A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egészséges

Mivel indítsuk a napot? Dietetikus árulta el, milyen a tökéletes reggeli – mutatjuk a mintareceptet

Hogyan befolyásolja a nap első étkezése az emésztésünket? Mitől lesz az első fogás igazán tápláló, és egyáltalán: milyen a tökéletes reggeli? Itt a válasz minden kérdésre!

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és a Danone Magyarország közös kezdeményezése, az Emésztési Jóllét program szakértői gyűjtötték össze, hogy mi mindenre érdemes figyelnünk a reggelizés kapcsán. Az is kiderült, hogy nem célszerű kihagyni a nap első fogását, hiszen egy jól összeállított, már-már tökéletes reggeli kiemelt szerepet játszik abban, hogy testünk és elménk is a legjobb formáját hozza az egész nap folyamán. 

tökéletes reggeli
A tökéletes reggeli, vagy mondjuk inkább ideálisnak, tartalmaz minden, a szervezet számára elengedhetetlen tápanyagot 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Miért fontos a reggeli? 

Bár közismert mondások is utalnak a nap első étkezésének jelentőségére, még mindig nem fordítunk elég nagy figyelmet a reggelizésre. Sokan már az ébredésük első pillanatától fogva rohannak, sem időt, sem energiát nem szentelve egy egészséges reggeli rutin kialakításának. Pedig elegendő lenne néhány egészséges szokást beiktatnunk az ébredés utáni órákba, és máris sokat tehetnénk fizikai és mentális jóllétünkért egyaránt. Az idő sem lehet kifogás, hiszen ma már számos mintaétrend, előre elkészíthető receptek állnak rendelkezésre a meal prephez, amivel nagyon megkönnyíthetjük a saját dolgunkat. 

A kiegyensúlyozott reggeli rutin fő komponense a tudatosság. Érdemes már ébredéskor néhány percet szánni a mindfulnessre. A mindfulness, vagyis – leegyszerűsítve – a mindennapok éber megélése, szemben a robotpilóta üzemmódban működéssel, segít átvészelni nehéz helyzeteket, megküzdeni a szorongás tüneteivel és testileg-lelkileg kiegyensúlyozottan élni. A táplálkozás területén is lehetünk tudatosan jelen. Ez dióhéjban azt jelenti, hogy jobban odafigyelünk magára az ételre és az azzal kapcsolatos érzéseinkre. Ezáltal, egyebek mellett, különbséget tudunk tenni a fizikai és emocionális éhség között, aminek eredményeképpen egészséges étkezési szokásokat alakíthatunk ki, ráadásul a fogyást is sokkal inkább elősegíti, mint a reggeli kihagyása. 

A reggelizés hiánya mindinkább problémát jelent világszerte. Egyre több táplálkozási irányzat van, amely nem helyez hangsúlyt a reggelizésre, vagy akár el is hagyja azt, például a fogyás érdekében. A magyarországi adatok szerint a 7–14 éves gyermekek egyharmada reggeli nélkül indul iskolába, és ez az arány tovább romlik a 15–16 éves korosztályban. Ezt a tendenciát nem lehet figyelmen kívül hagyni, hiszen a fejlődő szervezet számára nélkülözhetetlen az energiát és tápanyagokat biztosító első étkezés. Ráadásul a reggeli kihagyását számos egyéb negatív egészségügyi hatással is kapcsolatba hozták: bizonyos esetekben az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata nőhet. Ezzel szemben a rendszeres reggelizés pozitív hatással lehet a kognitív funkciókra, például a figyelemre, a memóriára és az iskolai, munkahelyi teljesítményre is.

Milyen a tökéletes reggeli?

Talán nem is a tökéletes szó a legmegfelelőbb, hiszen nem lehet egy univerzális receptet adni, ami mindenkinek ugyanolyan jól beválik. Az viszont biztos, hogy az ideális reggeli a napi energiabevitel 20-25%-át fedezi, és az alábbi élelmiszercsoportokat tartalmazza.

  • Teljes értékű gabonafélék: Ide tartoznak a teljes kiőrlésű magvakból készült péksütemények, kenyerek vagy gabonapelyhek, amelyek biztosítják a reggeli energiaforrást, és gazdagok élelmi rostokban.
  • Fehérjék: A tej és tejtermékek – például sajtok, joghurtok, kefir – magas kalciumtartalmuk miatt elengedhetetlenek. A tojás és sovány húsok szintén jó választást jelentenek. Növényi alapú táplálkozás esetén a fehérjebevitelt elsősorban hüvelyesek, diófélék és olajos magvak, illetve gabonafélék változatos fogyasztásával biztosíthatjuk, ezenfelül a fehérjével dúsított növényi italok és egyéb növényi alternatívák színesíthetik az étrendet.
  • Zöldségek és gyümölcsök: Magas rost-, vitamin- és víztartalmuk miatt nélkülözhetetlenek egy kiegyensúlyozott reggelihez.
  • Folyadék: Szintén fontos szempont a megfelelő folyadékbevitel. Érdemes elsősorban vizet vagy ásványvizet választani erre a célra. Emellett a változatosság jegyében a tea, a 100%-os gyümölcslevek, a tej vagy a tejes italok is remek kiegészítők lehetnek.

Az emésztési jóllétünk megőrzése érdekében a reggeli ételek változatos összetételére különösen figyelni kell. A rostban gazdag gabonafélék és zöldségek segítik az emésztést, míg az olyan fermentált élelmiszerek, mint az alacsony zsírtartalmú probiotikus joghurtok, egyéb savanyított tejtermékek vagy a kovászos kenyér, valamint a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel támogatja a bélrendszer egészségét. A zöldségek, gyümölcsök közül minél színesebben válogassunk, így lehetünk biztosak benne, hogy többféle vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és antioxidánst viszünk be a szervezetünkbe, ami az emésztésünknek is jót tesz.

sós zabkása
A zabkása sósan is mennyei finom, íme, a bizonyíték /Fotó: Danone × Noguchi PR 

Szuperélelmiszerekből összeállított napindító – recept! 

Évek óta töretlen a népszerűsége a zabkásának, azt azonban már kevesebben tudják, hogy sósan is mennyire ízletes és tápláló reggeli készülhet belőle. Hogy a sós zabkásák létjogosultságát bebizonyítsa, Szabó Adrienn klinikai dietetikus saját receptjét osztotta meg velünk, és higgyétek el nagyon is érdemes kipróbálni! 

Sós zabkása alaprecept 

Hozzávalók (1 adaghoz):

Az alaphoz:

  • 10 g nagy szemű zabpehely
  • 10 g zabkorpa
  • 10 g kölespehely
  • 5 g búzakorpa
  • 5 g búzacsíra
  • 5 g lenmagpehely

A tetejére:

  • 60 g tofu vagy 1 db tojás
  • szezonális zöldségek ízlés szerint variálva, például 50 g hónapos retek, 50 g karalábé, 50 g kimchi, 20 g újhagyma
  • az extra ízélményért: 10 g magmix (tökmag és napraforgómag), 10 g hántolt hajdina, 5 g dióolaj, 1 kiskanál szójaszósz

Adagnagyságok – mérleg nélküli kisokos

Gabonák: 10 g – 1 evőkanál

Olaj, szójaszósz: 5 g – 1 teáskanál

Elkészítése:

  1. A zabkásaalap elkészítéséhez a hozzávalókat lábasba tesszük annyi vízzel, ami bőven ellepi, és néhány perc alatt készre főzzük. (A kása alapja a zab mellett más gabonapehely is lehet, pl. árpa, tönköly, rizs, hajdina, köles, és fontos, hogy emellett legyen benne plusz rost is, pl. korpa, lenmagpehely. A búzacsíra nem kötelező elem, egy plusz fehérje-, zsírsav- és mikrotápanyag-forrásként szerepel a receptben.)
  2. Az elkészült zabkásaalapra kerüljön valamilyen fehérjeforrás, ez vegetáriánus, vegán étkezés esetében lehet pl. tofu vagy tojás, de sovány húsok, sőt, maradék sült hús is kerülhet rá. Remek fehérjeforrás még a túró, a cottage cheese vagy a mozzarella is. 
  3. A reggelire elfogyasztott zöldség mennyisége 150-200 g legyen. A sós zabkására kerülhetnek frissen vagy sült változatban is. 
  4. A krémes kásában nagyszerű élményt nyújt egy kis plusz ropogósság: élénkít, tudatosítja, hogy étkezünk. A magvakat száraz serpenyőben pillanatok alatt meg is piríthatjuk. (A hajdinát sokan nem kedvelik a karakteres íze miatt, de érdemes kipróbálni a hántolt, pirított verziót – ezt tényleg mindenki szereti. Nem kell főzni, csak a magokkal együtt száraz serpenyőben pár percig pirítani.)
  5. Kerülhet még a kására pl. dióolaj, a plusz illat és íz, illetve az extra esszenciális zsírsav (növényi ómega-3) bevitele érdekében. 

Ha édes reggelire vágyunk, ugyanerre az alapra kerülhet túró és/vagy joghurt, az édes ízzel harmonizáló zöldségek (cukkini, cékla, sütőtök), valamint gyümölcsök (friss, vagy sült, vagy aszalt), továbbá változatlanul a különféle magok és az olaj.

Adrienn extra tippjei

Érdemes nagy szemű zabpelyhet választanunk, mert sok esetben ennek magasabb a rosttartalma. A zabkása alapját akár több napra előre is elkészíthetjük, tehát nem kell minden nap frissen főznünk. Az alap néhány napig a hűtőben tárolható, és reggel csak kiveszünk egy adagot, majd összeállítjuk az ízletes kásánkat.

A Danone által megalkotott Emésztési Jóllét Program célja nem csupán az egészségtudatosság növelése, hanem gyakorlati segítségnyújtás is, hogy minden korosztály könnyebben kiépíthesse az emésztést segítő gyakorlatait, elsők között a kiegyensúlyozott reggelizés szokását is. Ehhez az MDOSZ szakmai támogatásával egy kérdőívet dolgoztak ki, amely kitöltése után a személyes igényeknek megfelelő, releváns tanácsokat kaphatunk. Az Emésztési Jóllét Program kérdőíve a www.emesztesijollet.hu weboldalon érhető el. 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.