Kovászos kenyeret sütnél? Íme 6 tuti recept, amivel neked is sikerülhet!

Ha eddig csak kacérkodtál a gondolattal, hogy otthon, magad készítenéd a kovászos kenyeret, most ne hezitálj tovább, vágj bele! Válogatásunkban többek között rozsos, fehér és félbarna kovászos kenyér receptet is találsz, amikkel biztosan nem lőhetsz mellé. Lehet, hogy többet nem is kell a sarki pékhez szaladgálni!
A kovászt, mely csak lisztet és vizet tartalmaz, már ősidők óta használják kenyérsütéshez. Ha ezt a két alapanyagot összekeverjük, a keverékben elkezdtek szaporodni az élesztőgombák és a tejsavbaktériumok. Az erjedési folyamat során szén-dioxid termelődik, ami lazítja és megkeleszti a tésztát.
A kovászos kenyér ízletesebb, tartósabb és könnyebben emészthető, mint az élesztővel készült változatok. Az erjedéskor keletkezett jótékony tejsavbaktériumok erősíti a belek mikroflóráját és így az immunrendszerünket, valamint jellegzetes, enyhén savanykás ízt adnak a kenyérnek.
Szabi, a pék korábban már elárulta a Mindmegettének, hogyan készül a legfinomabb kovász. Íme a tuti recept:
1. nap
50 gramm langyos vizet összekeverünk 50 gramm teljes kiőrlésű rozsliszttel egy befőttesüvegben, lazán rátekerjük a tetejét és 26-28°C-on pihentetjük 24 órát.
2. nap
Egy tiszta üvegbe tegyünk bele 100 gramm kovászkezdeményt, keverjük össze 50 gramm friss vízzel, majd adjunk hozzá 50 gramm teljes kiőrlésű rozslisztet. Újabb 12-24 órát pihentetjük 26-28°C-on.
3. nap
Megismételjük a második napi eljárást.
4. naptól
50 gramm kovászt összekeverünk 50 gramm vízzel, és hozzákeverünk 50 gramm teljes kiőrlésű rozslisztet. Egységnyi idő alatt, egyre buborékosabb lesz, és megnő a térfogata.
Az 5–8. napon megismételjük az előző napi eljárást.
A 9. napra elkészül a kovász és süthetünk vele.
Néhány fontos szabály Szabi, a péktől, ha kovászt készítesz:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.