Vadas marha
Vadasmártás sertéscombbal
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
A legjobb palacsintatészta
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Szilvás gombóc hagyományosan
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék
Mirinda-szelet
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel
Amerikai almás pite sós karamellel
Almás pite - a hagyományos recept
Alapételek

Palóc kocsonya – tele zöldséggel és füstölt csülökkel

A palóc konyha sokak által kedvelt fogása a palócleves és a krumplilángos, avagy a tócsni. Ám nem csak ezek az ételek népszerűek: a zöldséggel és füstölt hússal készült kocsonya is jellegzetes étele a palóc konyhának!

A palóc kocsonya, csakúgy, mint a hagyományos, sertéshúsból (jellemzően láb, fül, farok és kevés húsosabb rész felhasználásával) készül, de kerül bele füstölt hús, például füstölt csülök és zöldség is. Ettől a végeredmény mélyebb, füstösebb ízvilágú kocsonya lesz, melynek a színe is sötétebb árnyalatú. A palóc kocsonyát kenyérrel és fűszeres paprikával és/vagy ecetes hagymával kínálják a palóc régióban.

A Vidék íze magazin palóc kocsonyáját érdemes elkészíteni – ugyan időigényes, de hidd el, megéri várni rá!

A palóc kocsonyát sokáig kell főzni, de a végeredmény isteni finom / Fotó és recept: Vidék íze magazin
  • Előkészítés: 30 perc
  • Áztatás: 4 óra
  • Főzés: 12 óra
  • 1 adag: 290 kcal 

Hozzávalók: 

  • 1 egész füstölt csülök 
  • 1 kg sertésköröm 
  • 1 kg sertésbőr, fül és fej vegyesen 
  • 2 db nagy sárgarépa 
  • 1 db petrezselyemgyökér 
  • 4 db egész fokhagyma 
  • 2 db vöröshagyma 
  • só 
  • 1 teáskanál szemes bors 

Elkészítés:

  1. Beáztatjuk a füstölt húst langyos vízbe, így kiázik belőle a felesleges só. Kivesszük a vízből, lekapargatjuk a csülök túlságosan füstös részeit. Eresztünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje, és 5-6 órán keresztül főzzük. Nagyon lassú tűzön, épp csak gyöngyözzék a víz. Közben folyamatosan leszedjük a képződő habot.
  2. Meghámozzuk a sárgarépát és a gyökeret, nagyobb darabokra vágva beletesszük a fazékba. A vöröshagymának csak a külső, piszkos héját szedjük le, s egészben hagyjuk, a fokhagymákat félbevágjuk. A hagymákat is belerakjuk a fővő húsfélék mellé, beleszórjuk a szemes borsot, és újabb 5-6 órát főzzük, nagyon kicsi lángon. Az utolsó egy órára beletesszük a sót is, nem kell túl sok, mert a füstölt csülök úgyis sós volt. Hideg helyen pihentetjük.
  3. Annyira kihűtjük, hogy a zsírt le tudjuk szedni a tetejéről. Kiszedjük a zöldségeket meg a húst, átszűrjük a levet. Tányérokba rendezzük a zöldségféléket és a feldarabolt csülköt, körmöt, leöntjük a lével. Hideg helyen hagyjuk teljesen kihűlni. Ecettel, citrommal, ecetes hagymával tálaljuk. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.