A csabai kolbász sokak szerint az ország legfinomabb élelmiszere, és nemcsak magában szeretik falatozni reggelire vagy vacsorára, de számtalan magyaros fogás alapja a paprikás füstölt kolbász. Kolbász nélkül nem igazi a rakott krumpli, a pásztortarhonya, a paprikás krumpli, de kerülhet bablevesbe, töltött káposztába, sőt rántottába és omlettbe is. Egy finom kolbász ráadásul nemcsak plusz húst ad az ételbe, de olyan ízt is kölcsönöz a fogásnak, amire egyetlen fűszer sem képes.
Egy áltagos családnál egy-két szál kolbásznál több nincs otthon, így azt jó eséllyel a hűtőben tartja mindenki. A természetes sertésbélbe töltött kolbász élő dolog, mondja Schäffer Ágnes, a csabai kolbászkirálynő, aki szerint a kolbásznak így lélegeznie kell, tehát elsődleges szabály a kolbász tárolásánál, hogy nem szabad szorosan becsomagolni.
"Azt tanácsolom, hogy nagyon lazán tegyük papírba, de inkább minden mást csomagoljunk be a hűtőben, hogy csak a kolbász maradjon szabadon – hangsúlyozta Schäffer Ágnes a BEOL-nak. A vákuumozás is jó irány a kolbásznál, mert ha a kolbász a családnak a legmegfelelőbben kiszáradt, akkor mehet vákuumcsomagolásban a fagyasztóba. Ezáltal a kolbász sokkal hosszabb ideig megőrzi a frissességét. Vannak, akik frissen füstölt vékonykolbászt fagyasztanak le, és később előveszik, mert éppen túrós haluskát készítenek."
A lazán papírba csomagolt kolbász nem, vagy csak nehezen lesz penészes, de ha ez bekövetkezik, akkor sem kell pánikba esni vagy kidobni a kolbászt. Schäffer Ágnes azt javasolja, hogy ecetes vízzel mossuk le a penészes kolbászt és hagyjuk a szabad levegőm megszáradni.
Such Zoltán kolbászkirály a Mindmegette és a BEOL közös kolbásztúrája során felfedte a családi receptet, a csabai finom kolbász titkát. Fontos a minőségi hús és szalonna, a pirospaprika, fokhagyma, asztali só és egész kömény, valamint a füstölés is, hiszen ez is kulcsa a tökéletes kolbászreceptnek.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.