Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Kaszinótojás és tormakrémes sonkatekercs recept
Kaszinótojás és tormakrémes sonkatekercs
Lencseleves kolbásszal recept
Lencseleves kolbásszal
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta recept
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Érdekességek

Tudod milyen szilveszteri babona fűződik a sózott fokhagymához? Eláruljuk a választ!

Míg a karácsonyi menüt elsősorban a családi hagyományok alakítják, addig az év végi ételek megválasztása sokkal inkább kapcsolódik a különböző hiedelmekhez. A szilveszteri babonák közül sok ma is tartja magát, néhány elfeledtünk. Vajon te ismered ezeket?

A szilveszter ma már inkább a baráti összejövetelekről, bulikról, petárdadurrogtatásról és tűzijátékról szól, ám régen sokkal nagyobb szerepet kaptak az év végi babonák. Persze ma is sok családban kerül malacsült, lencse és virsli az asztalra, de sok más tradícióról mára már megfeledkeztünk. Elevenítsünk fel a régi szilveszteri babonákat!

szilveszteri babonák
Elfeledett szilveszteri babonák: te tudod, milyen hiedelem fűződik a sózott fokhagymához? 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Szilveszteri babonák a régi időkből

Mindannyian ismerjük azt a hiedelmet, ami szerint szilveszterkor és az új esztendő első napján a malac meghozza a szerencséket, a lencse megteremti a jólétet, és amit eszünk-iszunk elsején, az meghatározza az egész évünket. Így hát kerüljük a szerencsét elkaparó baromfit, ahogy a mázlinkkal elúszó halat is. Nem söprögetünk, nem visszük ki a szemetet, nem teregetjük ki a ruhákat és nem is töröljük fényesre a tányérunkat, bármennyire is ízlett az étel, ugyanis az ott hagyott maradék biztosítja, hogy az új évben is mindig legyen mit ennünk. 

Ezek a babonák nem új keletűek, több évszázados múltra tekintenek vissza. És jócskán volt még a régieknek mindenféle hiedelme. Ilyen például a sózott fokhagyma, amit a mezőgazdaságból élők alkalmaztak mint a következő évi időjárás jóslója. A fokhagymából naptárt készítettek, minden hónapnak egy gerezd felelt meg, amit besóztak, és figyelték, milyen hatást gyakorol a só a fokhagymára. Abból következtették ki az elkövetkező év időjárását, ami a várható termés szempontjából fontos volt számukra. 

Hasonlóan feledésbe merült tradíció a hajadon lányok szokása, a gombóckészítés. Azok a fiatal nők, akik még nem mentek férjhez, az év végén 13 gombócot készítettek, ebből 12-ben egy-egy férfi nevét rejtették el, akire potenciális férjként tekintettek. Szilveszter estéjén, éjfélkor vízbe dobták a gombócokat, és az elsőként a felszínre érő gombóc árulta el a jövendőbeliük nevét, akivel az új évben házasságot köthetnek. Ha az üres gombóc ért elsőként a felszínre, úgy a lány a következő évet is egyedül töltötte. 

(Forrás)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.