A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és a Danone Magyarország közös kezdeményezése, az Emésztési Jóllét program szakértői gyűjtötték össze, hogy mi mindenre érdemes figyelnünk a reggelizés kapcsán. Az is kiderült, hogy nem célszerű kihagyni a nap első fogását, hiszen egy jól összeállított, már-már tökéletes reggeli kiemelt szerepet játszik abban, hogy testünk és elménk is a legjobb formáját hozza az egész nap folyamán.
Bár közismert mondások is utalnak a nap első étkezésének jelentőségére, még mindig nem fordítunk elég nagy figyelmet a reggelizésre. Sokan már az ébredésük első pillanatától fogva rohannak, sem időt, sem energiát nem szentelve egy egészséges reggeli rutin kialakításának. Pedig elegendő lenne néhány egészséges szokást beiktatnunk az ébredés utáni órákba, és máris sokat tehetnénk fizikai és mentális jóllétünkért egyaránt. Az idő sem lehet kifogás, hiszen ma már számos mintaétrend, előre elkészíthető receptek állnak rendelkezésre a meal prephez, amivel nagyon megkönnyíthetjük a saját dolgunkat.
A kiegyensúlyozott reggeli rutin fő komponense a tudatosság. Érdemes már ébredéskor néhány percet szánni a mindfulnessre. A mindfulness, vagyis – leegyszerűsítve – a mindennapok éber megélése, szemben a robotpilóta üzemmódban működéssel, segít átvészelni nehéz helyzeteket, megküzdeni a szorongás tüneteivel és testileg-lelkileg kiegyensúlyozottan élni. A táplálkozás területén is lehetünk tudatosan jelen. Ez dióhéjban azt jelenti, hogy jobban odafigyelünk magára az ételre és az azzal kapcsolatos érzéseinkre. Ezáltal, egyebek mellett, különbséget tudunk tenni a fizikai és emocionális éhség között, aminek eredményeképpen egészséges étkezési szokásokat alakíthatunk ki, ráadásul a fogyást is sokkal inkább elősegíti, mint a reggeli kihagyása.
A reggelizés hiánya mindinkább problémát jelent világszerte. Egyre több táplálkozási irányzat van, amely nem helyez hangsúlyt a reggelizésre, vagy akár el is hagyja azt, például a fogyás érdekében. A magyarországi adatok szerint a 7–14 éves gyermekek egyharmada reggeli nélkül indul iskolába, és ez az arány tovább romlik a 15–16 éves korosztályban. Ezt a tendenciát nem lehet figyelmen kívül hagyni, hiszen a fejlődő szervezet számára nélkülözhetetlen az energiát és tápanyagokat biztosító első étkezés. Ráadásul a reggeli kihagyását számos egyéb negatív egészségügyi hatással is kapcsolatba hozták: bizonyos esetekben az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata nőhet. Ezzel szemben a rendszeres reggelizés pozitív hatással lehet a kognitív funkciókra, például a figyelemre, a memóriára és az iskolai, munkahelyi teljesítményre is.
Talán nem is a tökéletes szó a legmegfelelőbb, hiszen nem lehet egy univerzális receptet adni, ami mindenkinek ugyanolyan jól beválik. Az viszont biztos, hogy az ideális reggeli a napi energiabevitel 20-25%-át fedezi, és az alábbi élelmiszercsoportokat tartalmazza.
Az emésztési jóllétünk megőrzése érdekében a reggeli ételek változatos összetételére különösen figyelni kell. A rostban gazdag gabonafélék és zöldségek segítik az emésztést, míg az olyan fermentált élelmiszerek, mint az alacsony zsírtartalmú probiotikus joghurtok, egyéb savanyított tejtermékek vagy a kovászos kenyér, valamint a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel támogatja a bélrendszer egészségét. A zöldségek, gyümölcsök közül minél színesebben válogassunk, így lehetünk biztosak benne, hogy többféle vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és antioxidánst viszünk be a szervezetünkbe, ami az emésztésünknek is jót tesz.
Évek óta töretlen a népszerűsége a zabkásának, azt azonban már kevesebben tudják, hogy sósan is mennyire ízletes és tápláló reggeli készülhet belőle. Hogy a sós zabkásák létjogosultságát bebizonyítsa, Szabó Adrienn klinikai dietetikus saját receptjét osztotta meg velünk, és higgyétek el nagyon is érdemes kipróbálni!
Hozzávalók (1 adaghoz):
Az alaphoz:
A tetejére:
Gabonák: 10 g – 1 evőkanál
Olaj, szójaszósz: 5 g – 1 teáskanál
Elkészítése:
Ha édes reggelire vágyunk, ugyanerre az alapra kerülhet túró és/vagy joghurt, az édes ízzel harmonizáló zöldségek (cukkini, cékla, sütőtök), valamint gyümölcsök (friss, vagy sült, vagy aszalt), továbbá változatlanul a különféle magok és az olaj.
Érdemes nagy szemű zabpelyhet választanunk, mert sok esetben ennek magasabb a rosttartalma. A zabkása alapját akár több napra előre is elkészíthetjük, tehát nem kell minden nap frissen főznünk. Az alap néhány napig a hűtőben tárolható, és reggel csak kiveszünk egy adagot, majd összeállítjuk az ízletes kásánkat.
A Danone által megalkotott Emésztési Jóllét Program célja nem csupán az egészségtudatosság növelése, hanem gyakorlati segítségnyújtás is, hogy minden korosztály könnyebben kiépíthesse az emésztést segítő gyakorlatait, elsők között a kiegyensúlyozott reggelizés szokását is. Ehhez az MDOSZ szakmai támogatásával egy kérdőívet dolgoztak ki, amely kitöltése után a személyes igényeknek megfelelő, releváns tanácsokat kaphatunk. Az Emésztési Jóllét Program kérdőíve a www.emesztesijollet.hu weboldalon érhető el.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.