A farsang farka a farsangi időszak utolsó három napja: farsangvasárnap (idén ez március 2-re esik), farsanghétfő (március 3.), húshagyókedd (március 4.). Természetesen mindegyikhez más-más néphagyomány kötődik, amelyek többségének van gasztronómiai vonatkozása is.
A legények ilyenkor kalapjukra tűzték a kiválasztott leány bokrétáját, rengeteg eljegyzést tartottak ezen a napon, és az esküvők is gyakoriak voltak. Tipikus étel volt a tyúkhúsleves és a töltött káposzta és megjelent a cibereleves is, amely már a közelgő böjt előhírnöke.
A cibereleves ősi savanyú leves. Búzakorpát forráznak, amit megfűszerezve 3-4 napig kenyér belével megsavanyítanak. Később kásafélével főzik, majd tojássárgájával és tejföllel habarják, reszelt tormával tálalják.
Ilyenkor az asszonyok szórakozhattak a pincékben, mulathattak férfi módra, ihattak korlátlanul. Egyes helyeken szokás volt, hogy a nők férfiruhába öltöztek, este pedig zenés-táncos macskabált tartottak, szigorúan csak nőknek.
Előre elkészített ételeket fogyasztottak: pogácsát, sonkát, fánkot. Farsanghétfő után tilos volt az esküvő, tánc és vigadalom, így az asszonyoknak ez volt az utolsó lehetőségük arra, hogy mulassanak.
Madzaghagyó keddnek is hívják, mert ilyenkor kell elfogyasztani a madzagon lógó étkeket, a jó sonkákat, kolbászokat. Ilyenkor temetjük a farsangot és égetjük a szalmabábukat vagy koporsókat, hogy lezárjuk a farsangot és ezzel a telet.
Maszkok és mulatságok
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.