Túl puha a narancs, hogy lereszeld a héját? Ezzel a trükkel tudod mégis felhasználni
![Ha túl puha a narancs, így reszeld le a héját](https://cdn.mindmegette.hu/2025/02/Jo5Xn0ZuQuUiCv3ZtzxgC1hirPoRmyNSKP5qD-7HlJA/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBmNTgxOTI2MGVhODQ4NzZhNTNkNmQzYjA0MWMyOGJm.webp)
A narancs sokak kedvenc gyümölcse, aminek a kifacsart levét rengetegen isszák reggeli italként, esetleg ezt is belekeverik a csodaszernek tartott immunerősítőbe, a gyömbér shot-ba. A narancs azonban nemcsak magas vitamintartalma miatt értékes és kedvelt gyümölcs, hanem különleges illata, fenséges aromája miatt is imádják és használják olyan sokan. Kerülhet túrókrémbe, tortakrémbe, répatorta piskótájába, kevert tésztákba, muffinokba, tényleg bármilyen süteményhez passzol és jobbá teszi azokat.
Mi a teendő, ha nagyon puha a narancs, ha nem viszi a reszelő a héját?
Azt talán említeni sem kell, hogy a süteményekbe, a krémekbe csakis olyan déli gyümölcsöt használunk, aminek a héját nem kezelték vegyszerrel, azaz biotermékek, tehát a héjuk alkalmas emberi fogyasztásra. A gyümölcsöket, még a bio fajtákat is érdemes azonban felhasználás előtt meleg folyó víz alatt alaposan átmosni, kefével óvatosan átdörzsölni, majd szárazra törölni.
A már megpuhult narancs héját nagyon nehezen lehet lereszelni, és félő, hogy ha erősen megszorítjuk, akkor kidurran és mindenhová szétfröccsen a narancslé. Érdemes eltenni a reszelőt, és egy burgonyahámozóval nagyon vékonyan megpucolni a narancs héjának legfelső rétegét. Legyünk óvatosak, ne hámozzuk meg túlságosan a narancsot, ugyanis a héj alatti fehér réteg már keserű, így elronthatjuk vele a süteményt. Egy krumplipucoló azonban van annyira éles, hogy épp csak a héj legfelső, narancssárga rétegét le tudjuk kapni.
A vékony narancshéját ezután késsel metéljük a lehető legapróbbra, először csíkokra, majd kockákra, ezután pedig addig vágjuk, amíg el nem érjük a kívánt méretet. Az így kapott narancshéjat bármilyen süteményhez, krémhez felhasználhatjuk.
A narancs fantasztikus gyümölcs, amelynek számtalan pozitív hatása van az egészségre, a szervezetünk helyes működésére. A narancsfogyasztás hozzájárulhat az általános jókedvhez, nemcsak a színe, illata, de az íze is kedélyjavító hatású, fogyasztva és aromaterápiás szerként is hatékony. A narancsnak magas a vitamintartalma, található benne C-, A- és B-vitamin, így immunerősítő és betegségűző tulajdonságú, emellett pozitív hatása van az emésztésre, a látásra, a bőr egészségére is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.