Klasszikus korhelyleves recept
Klasszikus korhelyleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézes-sörös sült oldalas recept
Mézes-sörös sült oldalas
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Szilveszteri malacsült recept
Szilveszteri malacsült
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Újévi lencsefőzelék recept
Újévi lencsefőzelék
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Virslis lencsesaláta recept
Virslis lencsesaláta
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Praktikus

A tíz legjobb konyhai praktika, amit szerettetek idén

Close,View,Of,Woman,Hands,Kneading,Dough,In,A,Kitchen
Fotó: CLWphoto / © Shutterstock
Még a rutinos háziasszonyoknak, gyakorlott szakácsoknak is lehet újat mutatni. Nehéz, de nem lehetetlen. Aki viszont most ismerkedik csak a sütés és a főzés csínjával és bínjával, annak minden hasznos tanács, praktika jól tud jönni, és idén rengeteg mindent bemutattunk nektek, legyen szó a tökéletes húsleves elkészítésétől kezdve a házi vaníliás cukron át a legszaftosabb fasírtig. Összegyűjtöttük az idei kedvenc gasztropraktikákat.

Hasznos konyhai tanácsok, praktikák szép számmal találhatók az interneten, de a nagyszüleinktől, szüleinktől is sokat tanulhatunk, érdemes odafigyelni rájuk is. Elsőre úgy tűnhet, hogy nincs szükség ezekre a részletekre, apróságokra, hiszen mit is lehet elrontani egy egyszerű étel vagy sütemény készítésekor, ott a recept, ha azt követem, akkor minden működni fog. Vannak azonban olyan apró praktikák, amiket az ember az évek során, sok-sok gyakorlattal sajátít el, és ezek azok, amik nem mindig kerülnek bele a receptekbe, ugyanis akkor regényhosszúságú leírásokkal szembesülne az egyszeri olvasó.

Az évek során mi is számtalan, valóban hasznos konyhai praktikát, tanácsot megírtunk, sőt videókat is készítettünk róluk, így az idei kedvenc főételek, sütemények és húsmentes fogások után összegyűjtöttük a legjobb gasztropraktikákat is.

Anyukám húslevese
Anyukám húslevese / Recept és fotó: Vidék íze magazin

Tudtad? Ezért nem mindegy, hogy mikor sózod meg a húslevest!

A főzés elején vagy végén sózzuk meg a levest? A legtöbben erre azt válaszolják, hogy teljesen mindegy, a lényeg, hogy a végeredmény ízletes legyen. A közhiedelemmel ellentétben a megfelelő pillanat döntő fontosságú, mivel meghatározhatja a leves intenzitását. A húsleves készítésekor a sózás időzítése kulcsfontosságú, mert nagyban befolyásolja a hús és a zöldségek állagát és ízét. Ha a húst már az elején megsózod, akkor a só elkezdi kivonni a nedvességet a húsból, ami miatt az kiszáradhat, és kemény, rágós állagúvá válhat.

Így lesz tökéletes a kakaós csiga tölteléke, ezzel a praktikával garantáltan nem szóródik szanaszét

A kakaós csiga az egyik legfinomabb sütemény, amit ehetünk reggelire, tízóraira, uzsonnára, de desszertként, esetleg édes második fogásként is megállja a helyét. A tészta készülhet leveles vagy kelt tésztából, a tetejére pedig szórhatunk egy nagy adag porcukrot is. Bárhogyan is készítjük, mindig finom lesz, ám a töltelék sokszor kiszóródik, ahelyett hogy a puha tésztarétegek között maradna. Ha a puha vajat, a cukrot és a kakaót egy kis tálkában kikevered és ezt kened a tésztára, biztos lesz a siker.

Tökéletes főtt rizs
Tökéletes, ragacsos főtt rizs
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

Ősi ázsiai trükkel lesz tökéletes a főtt rizs, ha ezt ismered, te sem fogsz hibázni

A rizsfőzés amilyen egyszerűnek tűnik, olyan nehéz is lehet. A tökéletes, pergős rizs elkészítése nemcsak abból áll, hogy feltesszük a rizst, felöntjük vízzel és megfőzzük, hanem alkalmazni kell néhány fontos praktikát, hogy valóban perfekt legyen a végeredmény. Ha nem szereted a pergős rizst, hanem inkább a ragacsos verziót preferálod, akkor fogadd meg Heni Nguyen tanácsát, aki videón is megmutatja a szuper ragacsos rizs elkészítését.

Erre használd a panírozás után megmaradt felvert tojást és lisztet, igazi csoda születik belőle

A rántott hús vagy zöldségek panírozása során mindig marad liszt, felvert tojás és zsemlemorzsa. Nagy tapasztalattal kell rendelkezni ahhoz, hogy valaki tudja, pontosan mennyi húshoz mennyi panír kell majd. Ez azonban csak évek alatt, sok-sok gyakorlással jön meg, addig azonban mindig maradni fog valamennyi liszt, morzsa és felvert tojás is, amik a kukában végzik. Ezeket keverd össze, reszelj bele krumplit, cukkinit vagy répát (esetleg ezeket mind), kavard össze és süsd ki olajban. A végeredmény zseniális tócsni lesz.

Bowl,With,Aromatic,Vanilla,Sugar,,Flower,And,Sticks,On,Wooden
Vaníliás cukor házilag
FOTÓ: PIXEL-SHOT / SHUTTERSTOCK

Pillanatok alatt lehet házi vaníliás cukrod, intenzívebb lesz az aromája, mint a boltinak

Vaníliás cukor szinte minden süteménybe kell, de ha nem is írja a recept, akkor is érdemes belecsempészni egy tasakkal, ugyanis remek ízt kölcsönöz kevert tésztáknak, mákos, diós vagy almás töltelékeknek, krémeknek egyaránt. Sokan talán nem is tudják, hogy vaníliás cukrot házilag is lehet készíteni, ráadásul egy igazi maradékmentő trükk alkalmazásával! Farkasinszki Ildikó, a Mindmegette Maestrójának tanácsa az, hogy a vaníliarudakat vágd apró darabokra, a kristálycukrot töltsd egy jól zárható üvegbe, dobáld bele a vaníliadarabokat, zárd le és hagy állni pár napig.

Megfonnyadt a sárgarépa? Ezzel a trükkel lesz újra feszes és ropogós

A répafélék nem tartoznak a legdrágább élelmiszerek közé, de éves szinten sok ezret spórolhatunk, ha megpróbáljuk megmenteni a megfonnyadt, puha vagy, nem annyira szép zöldségeket. Hogyan menthető meg a fonnyadt sárgarépa? Mutatjuk a trükköt! Vegyünk elő egy tálat, töltsük meg hideg vízzel, majd tegyük bele a fonnyadt, puha zöldségeket és hagyjuk ázni legalább egy napon keresztül. A répa egyike azon zöldségeknek, amely képes felvenni a leadott nedvességet és pár óra múltán majdnem olyan feszes és ropogós lesz, mint frissen.

Sárgarépa hozzávaló, alapanyag
Ha megfonnyadt a sárgarépa, tedd vízbe és újra roppanós lesz
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

A tökéletes piskóta titka: így ellenőrizd fogvájó nélkül, hogy megsült-e a tészta

A piskóta az egyik legtrükkösebb sütemény, ugyanis bármennyire is könnyűnek tűnik az elkészítése, nagyon nehéz puha, jó állagú és finom tésztát sütni, ami nem esik össze a felére, miután kivesszük a sütőből, nem morzsálódik és nem is olyan fullasztóan száraz. Az egyik kulcsa a tökéletes piskótának a sütés, és akár fogvájó nélkül is ellenőrizhetjük, megsült-e már a tészta! Ehhez nem kell mást tenni, mint óvatosan benyomni az egyik ujjunkkal a tésztát, és ha visszaemelkedik, akkor az azt jelzi, hogy elkészült a piskóta.

Nem a cukor veszi el a paradicsom savasságát, ezt tedd a szószba helyette

Még a tapasztalt háziasszonyok is évek óta cukrozzák a paradicsomszószt, hogy ne legyen annyira savas, pedig nem ez az alapanyag a jó megoldás erre. Eláruljuk miért, és azt is, hogy mit kellene helyette használni. Alessio Pasini elmagyarázza, hogy nem a cukor a jó megoldás, mert bát önmagában semleges kémhatású, fogyasztása savtermelődést eredményezhet. Arról nem beszélve, hogy a mesterséges aromája befolyásolja a paradicsom természetes ízét. Ezzel szemben az alapvetően édes aromájú sárgarépa anélkül ízesíti meg a szószt, hogy megváltoztatná a paradicsom saját ízvilágát.

Parchment,Paper,On,Cake,Tin
Sütőpapírral könnyen készíthetsz aljat a tortakarikához
FOTÓ: FFOLAS / SHUTTERSTOCK

Ezt a sütőpapíros trükköt ismerned kell, ha szép, kerek tortát szeretnél sütni

Egy tortakarika segítségével könnyen tudunk szép és persze szabályosan kerek tortát készíteni. Nincs is jobb ajándék egy születésnapra, mint a házi, saját magunk készítette torta. Egy tortakarikának azonban nincs alja, és aki először vesz ilyet a kezébe, talán meg is lepődik rajta. Szerencsére létezik egy trükk, amit nemcsak a kezdőknek, hanem mindenkinek ismernie kell! A trükkhöz nem kell más, csak egy sütőpapír, amit szoros mozdulatokkal kell körbehajtogatni, rácsavarni a formára. Farkasinszki Ildikó, a Mindmegette Sütismestere videón mutatja a tortakarikás-sütőpapíros trükköt!

Ezt tedd kenyér helyett a fasírtba: így lesz elképesztően könnyű és levegős

A fasírt az egyik leggyakrabban fogyasztott húsételünk: esszük krumplival, gabonaköretekkel és persze imádjuk feltétként főzelékekhez. Ha szeretnéd, hogy igazán könnyű és egészséges legyen a húsgolyó, akkor fogadd meg ezt a tanácsot! A zsemle helyett egyszerűen tegyél a fasírtba szódabikarbónát! Ez a hétköznapi, minden háztartásban megtalálható anyag sütés közben szinte felfújja a húst, amitől a térfogata kissé megnövekszik, a belseje pedig könnyű, laza szerkezetű lesz.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.