Dödölle - az eredeti recept
Vadas marha
Kapros tökfőzelék virslivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagymás rostélyos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus kuglóf
Csupacsokis brownie
Babgulyás
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Epres blondie
Rakott zöldbab darált hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Finomfőzelék
Mákos guba
Desszert

Édes nosztalgia – így készül a tökéletes rizskoch

A rizskoch a magyar konyha egyik legkedveltebb retró desszertje, nem véletlenül: édes, légiesen könnyű, mégis laktató. Gyakori, hogy egy tartalmas leves után második fogásként kerül az asztalra. Íme egy szuper recept a Vidék íze magazinból, amit érdemes elkészíteni.

A rizskoch elkészítése egyszerű, de azért időt és gondosságot igényel. A rizst tejben megfőzzük, majd tojásokkal, cukorral és egy csipetnyi vaníliával összekeverjük, sütőben aranybarnára sütjük. Egyes változatok mazsolát vagy reszelt citromhéjat is tartalmaznak, ami tovább fokozza az ízélményt. Népszerűsége a sokoldalúságának is köszönhető: hidegen vagy melegen egyaránt finom, kiváló választás akár hétköznapokra, akár ünnepi alkalmakra.

Rizskoch: egyszerű, de nagyon finom desszert hétköznapokra vagy ünnepi alkalmakra / Recept és fotó: Vidék íze magazin
  • Előkészítés: 20 perc
  • Főzés: 25 perc
  • Sütés: 35 perc

Hozzávalók:

  • 250 g kerek szemű rizs
  • 250 ml víz
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 l tej
  • 4 db tojás
  • 90 g cukor
  • 50 g puha vaj
  • 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • fél citrom leve
  • vaj és zsemlemorzsa a tepsi előkészítéséhez

Elkészítés:

  1. Megmossuk a rizst. Beleszórjuk egy lábasba, öntünk rá annyi vizet, amennyi épp ellepi, és elkezdjük főzni, közben hozzákeverjük a sót és a vaníliás cukrot is. Ha felszívta az összes vizet, több részletben hozzáöntjük a tejet is, átkeverjük, és kis lángon főzzük, míg a rizs meg nem puhul. Közben időnként megkeverjük, nehogy leégjen. Ha a rizs már megpuhult, és felvette az összes folyadékot, levesszük a tűzről. Lefedjük, és hagyjuk langyosra hűlni.
  2. Szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral, a puha vajjal, a reszelt citromhéjjal és a citromlével, majd mindezt elvegyítjük a langyosra hűlt tejberizsben. A fehérjékből tejfölsűrűségű habot verünk, óvatosan hozzáforgatjuk a rizses masszához.
  3. Egy kis tepsit kikenünk vajjal, meghintjük finomszemű zsemlemorzsával. Beleöntjük a habos rizst. 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk. Kockákra vágjuk, és valamilyen lekvárt adunk még mellé.

Kerek szemű rizottórizsből lesz igazán finom. Ha másmilyen rizst használunk, azt is főzzük nagyon puhára, ragacsosra, pergő szemű rizsből nem lesz puha felfújtunk. Ha úgy látjuk, hogy nem elég a receptben szereplő folyadék, öntsünk még hozzá bátran vizet vagy tejet.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.