Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Desszert

Amit nem csak a spanyolok imádnak: így készül a madridi fánk, azaz a churros

Míg néhány évvel ezelőtt szinte ismeretlen volt nálunk a spanyolok imádott fánkja, mára igen népszerűvé vált és például az ünnepi vásárok, búcsúk elmaradhatatlan tartozéka lett. Készítsd el otthon, meglátod, milyen egyszerű és mennyire finom!

A madridi fánk, vagyis a churros Spanyolország egyik legismertebb édessége, amely mára meghódította a világot. Az aranybarnára sült, ropogós tészta egyszerű alapanyagokból készül, jellegzetessége pedig a csillag alakú formája, amelyet hagyományosan speciális nyomózsák segítségével alakítanak ki. Olajban aranybarnára sütik, majd gyakran cukorral megszórják. A churros eredetét homály fedi: vannak, akik szerint a recept a spanyol juhászoktól származik, akik a hegyekben egy egyszerűen elkészíthető péksüteményt kísérleteztek ki, más vélekedések szerint a churros alapötlete Kínából, a portugál hajósokon keresztül érkezett Európába.

Csokoládé- vagy karamellszósszal isteni finom a churros / Recept és fotó: Vidék íze magazin
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • 1 adag: 220 kcal 

Hozzávalók: 

  • 3 dl víz 
  • 15 dkg vaj 
  • 1 evőkanál cukor 
  • 1 csipet só 
  • 25 dkg liszt 
  • 8 db tojás 
  • olaj a sütéshez 

Elkészítés:

  1. Felforraljuk a vizet a felkockázott vajjal, evőkanál cukorral, csipet sóval. Beleöntjük a lisztet, és fakanállal folyamatosan keverjük, míg be nem sűrűsödik és el nem válik az edény falától. Ekkor levesszük a tűzről, és elektromos habverővel egyesével hozzádolgozzuk az egész tojásokat. Csillagcsőrrel felszerelt habzsákba töltjük.
  2. Egy serpenyőben bő olajat forrósítunk, és kis rudakat nyomunk bele a zsákból. Pár perc alatt pirosra sütjük.
  3. Papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk a felesleges zsiradékot. A maradék tésztát több adagban megsütjük. Frissen kínáljuk, porcukorral megszórva. Csokoládé- vagy karamellmártást adunk mellé. 

Spanyolországban a churrost leggyakrabban reggelire vagy uzsonnára fogyasztják, forró csokoládéba mártogatva. A sűrű, forró csokoládé (chocolate caliente) a churros elengedhetetlen kísérője, amely tökéletesen ellensúlyozza a tészta ropogósságát és enyhe sósságát. A churros ma már nemcsak Spanyolországban, hanem Latin-Amerikában, az Egyesült Államokban és Ázsiában is rendkívül népszerű utcai étel. A mexikói churrost fahéjas cukorba forgatják, és néha magát a tésztát is megtöltik csokival, karamellel vagy vaníliakrémmel, míg Argentínában dulce de leche-vel, azaz karamellkrémmel tálalják.

 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.