Egyre népszerűbb a háztartásokban a kerámia főzőlap. Ez nem is csoda, hiszen sokkal kényelmesebb, mint a klasszikus gáztűzhely. Első blikkre azt gondolná az ember, hogy amennyire egyszerű a használata, annyira könnyű a tisztán tartása is, ám jó, ha óvatosak vagyunk. Nem mindegy, mit használunk a kerámia főzőlap takarítására akár egy nagyobb főzés után.
Minél makacsabb egy folt, annál nehezebb lesz eltávolítani azt, így főzés után mindig szánjunk néhány percet a tisztítására. Amellett, hogy sokkal könnyebb lesz eltávolítani a szennyeződéseket, nem égnek rá a következő főzés során.
A szivacs dörzsis részével ne tisztítsuk a felületet, mert könnyen összekarcolja a kerámiát. Használjunk inkább kétoldalú mikroszálas szivacsot, melynek érdes oldala eltávolítja az odaégett lerakódásokat, míg a puha oldala felveszi a szennyeződést és zsírt.
A rászáradt ételmaradékokat egy speciális üvegkerámiához való kaparóval távolítsuk el. Állítsuk egész élével a főzőlapra körülbelül 40 fokos szögben, majd csúsztassuk végig a pengét a felületen.
Ha meggyűlik a bajunk a főzőlapra égett zsiradékkal, permetezzünk kerámiafelületre alkalmas hideg zsíroldót a felületre. Várjunk 2-3 percig, majd töröljük le vizes ruhával. A zsír feloldódik és a kaparóval eltávolíthatjuk a maradék szennyeződést.
Ha nem szeretnénk pengével kapargatni a főzőlapot, használhatunk természetesebb módszert: melegítsük fel langyosra a főzőlapot, és permetezzünk a felületre ecetet. Hagyjuk állni néhány percig, majd töröljük szárazra. Ez a módszer segít a vízkő eltávolításában is.
Ha inkább a bolti szerekben bízunk, bőven találunk e célra szolgáló tisztítószereket. Előnyük, hogy ápoló védőréteget hoznak létre a főzőlapon, így megakadályozzák a szennyeződések megtapadását, és a későbbi tisztítás még könnyebbé válik.
Ha a tisztítás után csíkos, apró szivárvány foltok maradnak a főzőlapon, permetezzünk a felületre alkoholtartalmú ablaktisztító folyadékot, és száraz ruhával addig töröljük, amíg a csíkosodás eltűnik.
Arra mindig ügyeljünk, hogy a kiömlött cukor vagy a só ne égjen rá a forró főzőlapra. Az égés által a felület könnyen felpattogzik, ez pedig károsítja az egészet.
Az apró sérüléseket fogkrémmel vagy víz és szódabikarbóna keverékéből készített sűrű pasztával el lehet tüntetni, de ezek a házi praktikák a mélyebb karcokra nem jelentenek megoldást.
Időnként nem árt egy fogpiszkálóval kikaparni az üveglap alá bekerült szennyeződéseket, de ügyeljünk arra, hogy a főzőlapot alulról megtámasztó gumi ne sérüljön. Ha a főzőlap nincs a pulthoz rögzítve, könnyedén kibillenthetjük, így még egyszerűbb eltávolítani az alá került szennyeződést.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.