A gulyás az egyik legfontosabb magyar nemzeti étel, eredetét tekintve klasszikus paraszti fogás, mely rokonságban áll a pörkölttel és a csirkepaprikással is. A gulyás egy olyan tartalmas és laktató leves, ami nemcsak hazánkban, hanem bizony külföldön is ismert és elismert étel, és hungarikum is. A hazánkba látogató külföldiek gyakran ezzel azonosítják a magyar konyhaművészetet, és nem véletlen, hogy a világ számos országában felkerült már az étlapra, sőt fogyasztják a gulyás különféle változatait is.
A gulyásnak idehaza is számtalan változata és receptje ismert, és bátran mondható, hogy ahány ház (és tájegység) annyiféle módon készítik ezt a laktató levest. A gulyás akkor az igazi, ha marhahúsból készül, emellett pedig rengeteg különféle zöldség és fűszer ízesíti. Sokan készítik babbal vagy lencsével, de kerülhet bele csipetke, kolbász vagy debreceni is, sőt akár kuktában is elkészíthetjük. Látva, hogy csak idehaza mennyi receptje van, nem csoda, hogy egy távoli országban alaposan átdolgozták a magyar gulyást, ami stílusában ugyan emlékeztet a hazaira, de jócskán eltér tőle.
Az amerikai gulyás egy igazi komfortétel, azaz meleg, laktató főétel, amit az Amerikai Egyesült Államok középnyugati és déli részén általában simán gulyásnak neveznek, azonban ha ezt tálalnák egy magyar ember elé, garantáltan meglepődne, mi is került a tányérra. Az amerikai gulyásba ugyanis darált marhahús és makaróni tészta kerül, sőt egyes változatokba sajt is kerül, ami a hazánkban ismert változatok esetén egyenesen szentségtörés lenne.
A két gulyás között a legfőbb különbség, hogy az amerikaiba darált marhahús kerül, kihagyják a krumplit és a többféle zöldséget (főként a sárgarépát és a fehérrépát), emellett kerül bele főtt tészta, jellemzően makaróni, vagy valamilyen tojásos száraztészta. A fűszerek között pedig feltűnik az amerikai verzióban az olaszos fűszerkeverék (sőt egyes helyeken szójaszósz) is, ami szintén nem kerül a magyar változatba.
A magyar gulyás bográcsban készítve az igazi, kell neki az idő, hogy nagyon finom legyen. Nem szabad kispórolni az alapanyagokat és fűszereket sem, hiszen minél tartalmasabb, annál laktatóbb lesz a leves. Pogácsával, kenyérrel vagy csak simán magában fogyasztva is kiváló. Ha érdekel az alaprecept, nézd meg videón, mi hogyan készítjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.