Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Minestrone recept
Minestrone
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Praktikus

Így készíts édes és illatos kandírozott narancshéjat

Az év végi hajrában jó érzés az otthonunkban megpihenni. Meghitt, ünnepi hangulatot varázsolhatunk, ha kandírozott narancshéjat készítünk. Nemcsak ízletes csemege, de az illata is fantasztikus!

A kandírozott narancshéj elkészítése időigényes, de nagyon hálás feladat, hiszen sokoldalúan felhasználhatjuk: márthatjuk csokoládéba, kínálhatjuk koktél mellé, desszertekhez, vagy akár sütikhez is adhatjuk.

Csokiba mártva még finomabb / Fotó: Shutterstock
A kandírozott narancshéj csokiba mártva még finomabb / Fotó: Shutterstock

Tippek a narancshéj kandírozásához

Használjunk bio narancsot! 

A távoli vidékről érkező gyümölcs a szállítás során megromlana, ha leszedés után nem végeznének rajtuk felületkezelést és nem kapnának kiszáradást gátló védőréteget. A külső felületkezelés engedélyezett gombaölő hatású növényvédő szerek (például a gombaölő hatású ortofenilfenol, imazilil, tiabendazol, stb.) felhasználásával és viaszbevonással történik, de előfordul, hogy növényvédő szer nélkül, csak viaszréteggel vonják be a gyümölcsöt. Mivel a narancs héját fogjuk fogyasztani, csak a bionarancs jöhet szóba, ahol a címke egyértelműen mutatja, hogy gombaölő szerrel biztosan nem kezelt a termék.

Blansírozzuk, hogy ne maradjon keserű! 

Mivel a narancs héja természetesen keserű, a héjat érdemes háromszor 30 másodpercre forró vízbe meríteni. Időigényes, de szükséges lépés!

Pároljuk szirupban! 

A héjakat szirupban addig kell párolni, amíg a héj enyhén áttetsző és fényes nem lesz. Ez a fényes felület az, amibe szinte beleragad a cukor.

Hagyjunk időt a száradásra! 

A szirupba párolt héjat tegyük egy rácsra és hagyjuk száradni legalább 6 órán keresztül.

A szirupba fűszereket is tehetünk / Fotó: Shutterstock
A szirupba fűszereket is tehetünk / Fotó: Shutterstock

A kandírozott narancshéj hozzávalói

  • 8 csésze víz
  • 3 db nagyobb bionarancs
  • 2 és fél csésze kristálycukor
  • ½ tk. só

Elkészítése:

  1. Megmossuk a narancsokat, majd levágjuk az alsó és a felső végüket. Meghámozzuk felülről lefelé haladva úgy, hogy lehetőleg vékony csíkokat vágunk. (Ha szükséges, a végén késsel méretre igazítjuk a héjakat.)
  2. Két csésze vizet felforralunk és beletesszük a héjat 30 másodpercre a vízbe. Lecsepegtetjük, áttesszük a másik edénybe, és hozzáöntünk 2 csésze vizet. Felforraljuk, majd lecsepegtetjük. Még egyszer megismételjük (összesen háromszor blansírozunk).
  3. A blansírozott narancshéjat egy serpenyőbe tesszük. Hozzáadjuk a maradék 2 csésze vizet, 1 és ½ csésze kristálycukrot és a sót. Összekeverjük, és felforraljuk, majd alacsony hőfokon addig főzzük, míg a héj áttetsző lesz, és a szirup besűrűsödik (kb. 20-25 perc).
  4. Közben egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és rácsot helyezünk rá. Az áttetsző, fényes héjakat főzés után 5 percig pihentetjük a szirupban. Csipesszel egyesével a rácsra helyezzük és hagyjuk legalább 6 órán át száradni.
  5. A maradék 1 csésze cukrot egy mélyebb tálcára szórjuk és beletesszük a narancshéjat, megrázogatjuk, amíg a héjakon egyenletes cukorbevonat lesz.

A kandírozott narancshéj tárolása

A kandírozott narancshéj légmentesen záródó edényben szobahőmérsékleten legfeljebb 1 hétig, hűtőszekrényben akár 1 hónapig is eláll. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, érdemes hűtőtasakba a fagyasztóba tenni, ahol akár 3 hónapig is eláll.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.