A rizskoch a magyar konyha egyik legkedveltebb retró desszertje, nem véletlenül: édes, légiesen könnyű, mégis laktató. Gyakori, hogy egy tartalmas leves után második fogásként kerül az asztalra. Íme egy szuper recept a Vidék íze magazinból, amit érdemes elkészíteni.
A rizskoch elkészítése egyszerű, de azért időt és gondosságot igényel. A rizst tejben megfőzzük, majd tojásokkal, cukorral és egy csipetnyi vaníliával összekeverjük, sütőben aranybarnára sütjük. Egyes változatok mazsolát vagy reszelt citromhéjat is tartalmaznak, ami tovább fokozza az ízélményt. Népszerűsége a sokoldalúságának is köszönhető: hidegen vagy melegen egyaránt finom, kiváló választás akár hétköznapokra, akár ünnepi alkalmakra.
Előkészítés: 20 perc
Főzés: 25 perc
Sütés: 35 perc
Hozzávalók:
250 g kerek szemű rizs
250 ml víz
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
1 l tej
4 db tojás
90 g cukor
50 g puha vaj
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
fél citrom leve
vaj és zsemlemorzsa a tepsi előkészítéséhez
Elkészítés:
Megmossuk a rizst. Beleszórjuk egy lábasba, öntünk rá annyi vizet, amennyi épp ellepi, és elkezdjük főzni, közben hozzákeverjük a sót és a vaníliás cukrot is. Ha felszívta az összes vizet, több részletben hozzáöntjük a tejet is, átkeverjük, és kis lángon főzzük, míg a rizs meg nem puhul. Közben időnként megkeverjük, nehogy leégjen. Ha a rizs már megpuhult, és felvette az összes folyadékot, levesszük a tűzről. Lefedjük, és hagyjuk langyosra hűlni.
Szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral, a puha vajjal, a reszelt citromhéjjal és a citromlével, majd mindezt elvegyítjük a langyosra hűlt tejberizsben. A fehérjékből tejfölsűrűségű habot verünk, óvatosan hozzáforgatjuk a rizses masszához.
Egy kis tepsit kikenünk vajjal, meghintjük finomszemű zsemlemorzsával. Beleöntjük a habos rizst. 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk. Kockákra vágjuk, és valamilyen lekvárt adunk még mellé.
Kerek szemű rizottórizsből lesz igazán finom. Ha másmilyen rizst használunk, azt is főzzük nagyon puhára, ragacsosra, pergő szemű rizsből nem lesz puha felfújtunk. Ha úgy látjuk, hogy nem elég a receptben szereplő folyadék, öntsünk még hozzá bátran vizet vagy tejet.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.