Kozáksapka recept
Kozáksapka
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Karácsony

Mézes gyümölcskenyér marcipánnal és naranccsal

Mi mást is készíthetnék advent második vasárnapján, mint egy finom karácsonyi süteményt? A mézes gyümölcskenyér tökéletes választás, a végeredmény isteni finom, kicsik és nagyok is imádni fogják.

A hagyomány szerint a szászországbeli Torgauban élő Heinrich Drasdo udvari péktől származott az ötlet, hogy az adventi böjtben fogyasztott szegényes kalácsot karácsonyra különböző ínyencségekkel, például aszalt gyümölcsökkel gazdagítsák. Így született meg a böjti kalácsból a ma is ismert ünnepi gyümölcskenyér. Egyszerűen elkészíthető édesség, amit ízlés szerint dúsíthatunk mindenféle finomsággal.

Mézes gyümölcskenyér marcipánnal és naranccsal

  • Előkészítés: 25 perc
  • Sütés: 45 perc
  • 1 adag: 260 kcal 
A gyümölcskenyér tökéletes ünnepi desszert / Recept és fotó: Vidék íze

Hozzávalók: 

  • 20 dkg méz 
  • 5 dkg barna cukor 
  • 1 dl tejszín 
  • 10 dkg marcipán 
  • 20 dkg liszt 
  • 1 marék kandírozott narancshéj 
  • 10 dkg vaj 
  • 1 tojás 
  • 1 csomag sütőpor 
  • 2 evőkanál darált mandula 
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj 
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér 
  • 1 kezeletlen narancs reszelt héja 
  • fél narancs leve 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 1 csipet só 
  • fél dl rum 

A tetejére: 

  • narancslé 
  • porcukor 
  • karácsonyi cukordíszek 

Elkészítés:

  1. Gőz felett összeolvasztjuk a mézet a cukorral, a tejszínnel és a vajjal. 
  2. Belekeverjük a fűszereket (fahéj, gyömbér, narancshéj, só, vaníliás cukor) a narancslevet és a rumot. Ha hűlt, beledolgozzuk az egész tojást is.
  3. Összevegyítjük a lisztet a mandulával és a sütőporral. Belereszeljük a marcipánt, hozzáforgatjuk az összevágott kandírozott narancshéjat. Nem szabad túlkeverni a tésztát!
  4. Hosszúkás, kizsírozott, kilisztezett formába öntjük. 160 fokos sütőben körülbelül háromnegyed órán át sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a közepe. Ha igen, akkor kivesszük, 10 percet a formában pihentetjük, majd egy rácsra borítjuk, és hagyjuk teljesen hidegre hűlni.
  5. Végül pár evőkanál narancslevet összekeverünk annyi átszitált porcukorral, hogy nagyon sűrű, éppen csak folyó mázat kapjunk. Egy kanál segítségével rácsurgatjuk a sütemény tetejére, és színes karácsonyi cukordíszekkel díszítjük.  

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.