A farsangi fánkkavalkád alapelemén, a szalagos fánkon kívül, a francia, égetett tésztából készült, tölött csodák is nagy népszerűségnek örvendenek ilyenkor. Az apácafánk, vagy eredeti nevén "religieuse" is ide tartozik: a káprázatos, csokiba mártott labdacsokat angolkrémmel frissen töltve tálaljuk. És mindenkinek felhívjuk a figyelmét arra, hogy nem, ez nem ugyanaz, mint az apácafingocska névre hallgató, kelt tésztás sütemény
Ha valaki hallott már a fent említett mókás nevű süteményről, azt gondolhatja, hogy ez biztosan ugyanaz, csak konszolidáltabb változatban. Nos, őket ki kell ábrándítanunk: az apácafing(okcska) egészen más jellegű sütemény: annyiban stimmel, hogy szintén fánk, azonban míg ez égetett tésztájával és vaníliakrémes töltelékével a profiterolra emlékeztet, az inkább a hagyományos szalagosra hajaz. Az apácafánk, vagy eredeti nevén a La religieuse egy francia sütemény, aminek az alaptésztája tulajdonképpen ugyanaz, mint az ekler fánké, csak épp a formája más. Mindkettőt angol- vagy cukrászkrémmel van töltik meg, csokoládéval vonják be, majd vajkrémes cukormázzal egymáshoz illesztik. Az apácafánkot, állítólag a 19. század közepén találták ki, míg az égetett tésztát a 16. században találták fel.
Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg vaj
10 dkg liszt
10 dkg víz
1 csipet só
1 ek. cukor
3 M-es tojás
A cukrászkrémhez:
70 dkg tej
30 dkg tejszín
15 dkg cukor
1 mk. vaníliaőrlemény
2 db tojás
6 db tojássárgája
80 dkg keményítő
A csokimázhoz:
30 dkg tejszín
40 dkg étcsoki
A díszítéshez:
20 dkg tejszín
Elkészítése:
A vajat a vízzel egy nyeles edényben addig melegítjük, míg az összes vaj el nem olvad. Amikor gyöngyözni kezd, beleszórjuk a sót és a cukrot, majd hozzáöntjük az összes lisztet, és fakanállal csomómentesre keverjük. Addig keverjük, míg a tészta egy golyóvá össze nem áll. Ezután még egy-két percig kevergetve sütjük, majd átrakjuk egy nagyobb tálba, hogy kissé lehűljön.
Egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat, és kézi robotgéppel alaposan összedolgozzuk a tésztával. Mindig csak akkor adjuk hozzá a következő tojást, ha az előzőt már teljesen egyenletesen elkevertük. A végén a fakanálról lassan lefolyó masszát kell kapnunk.
A tésztát habzsákba töltjük, és két sütőpapírral bélelt tepsire gömböcskéket nyomkodunk belőle. Az egyik tepsire kisebb, a másikra nagyobb gömböket nyomunk. Közöttük 2-3 centi helyet hagyunk, mert sütés közben nagyon meg fognak nőni. A tésztacsúcsokat vizes kézzel elegyengetjük. Kis vízzel lespricceljük a nyers tésztát, hogy gőzös sütőben süljenek.
200 fokra előkészített sütőbe toljuk negyedórára. Utána 150 fokra csökkentjük a sütő hőmérsékletét, és még 20 perc alatt készre sütjük. Ha kész, még melegen megszúrjuk a fánkokat egy fakanál végével, hogy a keletkezett gőz távozhasson.
Elkészítjük a krémet. A tejet és a tejszínt egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a vaníliaőrleményt is, és alacsony lángon forrásig melegítjük. Mielőtt felforrna, lehúzzuk az edényt a tűzről.
Az egész tojásokat és a tojássárgákat kihabosítjuk a cukorral, majd két részletben hozzáadjuk a keményítőt is, és csomómentesre keverjük. Folyamatos keverés közben a tojásos keverékhez öntjük a vaníliás tejet, és simára keverjük. Az egészet visszaöntjük a lábasba, és visszatesszük a tűzhelyre. Lassú tűzön folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Átlátszó fóliát nyomunk a krém tetejére, hogy ne bőrösödjék be, kihűtjük, majd egy kis lyukú sima csöves habzsákba töltjük.
Ha a fánkok is kihűltek, a habzsákból megtöltjük krémmel a kisebb és a nagyobb fánkokat egyaránt.
A csokit apró darabokra törjük/vágjuk. A tejszínt felforrósítjuk, és a csokidarabokra öntjük. Addig kevergetjük, míg sima selymes krémet kapunk. A fánkokat egyenként belemártjuk a csokimázba, és egy kicsit hagyjuk lecsöpögni. A nagyobb fánkokkal kezdjük, majd a kicsiket is bemártjuk, és azonnal rányomjuk a nagyok tetejére. Fél órára hűtőbe tesszük pihenni az összeragasztott fánkokat.
Tálalás előtt a tejszínt kemény habbá verjük. Csillagcsöves habzsákba töltjük, és a fánkok illesztéséhez kis habrózsákat nyomunk, ez lesz az apácák gallérja. Díszítésképp mindegyik tetejére is nyomunk egy-egy kis habcsillagot.
Előkészítés: 1,5 óra Sütés: 35 perc
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.