Dubarry-csirkemell
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Körömpörkölt csülökkel
Kijevi csirkemell rizibizivel
Finomfőzelék
Babgulyás
Tárkonyos csirkeraguleves
Csupacsokis brownie
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus kuglóf
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus grízgaluska leves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Epres blondie
Dödölle - az eredeti recept
Hagymás rostélyos
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba
Káposztás tészta egyszerűen
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Ma már nemcsak a bioboltok, de a nagyobb élelmiszerüzletek polcain is ott sorakoznak az egészséges cukorpótlók. De melyiket mire és hogyan használhatjuk? Megmutatjuk!

A hagyományos fehér cukor helyettesítésére már sokféle egészségesebb alternatíva közül válogathatunk. Azonban épp emiatt könnyű elveszni a lehetőségek között, és az sem mindegy, mihez használjuk fel a kiválasztott cukorpótlót. Összegyűjtöttük a ma már bárhol elérhető édesítőszereket, és mindegyikről eláruljuk a fontosabb tudnivalókat, hogy biztosan azt vedd le a polcról, amelyikkel a legjobban jársz. 

Eritrit

Az eritrit egy természetes cukoralkohol, mely gyümölcsökben is előfordul. Teljesen kalóriamentes, így a legideálisabb édesítőszer diétázóknak és fogyni vágyóknak. Nincs hatással az inzulintermelésre, mert a glikémiás indexe 0, így cukorbetegek is fogyaszthatják. Használhatjuk sütéshez-főzéshez, arra azonban figyelni kell, hogy az eritrit édesítőereje 60-80%-a a közönséges cukorénak, így egy kicsit többet kell belőle használni, mint a cukorból. Íze hűs és édes, nincsen utóíze, nincs puffasztó hatása.

Sztívia

A másik remek alternatíva a sztívia, mely csak az 1930-as években indult hódító útjára. Azóta az egész világon elterjedt, a legnagyobb sikert Japánban aratta. Ezt a növényt nemcsak édes ízéért érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert erős gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatással bír. Sütéshez, főzéshez kiválóan alkalmazható, csupán a mennyiségére kell odafigyelni. Épp ezért a folyékony változat helyett a porállagút érdemes használni, mert abból pont annyi kell, mint a cukorból, pont annyira édesít, és sütésnél az anyaghányad sem borul fel.

Nyírfacukor, avagy xilit

A nyírfakéregből vagy kukoricarostból kivont, alacsony kalóriatartalmú xilit kristályos szerkezetének köszönhetően ízben és látványban is azt nyújtja, mint a cukor, bár óvatosabban kell vele bánni, mert jobban édesít. Főzéshez, sütéshez kiválóan alkalmas, élesztős tésztákhoz azonban nem alkalmazható.

Juharszirup

Így készül: a juharfa nedvét lecsapolják, megvárják, míg besűrűsödik, majd ezt az édes folyadékot használják sütéshez, főzéshez. Port is előállítanak belőle. Óvatosan kell vele bánni, mert kétszer olyan édes, mint a nádból vagy cukorrépából nyert cukor. Számos nyomelemet, többek között az energiatermelésben és a normális idegműködés biztosításában fontos szerepet játszó mangánt is tartalmaz. Ezen kívül riboflavin, cink, magnézium, kalcium, kálium és vas is található benne.

Agávé

A mexikói eredetű növény édes, ragacsos levét sok mindenhez felhasználják, ebből készül például a tequila is. Az utóbbi időben azonban az agávéról leggyakrabban a levelei nedvéből nyert, édesítésre alkalmas szirup kapcsán lehet hallani. Készíthető vele bármilyen sütemény, sült és főtt étel, amibe cukor kell. Tea, kávé és más reggeli italok édesítőjeként is megállja a helyét, hiszen jól oldódik, és nincs kellemetlen utóíze. Bár kalóriatartalma közel azonos a cukoréval, de mivel másfélszer édesebb annál, így kevesebb sziruppal is elérhető a kívánt ízhatás.

Méz

A modern kor új és újra felfedezett édesítőszerei mellett érdemes megismerni, megtartani a jól bevált és egészséges mézet. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy mennyit fogyasztunk belőle, kis adagban ugyanis nagyon jót tesz a szervezetnek, nagy adagban viszont sajnos nem sokkal jobb a cukornál.

Tudtad? 

A repceméz glikémiás indexe (ez a szám megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben) 50 körül van, míg a cukor esetében ez az érték 68. Ez azt jelenti, hogy a repceméz lassabban emeli meg a vércukorszintet, valamint lassabban szívódik fel és tovább biztosítja az energiát. A repceméz ráadásul igazi vitaminbomba, fogyasztásának számos jótékony hatása van, amit kívül-belül tapasztalhatunk. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.