A palóc konyha sokak által kedvelt fogása a palócleves és a krumplilángos, avagy a tócsni. Ám nem csak ezek az ételek népszerűek: a zöldséggel és füstölt hússal készült kocsonya is jellegzetes étele a palóc konyhának!
A palóc kocsonya, csakúgy, mint a hagyományos, sertéshúsból (jellemzően láb, fül, farok és kevés húsosabb rész felhasználásával) készül, de kerül bele füstölt hús, például füstölt csülök és zöldség is. Ettől a végeredmény mélyebb, füstösebb ízvilágú kocsonya lesz, melynek a színe is sötétebb árnyalatú. A palóc kocsonyát kenyérrel és fűszeres paprikával és/vagy ecetes hagymával kínálják a palóc régióban.
A Vidék íze magazin palóc kocsonyáját érdemes elkészíteni – ugyan időigényes, de hidd el, megéri várni rá!
Előkészítés: 30 perc
Áztatás: 4 óra
Főzés: 12 óra
1 adag: 290 kcal
Hozzávalók:
1 egész füstölt csülök
1 kg sertésköröm
1 kg sertésbőr, fül és fej vegyesen
2 db nagy sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
4 db egész fokhagyma
2 db vöröshagyma
só
1 teáskanál szemes bors
Elkészítés:
Beáztatjuk a füstölt húst langyos vízbe, így kiázik belőle a felesleges só. Kivesszük a vízből, lekapargatjuk a csülök túlságosan füstös részeit. Eresztünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje, és 5-6 órán keresztül főzzük. Nagyon lassú tűzön, épp csak gyöngyözzék a víz. Közben folyamatosan leszedjük a képződő habot.
Meghámozzuk a sárgarépát és a gyökeret, nagyobb darabokra vágva beletesszük a fazékba. A vöröshagymának csak a külső, piszkos héját szedjük le, s egészben hagyjuk, a fokhagymákat félbevágjuk. A hagymákat is belerakjuk a fővő húsfélék mellé, beleszórjuk a szemes borsot, és újabb 5-6 órát főzzük, nagyon kicsi lángon. Az utolsó egy órára beletesszük a sót is, nem kell túl sok, mert a füstölt csülök úgyis sós volt. Hideg helyen pihentetjük.
Annyira kihűtjük, hogy a zsírt le tudjuk szedni a tetejéről. Kiszedjük a zöldségeket meg a húst, átszűrjük a levet. Tányérokba rendezzük a zöldségféléket és a feldarabolt csülköt, körmöt, leöntjük a lével. Hideg helyen hagyjuk teljesen kihűlni. Ecettel, citrommal, ecetes hagymával tálaljuk.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.