A hűtőben tárolt élelmiszerek hosszútávú minőségmegőrzéshez az első és legfontosabb, hogy minden nagybevásárláskor, mielőtt bepakoljuk a frissen vett dolgokat, a régebbieket soroljuk előbbre, hogy azok hamarabb - időben - elfogyjanak. A régebbi gyümölcs, zöldség, bontott felvágottas tálca, sajt kerüljön felülre, a frissáru hátrébb. Ilyenkor érdemes ilyenkor odafigyelni a különböző ún. hidegzónákra is: a tejtermékek, szószok vagy készételek helye inkább felül, a valamivel enyhébb hőmérsékletű részen (5 °C és 7 °C között) van, míg a friss húsok, halak és kolbászok helye alul, a leghidegebb zónában (0°C és 4°C között) van.
Igenám, de a polcon belül mibe pakoljuk a kisebb-nagyobb csomagokat, üvegcséket (pl. Erős Pista, üveges mustár) illeteve a megkezdett szalámikat, félbe vágott citromot, fél paprikát - vagyis minden olyat, ami könnyedén könnyedén elvész egy bőségesen megrakott hűtőpolcon, és így az idő múlásával az enyészeté lesz? Kisebb, lehetőleg átlátszó műanyag rekeszekbe, ami most épp k szuper áron beszerezhető a Lidben. A kétféle formában, de azonos méretben kapható rendszerező pont olyan széles, hogy három éppen elfér egymás mellett, egy standard méretű hűtő polcán. Akinek pedig a kamra- vagy a konyhaszekrénypolcaira férne rá némi átláthatóság, ezek a dobozok oda is tökéletesek.
És akkor következzen egy kis gyorstalpaló, hogy mit miben, hol és hogyan érdemes tárolni.
TIPP: Fontos, hogy az almát, a banánt és az avokádót mindig magában, a többi gyümölcstől és zöldségtől külön tároljuk. A brokkoli, a sárgarépa és a burgonya mehet egymás mellé a ládában, de még mindig ne keverd a többi rokonával.
TIPP: A hűtőszekrény ne legyen se túlságosan tele, se túlságosan üres: ha annak legalább kétharmada tele van, energiát takarítunk meg. Fontos, hogy a levegő zavartalanul tudjon áramlani az élelmiszerek között.
A hűtő legalsó polcára tegyük a friss húsokat, ugyanis ott van a leghidegebb. A legjobb, ha 0 és 2 fok közötti hőmérsékleten tároljuk őket. Ha 1-2 napon belül nem használjuk fel a húsokat, akkor tegyük fagyasztóba.
Egyes élelmiszereket tilos a hűtőszekrényben tárolni: ilyen például a tea, a tészta, a rizs, a hagyma vagy a fokhagyma. A hűtőszekrény a trópusi gyümölcsök, például a banán és a mangó, valamint a déli zöldségfélék, például a paradicsom, cukkini vagy paprika tárolásához is túl hideg közeg. Ezeknek keressünk száraz és hűvös helyet a konyhában vagy a kamrában. Optimális tárolási hőmérsékletük kb. 13 °C.
(Forrás)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.