Egyre népszerűbb a háztartásokban a kerámia főzőlap. Ez nem is csoda, hiszen sokkal kényelmesebb, mint a klasszikus gáztűzhely. Első blikkre azt gondolná az ember, hogy amennyire egyszerű a használata, annyira könnyű a tisztán tartása is, ám jó, ha óvatosak vagyunk. Nem mindegy, mit használunk a kerámia főzőlap takarítására akár egy nagyobb főzés után.
Minél makacsabb egy folt, annál nehezebb lesz eltávolítani azt, így főzés után mindig szánjunk néhány percet a tisztítására. Amellett, hogy sokkal könnyebb lesz eltávolítani a szennyeződéseket, nem égnek rá a következő főzés során.
A szivacs dörzsis részével ne tisztítsuk a felületet, mert könnyen összekarcolja a kerámiát. Használjunk inkább kétoldalú mikroszálas szivacsot, melynek érdes oldala eltávolítja az odaégett lerakódásokat, míg a puha oldala felveszi a szennyeződést és zsírt.
A rászáradt ételmaradékokat egy speciális üvegkerámiához való kaparóval távolítsuk el. Állítsuk egész élével a főzőlapra körülbelül 40 fokos szögben, majd csúsztassuk végig a pengét a felületen.
Ha meggyűlik a bajunk a főzőlapra égett zsiradékkal, permetezzünk kerámiafelületre alkalmas hideg zsíroldót a felületre. Várjunk 2-3 percig, majd töröljük le vizes ruhával. A zsír feloldódik és a kaparóval eltávolíthatjuk a maradék szennyeződést.
Ha nem szeretnénk pengével kapargatni a főzőlapot, használhatunk természetesebb módszert: melegítsük fel langyosra a főzőlapot, és permetezzünk a felületre ecetet. Hagyjuk állni néhány percig, majd töröljük szárazra. Ez a módszer segít a vízkő eltávolításában is.
Ha inkább a bolti szerekben bízunk, bőven találunk e célra szolgáló tisztítószereket. Előnyük, hogy ápoló védőréteget hoznak létre a főzőlapon, így megakadályozzák a szennyeződések megtapadását, és a későbbi tisztítás még könnyebbé válik.
Ha a tisztítás után csíkos, apró szivárvány foltok maradnak a főzőlapon, permetezzünk a felületre alkoholtartalmú ablaktisztító folyadékot, és száraz ruhával addig töröljük, amíg a csíkosodás eltűnik.
Arra mindig ügyeljünk, hogy a kiömlött cukor vagy a só ne égjen rá a forró főzőlapra. Az égés által a felület könnyen felpattogzik, ez pedig károsítja az egészet.
Az apró sérüléseket fogkrémmel vagy víz és szódabikarbóna keverékéből készített sűrű pasztával el lehet tüntetni, de ezek a házi praktikák a mélyebb karcokra nem jelentenek megoldást.
Időnként nem árt egy fogpiszkálóval kikaparni az üveglap alá bekerült szennyeződéseket, de ügyeljünk arra, hogy a főzőlapot alulról megtámasztó gumi ne sérüljön. Ha a főzőlap nincs a pulthoz rögzítve, könnyedén kibillenthetjük, így még egyszerűbb eltávolítani az alá került szennyeződést.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.