Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Zöldség

Sokkal több, mint leveszöldség - egyél sárgarépát sósan, édesen!

A vitaminban gazdag sárgarépát édes íze miatt süteménybe is sütheted, de ha sósan jobban szereted, ahhoz is van jópár receptünk. De mielőtt nekiállsz főzőcskézni, van itt néhány érdekes adat a nyulak kedvencéről.

A répa Közép-Ázsiából került Európába, vélhetően a mórok telepítették át, a spanyoloktól terjedt el a kontinensen. Egy másik elképzelés szerint Velencéből jutott el a földrész más országaiba.

Egészséges mert...

Értékes B- és C-vitamint, folsavat, vasat, magnéziumot és kalciumot tartalmaz. Rákmegelőző és immunerősítő hatása bizonyított. Legértékesebb hatóanyaga azonban – ez adja sárga színét is – a béta-karotin, az A-vitamin egyik előanyaga. Annak érdekében, hogy a szervezeted jobban tudja hasznosítani a karotint, fogyasztás előtt adj kevés olajat a sárgarépához.

 

 

Felhasználása:

A zsenge sárgarépát héjastul fogyaszthatod. Tartsd folyó víz alá, és puha kefével alaposan súrold le! Ha télire teszed el, a répa héját kapargasd le, vagy zöldséghámozóval vágd le!

A főtt répát burgonyatörővel pépesítheted: ha már elég puha, könnyebb szétnyomni. Ezért főzés közben vegyél ki egy-egy darabot, és ellenőrizd az állagát.

Gyorsan elkészül a fenséges répasaláta, amit almával ízesíthetsz. Mindkettőt reszeld finomra, majd keverd össze diófélékkel, citromlével, 1 tk olajjal és csipetnyi cukorral.

Dekoratívak a tányéron a répacsíkok. Ehhez a sárgarépát zöldséghámozóval szeleteld vékony csíkokra, aztán párold sós vízben 2-3 percig. Metélt tésztával és mártással igen finom.

A legtöbb leves elképzelhetetlen sárgarépa nélkül, de kellemes aromája miatt kitűnő töltelékek és raguk ízesítéséhez. Egytálételekben, zöldségköretként, esetleg nyersen lereszelve vagy sütéshez (pl. répatorta) egyaránt remek. Frissen facsart leve szintén ízletes.

Tárolása

Tárolására a hűtőszekrény zöldséges rekesze is alkalmas, de homok között, a pincében egész évben eltarthatod anélkül, hogy karotintartalma károsodna. A nejlonzacskóval vigyázz, mert abban gyorsan rothadásnak indul. A zöldjét lehetőleg vágd le, mert úgy tovább megőrzi frissességét.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.