Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Praktikus

Így készíts édes és illatos kandírozott narancshéjat

Az év végi hajrában jó érzés az otthonunkban megpihenni. Meghitt, ünnepi hangulatot varázsolhatunk, ha kandírozott narancshéjat készítünk. Nemcsak ízletes csemege, de az illata is fantasztikus!

A kandírozott narancshéj elkészítése időigényes, de nagyon hálás feladat, hiszen sokoldalúan felhasználhatjuk: márthatjuk csokoládéba, kínálhatjuk koktél mellé, desszertekhez, vagy akár sütikhez is adhatjuk.

Csokiba mártva még finomabb / Fotó: Shutterstock
Csokiba mártva még finomabb / Fotó: Shutterstock

Tippek a narancshéj kandírozásához:

Használjunk bio narancsot! A távoli vidékről érkező gyümölcs a szállítás során megromlana, ha leszedés után nem végeznének rajtuk felületkezelést és nem kapnának kiszáradást gátló védőréteget. A külső felületkezelés engedélyezett gombaölő hatású növényvédő-szerek (például a gombaölő hatású ortofenilfenol, imazilil, tiabendazol, stb.) felhasználásával és viaszbevonással történik, de előfordul, hogy növényvédő-szer nélkül, csak viaszréteggel vonják be a gyümölcsöt. Mivel a narancs héját fogjuk fogyasztani, csak a bio narancs jöhet szóba, ahol a címke egyértelműen mutatja, hogy gombaölő-szerrel biztosan nem kezelt a termék.

Blansírozzuk, hogy ne maradjon keserű! Mivel a narancs héja természetesen keserű, a héjat érdemes háromszor 30 másodpercre forró vízbe meríteni. Időigényes, de szükséges lépés!

Pároljuk szirupban! A héjakat szirupban addig kell párolni, amíg a héj enyhén áttetsző és fényes nem lesz. Ez a fényes felület az, amibe szinte beleragad a cukor.

Hagyjunk időt a száradásra! A szirupba párolt héjat tegyük egy rácsra és hagyjuk száradni legalább 6 órán keresztül.

A szirupba fűszereket is tehetünk / Fotó: Shutterstock
A szirupba fűszereket is tehetünk / Fotó: Shutterstock

A kandírozott narancshéj hozzávalói:

  • 8 csésze víz
  • 3 db nagyobb bio narancsban
  • 2 és ½ csésze kristálycukor
  • ½ tk só

Elkészítése:

  1. Megmossuk a narancsokat, majd levágjuk az alsó és a felső végüket. Meghámozzuk felülről lefelé haladva úgy, hogy lehetőleg vékony csíkokat vágunk. (Ha szükséges, a végén késsel méretre igazítjuk a héjakat.)
  2. 2 csésze vizet felforralunk és beletesszük a héjat 30 másodpercre a vízbe. Lecsepegtetjük, áttesszük a másik edénybe, és hozzáöntünk 2 csésze vizet. Felforraljuk, majd lecsepegtetjük. Még egyszer megismételjük (összesen háromszor blansírozunk).
  3. A blansírozott narancshéjat egy serpenyőbe tesszük. Hozzáadjuk a maradék 2 csésze vizet, 1 és ½ csésze kristálycukrot és a sót. Összekeverjük, és felforraljuk, majd alacsony hőfokon addig főzzük, míg a héj áttetsző lesz, és a szirup besűrűsödik (kb. 20-25 perc).
  4. Közben egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és rácsot helyezünk rá. Az áttetsző, fényes héjakat főzés után 5 percig pihentetjük a szirupban. Csipesszel egyesével a rácsra helyezzük és hagyjuk legalább 6 órán át száradni.
  5. A maradék 1 csésze cukrot egy mélyebb tálcára szórjuk és beletesszük a narancshéjat, megrázogatjuk, amíg a héjakon egyenletes cukorbevonat lesz.

A kandírozott narancshéj tárolása

A kandírozott narancshéj légmentesen záródó edényben szobahőmérsékleten legfeljebb 1 hétig, hűtőszekrényben akár 1 hónapig is eláll. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, érdemes hűtőtasakba a fagyasztóba tenni, ahol akár 3 hónapig is eláll.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.