Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Madártejszelet
Körömpörkölt csülökkel
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Vadasmártás sertéscombbal
Az eredeti Baklava
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus stíriai metélt
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mákos guba
Vadas marha
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Kapros tökfőzelék virslivel
Érdekességek

Ha így tárolod a kolbászt a hűtőben, akkor nem lesz penészes, a kolbászkirálynő elárulja a titkot

A finom házi kolbász rengeteg ételt feldob, de egy kis újhagymával, paprikával és friss kenyérrel falatozva magában is finom. Általában párosan árulják, ráadásul a csabai kolbász hossza sem kicsi, így hacsak nem nagy a család, akkor heteken át a hűtőben állhat. A természetes bélbe töltött kolbász hajlamos lehet penészedni, viszont nem kell rögtön a kukába dobni a finom élelmiszert. A kolbászkirálynő elárulja a titkot, hogyan lehet megelőzni a penészedést.

A csabai kolbász sokak szerint az ország legfinomabb élelmiszere, és nemcsak magában szeretik falatozni reggelire vagy vacsorára, de számtalan magyaros fogás alapja a paprikás füstölt kolbász. Kolbász nélkül nem igazi a rakott krumpli, a pásztortarhonya, a paprikás krumpli, de kerülhet bablevesbe, töltött káposztába, sőt rántottába és omlettbe is. Egy finom kolbász ráadásul nemcsak plusz húst ad az ételbe, de olyan ízt is kölcsönöz a fogásnak, amire egyetlen fűszer sem képes.

A kolbászkirálynő elárulta, hogyan tároljuk a kolbászt, hogy ne legyen penészes
A kolbászkirálynő elárulta, hogyan tároljuk a kolbászt, hogy ne legyen penészes
FOTÓ: DINYA MAGDOLNA / BEOL

Így tárold a kolbászt, hogy ne legyen penészes

Egy áltagos családnál egy-két szál kolbásznál több nincs otthon, így azt jó eséllyel a hűtőben tartja mindenki. A természetes sertésbélbe töltött kolbász élő dolog, mondja Schäffer Ágnes, a csabai kolbászkirálynő, aki szerint a kolbásznak így lélegeznie kell, tehát elsődleges szabály a kolbász tárolásánál, hogy nem szabad szorosan becsomagolni.

"Azt tanácsolom, hogy nagyon lazán tegyük papírba, de inkább minden mást csomagoljunk be a hűtőben, hogy csak a kolbász maradjon szabadon – hangsúlyozta Schäffer Ágnes a BEOL-nak. A vákuumozás is jó irány a kolbásznál, mert ha a kolbász a családnak a legmegfelelőbben kiszáradt, akkor mehet vákuumcsomagolásban a fagyasztóba. Ezáltal a kolbász sokkal hosszabb ideig megőrzi a frissességét. Vannak, akik frissen füstölt vékonykolbászt fagyasztanak le, és később előveszik, mert éppen túrós haluskát készítenek."

A lazán papírba csomagolt kolbász nem, vagy csak nehezen lesz penészes, de ha ez bekövetkezik, akkor sem kell pánikba esni vagy kidobni a kolbászt. Schäffer Ágnes azt javasolja, hogy ecetes vízzel mossuk le a penészes kolbászt és hagyjuk a szabad levegőm megszáradni.

SZAVAZÁS

Szereted a csabai kolbászt?

Íme a csabai kolbász titkos receptje

Such Zoltán kolbászkirály a Mindmegette és a BEOL közös kolbásztúrája során felfedte a családi receptet, a csabai finom kolbász titkát. Fontos a minőségi hús és szalonna, a pirospaprika, fokhagyma, asztali só és egész kömény, valamint a füstölés is, hiszen ez is kulcsa a tökéletes kolbászreceptnek.

Hozzávalók:

  • 10 kg sertéshús és szalonna (70-75 százalék hús és 25-30 százalék szalonna)
  • 25 dkg őrölt, házi fűszerpaprika, az édes és csípős aránya ízléstől függ
  • 18-20 dkg asztali só
  • 2-4 dkg apróra vágott tavaszi fokhagyma
  • 2-3 dkg egész fűszerkömény

Elkészítés:

  1. A lehűtött húst és szalonnát 6-8 mm-esre daráljuk, és a fűszerekkel többször összegyúrjuk. Vékony sertésbélbe, valamint kuláréba (vastagkolbász) töltjük.
  2. A frisskolbászt megsütjük, a többit füstöljük, a vastagot pár nappal tovább, mint a vékonyat.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.