Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Minestrone recept
Minestrone
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Praktikus

Kifröccsen az olaj sütés közben? Ezzel a trükkel soha többé nem fordulhat elő

Sütés közben gyakori jelenség, hogy a serpenyőben lévő olaj kifröccsen. Legyen szó húsról, halról vagy zöldségről, sütés után úgy néz ki a tűzhely, mint egy csatatér. És akkor azt még nem is említettük, hogy a forró olaj akár a kezünkre is fröccsenhet, ami rendkívül fájdalmas.

Bár elsőre úgy tűnhet, hogy mindenről az olaj tehet, a problémát valójában egészen máshol kell keresni. Aggodalomra azonban semmi ok, ugyanis van egy trükk, amivel a fent említett, kellemetlen folyamatot egyszerűen meg lehet akadályozni. 

olaj
Csak óvatosan a forró olajjal! Könnyen kicsap, ha belekerül a nedves étel
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Miért fröccsen ki az olaj?

Mielőtt sütni szeretnénk valamit, olajat öntünk a serpenyőbe, felmelegítjük, majd beletesszük a hozzávalókat. És a probléma pontosan itt kezdődik, ugyanis az étel nedvességtartalma tehet arról, hogy kifröccsen az olaj. Amikor vízzel érintkezik a forró olaj, gőzbuborékok képződnek, amelyek szabályosan „kilövik” az olajat a serpenyőből – hívta fel a figyelmet a Esquire cikke. A jó hír: ez egy egyszerű trükkel könnyen megelőzhető. 

Így kerülheted el a problémát!

A probléma megoldása valójában rendkívül egyszerű, nem igényel speciális eszközöket. Az alábbi lépéseket érdemes betartani a biztonságosabb és tisztább sütés érdekében:

  • Melegítsd fel az üres serpenyőt!
    Olaj hozzáadása nélkül először forrósítsd fel az üres serpenyőt. 
  • Forgasd olajba az ételt!
    Ahelyett, hogy az olajat a serpenyőbe öntenéd, közvetlenül forgasd meg benne az alapanyagot, például a húst, a halat vagy a zöldségeket. 
  • Kezdődhet a sütés!
    Olajozás után már mehet is a forró serpenyőbe az étel, amit anélkül is megsüthetsz, hogy további olajat kellene használnod hozzá.
     
sütés
Sütés előtt forgassuk meg olajban a húst
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Miért működik ez a módszer?

Ha az ételt közvetlenül sütés előtt forgatod olajba, azáltal a nedvesség és az olaj már a serpenyőbe kerülés előtt találkozik, ezáltal megelőzhető a víz és a forró olaj hirtelen reakciója, ami a fröccsenést okozza. Ráadásul ezzel az egyszerű módszerrel a serpenyőben is kevesebb olaj lesz, amiből a tűzhelyre már szinte alig, jobb esetben egyáltalán nem jut majd. 

Ezért ne használd fel többször az olajat

Ahogyan arról már írtunk, a Journal of Biological Chemistry-ben publikált tanulmány szerint egy patkányokon végzett kísérlet során kiderült, hogy a többször felhasznált sütőolaj fogyasztása összefügg a neurodegeneratív betegségek kialakulásával (ezek közé tartozik például az Alzheimer-kór, a demencia vagy a Parkinson kór). A patkányok koleszterinszintje is megnőtt, illetve némelyik állatnál májgyulladást is tapasztaltak. 

Korábbi kutatások során a használt olaj fogyasztását összefüggésbe hozták szív- és érrendszeri, valamint emésztőrendszeri betegségek kialakulásának kockázatával, és bizonyos daganattípusok esetében a rákkeltő hatásra is fény derült; de a hosszú távú hatásokról ez az első kutatás. 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (1)

LegfrissebbTörlés
F

Flexus2004

2025. 01. 29. | 11:16 • Szerkesztve
Aha, ez nagyszerű... mondjuk steak sütéshez, bár egy jobb shéf megöl ha olajozod a húst, ám megnézném amint ezzel a módszerrrel sütsz fánkot. Miért kell az összes idióta cikket lefordítani? De ha már, akkor tessék már tisztességesen fordítani. Nincs aki németből annyira jó lenne?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.