Mézes-mustáros csirkemell
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legjobb palacsintatészta
Vadas marha
Mirinda-szelet
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék
Vadasmártás sertéscombbal
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Praktikus

Párszáz forint most a Lidlben, de kincset ér ez az egyszerű konyhai eszköz

Wolvega,,Netherlands,,06-27-2024,,Main,Facade,Of,Lidl,Supermarket,With,Blue,
Fotó: Ytje Veenstra / © Shutterstock
Ha te is azok közé tartozol, akivel előfordult már, hogy a hűtő- vagy a kamrapolc sarkában talált egy-egy felismerhetetlenségig összeaszott, barnás-zöldes izét, ami valaha étel lehetett, és te valamiért megfeledkeztél róla - akkor ezt a párszáz forintos kincset érdemes beszerezned, hogy többet ilyen ne fordulhasson elő.

A hűtőben tárolt élelmiszerek hosszútávú minőségmegőrzéshez az első és legfontosabb, hogy minden nagybevásárláskor, mielőtt bepakoljuk a frissen vett dolgokat, a régebbieket soroljuk előbbre, hogy azok hamarabb - időben - elfogyjanak. A régebbi gyümölcs, zöldség, bontott felvágottas tálca, sajt kerüljön felülre, a frissáru hátrébb. Ilyenkor érdemes ilyenkor odafigyelni a különböző ún. hidegzónákra is: a tejtermékek, szószok vagy készételek helye inkább felül, a valamivel enyhébb hőmérsékletű részen (5 °C és 7 °C között) van, míg a friss húsok, halak és kolbászok helye alul, a leghidegebb zónában (0°C és 4°C között) van. 
Igenám, de a polcon belül mibe pakoljuk a kisebb-nagyobb csomagokat, üvegcséket (pl. Erős Pista, üveges mustár) illeteve a megkezdett szalámikat, félbe vágott citromot, fél paprikát - vagyis minden olyat, ami könnyedén könnyedén elvész egy bőségesen megrakott hűtőpolcon, és így az idő múlásával az enyészeté lesz? Kisebb, lehetőleg átlátszó műanyag rekeszekbe, ami most épp k szuper áron beszerezhető a Lidben. A kétféle formában, de azonos méretben kapható rendszerező pont olyan széles, hogy három éppen elfér egymás mellett, egy standard méretű hűtő polcán. Akinek pedig a kamra- vagy a konyhaszekrénypolcaira férne rá némi átláthatóság, ezek a dobozok oda is tökéletesek.

Ezekkel a tároló rekeszekkel tökéletesen átlátható lesz a hűtő tartalma / Fotó: Lidl Magyarország

Így tárold a hűtőben az élelmiszereket

És akkor következzen egy kis gyorstalpaló, hogy mit miben, hol és hogyan érdemes tárolni.

  • Tojás
    Legjobb helye a hűtőszekrény középső polcának hátulján van. Itt ugyanis mindig állandó a hőmérséklet, nem úgy, mint a fridzsider ajtajában. Ha elutazunk, vagy szeretnél betárazni belőle, a feltört tojás egyben vagy szétválasztva is lefagyasztható! 

TIPP: Fontos, hogy az almát, a banánt és az avokádót mindig magában, a többi gyümölcstől és zöldségtől külön tároljuk. A brokkoli, a sárgarépa és a burgonya mehet egymás mellé a ládában, de még mindig ne keverd a többi rokonával.

  • Saláta, leveles zöldek
    A fejes salátát, spenótot vagy mángoldot először alaposan mossuk és szárítsd meg, majd enyhén nedves konyharuhába vagy papírtörlőbe csavarva tároljuk a hűtőben. Amennyiben a fridzsiderünk hajlamos a jegesedésre, csomagoljuk be egy plusz nejlonzacskóba is.
  • Bogyósok
    Az eper, a szeder, a ribizli vagy a málna sajnos a hűtőben is nagyon gyorsan romlik. Áztassuk ezeket ecetes vízbe, amely segít megakadályozni a penészedést: öntsünk rájuk annyi vizet, amennyi ellepi őket, és adj hozzá 1-2 ek ecetet. Öblítsük át, majd szétterítve hagyjuk megszáradni a bogyósokat. Utána mehetnek is a hűtőbe, ahol 10-12 napig biztosan kibírják majd.
  • Sajtok
    Papírba tekerve, majd nyitott műanyag zacskóba téve tárold a hűtőszekrényben, így biztos nem penészedik meg, és nem is szárad ki. Az intenzív ízű érett sajtokat ne tedd citrusfélék mellé, mert átveszik egymás illatát!

TIPP: A hűtőszekrény ne legyen se túlságosan tele, se túlságosan üres: ha annak legalább kétharmada tele van, energiát takarítunk meg. Fontos, hogy a levegő zavartalanul tudjon áramlani az élelmiszerek között.

  • Húsfélék

A hűtő legalsó polcára tegyük a friss húsokat, ugyanis ott van a leghidegebb. A legjobb, ha 0 és 2 fok közötti hőmérsékleten tároljuk őket. Ha 1-2 napon belül nem használjuk fel a húsokat, akkor tegyük fagyasztóba.

Egyes élelmiszereket tilos a hűtőszekrényben tárolni: ilyen például a tea, a tészta, a rizs, a hagyma vagy a fokhagyma. A hűtőszekrény a trópusi gyümölcsök, például a banán és a mangó, valamint a déli zöldségfélék, például a paradicsom, cukkini vagy paprika tárolásához is túl hideg közeg. Ezeknek keressünk száraz és hűvös helyet a konyhában vagy a kamrában. Optimális tárolási hőmérsékletük kb. 13 °C.

(Forrás)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.