A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos recept
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Körömpörkölt csülökkel  recept
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Vadas marha recept
Vadas marha
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Megfázás esetén általában a fokhagyma az első, ami eszünkbe jut, de sokan vannak, akik erőteljes íze miatt ódzkodnak a fogyasztásától. Számukra tökéletes lehet ez a házi csodaszer, ami nemcsak gyorsan hat, de még extra finom is. Mutatjuk a legjobb köhögés elleni szirup receptjét!

Torokfájásra, torokkaparásra és megfázásra egyaránt jó lehet ez a házilag készített köhögés elleni szirup, amiben a hatóanyagok legalább olyan jók, mintha fokhagymát rágcsálnánk, de a jellegzetes, sokak számára kellemetlen ízélmény nélkül. Ebben a házi szirupban ugyanis csak ízletes és szuper hatásos alapanyagok segítenek leküzdeni a vírusokat, baktériumokat. 

köhögés elleni szirup
Méz, citrom és kakukkfű: ebből a legfinomabb házi köhögés elleni szirup
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Így készül a legjobb házi köhögés elleni szirup

Mindössze három fő összetevőt tartalmaz ez a házi csodaszirup, ami mégis az egyik leghatásosabb ellenszere a zord időben gyakori megfázásnak, valamint az ezzel járó torokfájásnak. Legfőbb hatóanyaga a kakukkfű, az a gyógynövény, ami a legtöbb gyógyszertári köhögéscsillapító készítményben is megtalálható. Mégpedig nem véletlenül: a kakukkfű erős fertőtlenítő hatásával felveszi a harcot a szájüregben és torokban megtelepedő baktériumokkal, így enyhítve az okozott fájdalmas panaszokat. Nyákoldó hatásának köszönhetően könnyíti a légzést, emellett nagyon jó gyulladáscsökkentő is. 
Nem csak belsőleg érdemes kihasználni jótékony tulajdonságait: a fürdővízbe téve extra segítséget nyújthat a gyógyuláshoz. 

A másik fontos összetevője a szirupnak a méz, ami közismert pozitív hatásairól. Enyhíti a légutak irritációját, így segít orvosolni a megfázással járó tüneteket, valamint az immunrendszer általános egészségéért is sokat tehetünk naponta egy kanál mézzel. Antibakteriális és vírusölő tulajdonságai révén segít a fertőzések leküzdésében. Gyulladáscsökkentőként mérsekli a torokirritációt és a duzzanatot.

Fontos azonban tudni, hogy a méz csak 1 éves kor felett fogyasztható, így kisgyermekek számára ez a házi szirup sem adható. 

A harmadik komponens a citrom, ami szintén rendkívül hasznos megfázás esetén. Magas C-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert, így segíti a szervezetet a gyorsabb felépülésben. Antibakteriális hatású, és enyhíti a fertőzéseket. Emellett segíti a szervezet méregtelenítését, serkenti a nyáltermelést, így csökkenti a torok szárazságát és az irritációt. A méz és citrom kombinációja ráadásul különösen hatékony a torokfájás és a megfázás tüneteinek enyhítésében.

A házi szirup hozzávalói:

  • 5 dkg szárított vagy friss kakukkfű
  • 2,5 dl méz
  • 1 db citrom

A szirup összeállítása: 

  1. A kakukkfüvet egy kis lábasba tesszük, és felöntjük 2,5 dl vízzel. Felforraljuk, és lassú tűzön hagyjuk párolódni kb. 30 percig. 
  2. Ezután a főzetet egy tiszta konyharuhán vagy nagyon finom szitán átszűrjük. Egy jól záródó, alaposan elmosott befőttesüvegbe tesszük, és hagyjuk kihűlni. 
  3. A szoba-hőmérsékletűre hűlt főzethez adjuk a mézet, valamint a citrom kifacsart levét. Alaposan összekeverjük, és kész is.

Mivel nem tartalmaz tartósítószert, a szirupot tároljuk a hűtőben, és körülbelül két hét alatt használjuk fel. 

Fontos, hogy a mézet és a citromlét ne adjuk a kakukkfüves főzethez, amíg meleg, mert a hő hatására a hatóanyagok elveszítik erejüket.

Megfázáskor nem csak torokfájás kínoz bennünket. A fejfájás, orrdugulás vagy rossz közérzet ellen is hatásosak a házi gyógymódok. Egy korábbi cikkünkben ezekre is találasz egy-egy szuper praktikát, hatásos alapanyagot. 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.