Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus kuglóf
Csupacsokis brownie
Dödölle - az eredeti recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Vadas marha
Kapros tökfőzelék virslivel
Tárkonyos csirkeraguleves
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Finomfőzelék
Farsangi szalagos fánk
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus stíriai metélt
Epres blondie
Rakott zöldbab darált hússal
Karácsony

Mézes gyümölcskenyér marcipánnal és naranccsal

Mi mást is készíthetnék advent második vasárnapján, mint egy finom karácsonyi süteményt? A mézes gyümölcskenyér tökéletes választás, a végeredmény isteni finom, kicsik és nagyok is imádni fogják.

A hagyomány szerint a szászországbeli Torgauban élő Heinrich Drasdo udvari péktől származott az ötlet, hogy az adventi böjtben fogyasztott szegényes kalácsot karácsonyra különböző ínyencségekkel, például aszalt gyümölcsökkel gazdagítsák. Így született meg a böjti kalácsból a ma is ismert ünnepi gyümölcskenyér. Egyszerűen elkészíthető édesség, amit ízlés szerint dúsíthatunk mindenféle finomsággal.

Mézes gyümölcskenyér marcipánnal és naranccsal

  • Előkészítés: 25 perc
  • Sütés: 45 perc
  • 1 adag: 260 kcal 
A gyümölcskenyér tökéletes ünnepi desszert / Recept és fotó: Vidék íze

Hozzávalók: 

  • 20 dkg méz 
  • 5 dkg barna cukor 
  • 1 dl tejszín 
  • 10 dkg marcipán 
  • 20 dkg liszt 
  • 1 marék kandírozott narancshéj 
  • 10 dkg vaj 
  • 1 tojás 
  • 1 csomag sütőpor 
  • 2 evőkanál darált mandula 
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj 
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér 
  • 1 kezeletlen narancs reszelt héja 
  • fél narancs leve 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 1 csipet só 
  • fél dl rum 

A tetejére: 

  • narancslé 
  • porcukor 
  • karácsonyi cukordíszek 

Elkészítés:

  1. Gőz felett összeolvasztjuk a mézet a cukorral, a tejszínnel és a vajjal. 
  2. Belekeverjük a fűszereket (fahéj, gyömbér, narancshéj, só, vaníliás cukor) a narancslevet és a rumot. Ha hűlt, beledolgozzuk az egész tojást is.
  3. Összevegyítjük a lisztet a mandulával és a sütőporral. Belereszeljük a marcipánt, hozzáforgatjuk az összevágott kandírozott narancshéjat. Nem szabad túlkeverni a tésztát!
  4. Hosszúkás, kizsírozott, kilisztezett formába öntjük. 160 fokos sütőben körülbelül háromnegyed órán át sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a közepe. Ha igen, akkor kivesszük, 10 percet a formában pihentetjük, majd egy rácsra borítjuk, és hagyjuk teljesen hidegre hűlni.
  5. Végül pár evőkanál narancslevet összekeverünk annyi átszitált porcukorral, hogy nagyon sűrű, éppen csak folyó mázat kapjunk. Egy kanál segítségével rácsurgatjuk a sütemény tetejére, és színes karácsonyi cukordíszekkel díszítjük.  

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.