Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Puncstorta  recept
Puncstorta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Praktikus

Így készíts édes és illatos kandírozott narancshéjat

Az év végi hajrában jó érzés az otthonunkban megpihenni. Meghitt, ünnepi hangulatot varázsolhatunk, ha kandírozott narancshéjat készítünk. Nemcsak ízletes csemege, de az illata is fantasztikus!

A kandírozott narancshéj elkészítése időigényes, de nagyon hálás feladat, hiszen sokoldalúan felhasználhatjuk: márthatjuk csokoládéba, kínálhatjuk koktél mellé, desszertekhez, vagy akár sütikhez is adhatjuk.

Csokiba mártva még finomabb / Fotó: Shutterstock
Csokiba mártva még finomabb / Fotó: Shutterstock

Tippek a narancshéj kandírozásához:

Használjunk bio narancsot! A távoli vidékről érkező gyümölcs a szállítás során megromlana, ha leszedés után nem végeznének rajtuk felületkezelést és nem kapnának kiszáradást gátló védőréteget. A külső felületkezelés engedélyezett gombaölő hatású növényvédő-szerek (például a gombaölő hatású ortofenilfenol, imazilil, tiabendazol, stb.) felhasználásával és viaszbevonással történik, de előfordul, hogy növényvédő-szer nélkül, csak viaszréteggel vonják be a gyümölcsöt. Mivel a narancs héját fogjuk fogyasztani, csak a bio narancs jöhet szóba, ahol a címke egyértelműen mutatja, hogy gombaölő-szerrel biztosan nem kezelt a termék.

Blansírozzuk, hogy ne maradjon keserű! Mivel a narancs héja természetesen keserű, a héjat érdemes háromszor 30 másodpercre forró vízbe meríteni. Időigényes, de szükséges lépés!

Pároljuk szirupban! A héjakat szirupban addig kell párolni, amíg a héj enyhén áttetsző és fényes nem lesz. Ez a fényes felület az, amibe szinte beleragad a cukor.

Hagyjunk időt a száradásra! A szirupba párolt héjat tegyük egy rácsra és hagyjuk száradni legalább 6 órán keresztül.

A szirupba fűszereket is tehetünk / Fotó: Shutterstock
A szirupba fűszereket is tehetünk / Fotó: Shutterstock

A kandírozott narancshéj hozzávalói:

  • 8 csésze víz
  • 3 db nagyobb bio narancsban
  • 2 és ½ csésze kristálycukor
  • ½ tk só

Elkészítése:

  1. Megmossuk a narancsokat, majd levágjuk az alsó és a felső végüket. Meghámozzuk felülről lefelé haladva úgy, hogy lehetőleg vékony csíkokat vágunk. (Ha szükséges, a végén késsel méretre igazítjuk a héjakat.)
  2. 2 csésze vizet felforralunk és beletesszük a héjat 30 másodpercre a vízbe. Lecsepegtetjük, áttesszük a másik edénybe, és hozzáöntünk 2 csésze vizet. Felforraljuk, majd lecsepegtetjük. Még egyszer megismételjük (összesen háromszor blansírozunk).
  3. A blansírozott narancshéjat egy serpenyőbe tesszük. Hozzáadjuk a maradék 2 csésze vizet, 1 és ½ csésze kristálycukrot és a sót. Összekeverjük, és felforraljuk, majd alacsony hőfokon addig főzzük, míg a héj áttetsző lesz, és a szirup besűrűsödik (kb. 20-25 perc).
  4. Közben egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és rácsot helyezünk rá. Az áttetsző, fényes héjakat főzés után 5 percig pihentetjük a szirupban. Csipesszel egyesével a rácsra helyezzük és hagyjuk legalább 6 órán át száradni.
  5. A maradék 1 csésze cukrot egy mélyebb tálcára szórjuk és beletesszük a narancshéjat, megrázogatjuk, amíg a héjakon egyenletes cukorbevonat lesz.

A kandírozott narancshéj tárolása

A kandírozott narancshéj légmentesen záródó edényben szobahőmérsékleten legfeljebb 1 hétig, hűtőszekrényben akár 1 hónapig is eláll. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, érdemes hűtőtasakba a fagyasztóba tenni, ahol akár 3 hónapig is eláll.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.