Az időnként jelentkező és rövid ideig tartó puffadás bár kellemetlen, de feltehetőleg nem egy súlyosabb emésztőszervi megbetegedés jelzője. A kísérő tünetek megléte is többnyire normálisnak mondható, ám ha mindezek rendszeressé válnak az életünkben, a mellett már nem érdemes szó nélkül elmenni. A puffadás és az azzal együtt járó jelenségek hátterében számos ok állhat, először ezeket kell megismerni. Lássuk, melyek a leggyakoribb okozók, és mely esetekben érdemes orvoshoz fordulni.
Az evés közben bejutott levegő mennyisége befolyásolhatja például, hogy mennyire puffadunk fel étkezés után. Némely esetben túl sok levegő jut a gyomorba, ami kellemetlen tüneteket okoz. Ez történik például akkor, ha evés közben sokat beszélünk, túl gyorsan eszünk (vagy iszunk), de ugyanígy befolyásoló tényező lehet a szénsavas italok túlzott fogyasztása.
Emellett egyes élelmiszerek több gázt termelnek, mint mások. Ezek közé tartozik például a bab, a brokkoli, a káposzta, a karfiol, a lencse és néhány hagymaféle is. Emellett előfordulhat, hogy valamilyen intolerancia áll a háttérben: sokan érzékenyek bizonyos mesterséges édesítőszerekre, például a xilitre (vagy más néven nyírfacukorra), de a gyakran használt szorbit is okozhat puffadást. Ezeken felül az ételek magas rosttartalma, a fruktóz vagy a laktóz is felelős lehet a kellemetlen panaszokért. Az alkalmanként jelentkező tünetek okát egy étkezési napló vezetésével feltárhatjuk, illetve szakember felkeresése is ajánlott.
Gyakori okozója a puffadásnak a székrekedés is, amit lehet, hogy nem is veszünk észre mindaddig, amíg nem jár együtt más kellemetlenséggel. A székrekedés megoldódhat magától, ha több rostot és több folyadékot viszünk be, illetve szükség esetén vény nélkül kapható székletlazítót is segítségül hívhatunk. Ha a székrekedés gyakran jelentkező panasz, érdemes szakemberhez fordulni.
A rendszeresen jelentkező puffadás, gázképződés, hasi fájdalmak okozója némely esetben valamilyen súlyosabb, az emésztőrendszert érintő betegség is lehet. Ha gyakran okoz kellemetlenséget a puffadás vagy egyéb tüneteket is tapasztalunk, mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni.
Előfordulhat például, hogy a hasnyálmirigy nem termel megfelelő mennyiségű, az emésztéshez szükséges enzimeket. Ez amellett, hogy megnehezíti a tápanyagok felszívódását az élelmiszerből, puffadást, gázképződést és hasi fájdalmat okozhat. A hasnyálmirigy elégtelen működésének feltárását és kezelését orvosra kell bízni. A szakember étrendi és életmódbeli változtatásokat, valamint gyógyszeres kezelést is javasolhat.
Az irritábilisbél-szindróma (IBS) és a gyulladásos bélbetegség (IBD) egyik gyakori tünete a puffadás, ám a két betegség sokkal súlyosabb panaszokat is okozhat. Több panasz együttes megléte esetén mindig forduljunk orvoshoz, és kérjünk kivizsgálást.
Mint említettük, a legtöbben időnként szembesülnek némi kellemetlenséggel járó puffadással, ami étrendi, életmódbeli változtatásokkal, az emésztőrendszert támogató egészséges szokások bevezetésével elkerülhető. Azonban ha más kísérő panaszokat is tapasztalunk, meglehet, hogy a túlevésnél komolyabb okok állnak a háttérben. Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a következő tünetek is rendszeresek.
(Forrás)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.