölésére és felkészülésére emlékeztet. A „húshagyó” szó arra utal, hogy ettől a naptól kezdve el kell hagyni a húst az étrendből. A böjtben nemcsak a hús fogyasztása (volt) tilos, hanem sok helyen a tejtermékeket, a tojást és az alkoholt is kerülni kell(ett).

Húshagyókedd hagyományai világszerte

A világ különböző pontjain eltérő szokások kapcsolódnak a húshagyó keddhez, de egy dolog közös: a bőséges lakoma és a farsangi időszak lezárása.

  • Az angolszász országokban Shrove Tuesday néven ismert, és leginkább a „palacsinta napjaként” ünneplik. Angliában hagyomány, hogy ezen a napon palacsintát sütnek, mivel a böjt kezdetével a háztartások ki akarják üríteni a tojás-, tej- és vajkészleteiket.
  • Amerikában a Mardi Gras („kövér kedd”) ismert ünnep, különösen New Orleansban, ahol színes felvonulásokkal, jelmezekkel és hatalmas lakomákkal zárják a farsangot. Jelképes étele a king cake (királytorta), amelynek kör, illetve gyűrű alakja a királyi koronát szimbolizálja, és édes, fahéjas tésztából készül, kandírozott és/vagy aszalt gyümölcsökkel, édes krémmel töltve. A torta három színű – lila, zöld és arany –, amelyek az igazság, a hit és a hatalom jelképei.
King Cake
A királytorta íze és látványa fenséges / Fotó: Shutterstock
  • A királytorta mandulás vagy csokis változata a francia és a belga konyha tipikus desszertjeként is megtalálható, galette vagy gâteau des rois elnevezéssel. A Mardi Gras Franciaországban is a tél búcsúztatója, számos helyen rendeznek utcai farsangokat, mulatságokat, ahol nagyon finom crêpes-t (sós vagy édes francia palacsintát), gofrit és egyszerűen, kelesztés nélkül elkészíthető beignet (francia fánkot) kínálnak.
  • Németországban ez a nap a Faschingsdienstag, és a farsangi mulatságok csúcspontját jelenti. Ezen a napon hagyományosan fánkot (berliner vagy krapfen) esznek.
  • A velencei karnevál utolsó napja is erre az időszakra esik, amely híres a maszkos bálokról és az édességekről, például a chiacchiere nevű ropogós fánkról.
  • A felsorolásból nem hagyhatjuk ki a világ talán leghíresebb karneválját, a rióit, ami igazi ünnepnek számít. Hogy milyen édességet esznek ilyenkor a vidám maskarákba öltözött emberek? Nos, leginkább a sűrített tejből és kakaóból készülő, trüffelgolyóhoz hasonló brigadeirost, valamint népszerű még a quindim, amely egy gluténmentes, tojássárgájából, cukorból és kókuszreszelékből készülő desszert.
Beignet
Beignet, a kelesztés nélküli fánk / Fotó: Shutterstock

Húshagyókedd Magyarországon

Magyarországon a húshagyókedd hagyományosan a farsang végét jelzi, és a „farsangfarka” utolsó nagy lakomájával zárul. Ilyenkor jellemzően fánkot, bőséges húsételeket és zsíros fogásokat fogyasztunk, hiszen másnaptól kezdődik a böjt. 

A húshagyókedd ételei

Bár a húshagyó kedd ételei országonként eltérnek, általánosságban elmondható, hogy a laktató, bőséges fogások dominálnak. Ilyenkor a legtöbb helyen még utoljára – hiszen a böjt alatt mellőzni kell ezeket – jöhetnek a húsos, kolbászos, szalonnás ételek, és a kényeztető finom palacsinták, fánkok. 

A húshagyókedd és a böjt kapcsolata

A húshagyó kedd célja nemcsak az utolsó nagy lakoma volt, hanem a böjtre való lelki és testi felkészülés is. A keresztény hagyományok szerint a böjt az önmegtartóztatás és a lelki tisztulás időszaka, amely Jézus szenvedésére és feltámadására készít fel. Manapság sokan nem feltétlenül vallási okokból böjtölnek, hanem egészségügyi vagy önfegyelmi célból, például cukrot, alkoholt vagy feldolgozott ételeket hagynak el az étrendjükben ebben az időszakban. 

(Kiemelt fotó: Shutterstock)

 


 


 


 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.