- A tejet meglangyosítjuk, a cukrot feloldjuk benne, és az élesztőt belemorzsolva felfuttatjuk.
- A főtt krumplit áttörjük, és összedolgozzuk a kelesztőtálba szitált liszttel. Hozzáadjuk az élesztővel felfuttatott tejet, a tojássárgákat, az olajat, a sót, és simára dagasztjuk.
- Lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a krumplifánkokat.
- Letakarva, langyos helyen egy órát kelesztjük. A megkelt fánkokat nagy serpenyőben, bő, forró olajban megsütjük.
- Sülés közben a kis fánkok legtöbbször maguktól megfordulnak, ha mégsem, megforgatjuk őket, hogy mindkét oldaluk szép piros legyen.
- Az elkészült burgonyafánkokat szűrőlapáttal papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk.
A pehelykönnyű krumplifánkot vadas mártás és sült húsok mellé kínáljuk, de önmagában, mártogatóssal is fogyaszthatjuk.