Krémes spenótfőzelék
Klasszikus grízgaluska leves
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvás gombóc hagyományosan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba
Mirinda-szelet
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Babgulyás
Klasszikus stíriai metélt
Farsangi szalagos fánk
Dödölle - az eredeti recept
Tárkonyos csirkeraguleves
Kínai szezámmagos csirke
Hagymás rostélyos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Epres blondie
Vadas marha
Alapételek

Kovászos kenyeret sütnél? Íme 6 tuti recept, amivel neked is sikerülhet!

Kovászos rozscipó
Sokan félnek nekiállni a házi kovászos kenyér elkészítésének, mert azt gondolják, túl macerás és nem biztos, hogy tökéletes lesz a végeredmény. Ha te is így vagy ezzel, segítünk! Az alábbi receptek mind kipróbált, tesztelt finomságok, úgyhogy érdemes többet is megsütni közülük.

Ha eddig csak kacérkodtál a gondolattal, hogy otthon, magad készítenéd a kovászos kenyeret, most ne hezitálj tovább, vágj bele! Válogatásunkban többek között rozsos, fehér és félbarna kovászos kenyér receptet is találsz, amikkel biztosan nem lőhetsz mellé. Lehet, hogy többet nem is kell a sarki pékhez szaladgálni!

kovász
A kovászkészítést érdemes megtanulni / Fotó: Shutterstock

Mi a kovász?

A kovászt, mely csak lisztet és vizet tartalmaz, már ősidők óta használják kenyérsütéshez. Ha ezt a két alapanyagot összekeverjük, a keverékben elkezdtek szaporodni az élesztőgombák és a tejsavbaktériumok. Az erjedési folyamat során szén-dioxid termelődik, ami lazítja és megkeleszti a tésztát. 

A kovászos kenyér ízletesebb, tartósabb és könnyebben emészthető, mint az élesztővel készült változatok. Az erjedéskor keletkezett jótékony tejsavbaktériumok erősíti a belek mikroflóráját és így az immunrendszerünket, valamint jellegzetes, enyhén savanykás ízt adnak a kenyérnek.

Így készíts kovászt

Szabi, a pék korábban már elárulta a Mindmegettének, hogyan készül a legfinomabb kovász. Íme a tuti recept:

1. nap
50 gramm langyos vizet összekeverünk 50 gramm teljes kiőrlésű rozsliszttel egy befőttesüvegben, lazán rátekerjük a tetejét és 26-28°C-on pihentetjük 24 órát.

2. nap
Egy tiszta üvegbe tegyünk bele 100 gramm kovászkezdeményt, keverjük össze 50 gramm friss vízzel, majd adjunk hozzá 50 gramm teljes kiőrlésű rozslisztet. Újabb 12-24 órát pihentetjük 26-28°C-on.

3. nap
Megismételjük a második napi eljárást.

4. naptól
50 gramm kovászt összekeverünk 50 gramm vízzel, és hozzákeverünk 50 gramm teljes kiőrlésű rozslisztet. Egységnyi idő alatt, egyre buborékosabb lesz, és megnő a térfogata.

Az 5–8. napon megismételjük az előző napi eljárást.

 A 9. napra elkészül a kovász és süthetünk vele.

A legjobb kovászos kenyér receptjeink:

Recept
Egyszerű
Kovászos fehér kenyér
120 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Rafinált
Kovászos rozscipó
90 perc
2 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Mester
100%-os rozskenyér kovásszal, ahogy Szabi a pék készíti
120 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Mester
Hatmagos kovászolt kenyér
120 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Mester
Kovászos kenyér
60 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Mester
Félbarna kovászolt kenyér
120 perc
6 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

A félbarna kovászolt kenyér elkészítését videón is megnézheted:

 

Néhány fontos szabály Szabi, a péktől, ha kovászt készítesz:

  • A kovász neveléséhez, és életben tartásához használhatunk fehér és teljes kiőrlésű, búza és rozslisztet egyaránt, illetve ezek keverékét.
  • A teljes kiőrlésű rozzsal készült kovász nagyon stabil, és gyorsabban beérik.
  • Nem érdemes sokféle kovászt tartani, inkább egy félét tartsunk, amiből kivéve egy-két alkalom alatt át tudjuk etetni a kenyérnek megfelelő liszttel.
  • A kovászmagból azonban mindig őrizzünk meg valamennyit (~50 gramm), amiből aztán tovább folytathatjuk a kovászolást.

 

Még több házi kenyeret és péksüteményt itt találsz!

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.