Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Alapételek

Póréhagymás-sonkás csavart stangli: a tökéletes vendégváró bármilyen alkalomra

Bár hivatalosan még messze van a tavasz, az utóbbi napok igen kellemes idővel örvendeztettek meg minket. Ezért hoztunk is már-már tavaszias sós finomságot, mindenképpen próbáljátok ki a pórhagymás-sonkás csavart stanglit!

Sós vendégvárónak vagy egy tartalmas leves után is tökéletes választás ez a csavart stangli, amiben a póréhagyma édeskés aromája találkozik a sonka jellegzetes ízével. Ha elmented a receptet, akár a húsvétkor is elkészítheted! 

póréhagymás-sonkás csavart stangli
A póréhagymás-sonkás csavart stangli bármilyen alkalomra tökéletes vedégváró /Fotó: Vidék íze magazin

Miért együnk póréhagymát?

A póréhagyma íze enyhébb és édeskésebb, mint a vöröshagymáé vagy a fokhagymáé, ezért azoknak is érdemes kipróbálni, akik nem rajonganak a hagymás ételekért. Igazán sokoldalúan felhasználható, például kerülhet nyersen salátákba, de sütve, grillezve is ízletes. Kiváló alapanyaga krémleveseknek, rakott és sült ételeknek, tésztákhoz vagy pitékhez is jól illik. A francia gasztronómiában mindenféle variációban előszeretettel használják. 

Recept
Rafinált
Baconös-póréhagymás quiche
120 perc
0 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

A póréhagyma rendkívül egészséges zöldség, hiszen magas rosttartalmának köszönhetően támogatja az emésztést, miközben alacsony kalóriatartalmú, így a diétázók is bátran fogyaszthatják. Gazdag C-vitaminban, K-vitaminban és folsavban, valamint tartalmaz antioxidánsokat, amelyek hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez és a sejtek védelméhez.

Jó, ha tudod...

A póréhagyma rétegei között gyakran megbújik a föld és a homok, ezért alaposan meg kell mosni. Vágd fel hosszában, és folyó víz alatt öblítsd át a leveleit. Ha intenzívebb ízt szeretnél elérni, pirítsd meg vajon vagy olívaolajon, mielőtt levesekbe vagy ragukba tennéd! A zöld leveleit se dobd ki, ezek ízesítésre használhatók húslevesekben vagy alaplevekben.

A póréhagyma tehát egy sokoldalú, ízletes és tápanyagokban gazdag zöldség, amelyet érdemes gyakran beépíteni az étrendünkbe. Kiváló alkalom erre a következő stangli is, amit kicsik és nagyok egyaránt imádni fognak!

Így készül a póréhagymás-sonkás csavart stangli 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 ek. só
  • 1 ek. tejpor vagy burgonyapehely (elhagyható, de sokkal puhább lesz tőle a tészta)
  • 2,8 dkg friss élesztő
  • 20 dkg tej
  • 20 dkg tejszín
  • 1 db tojás

A töltelékhez:

  • vaj
  • 1 db póréhagyma
  • só, bors
  • 10 dkg apróra vágott sonka
  • 10 dkg félkemény sajt
  • 3 dkg parmezán

Elkészítése:

  1. A tésztához a liszteket, a cukrot, a sót, a tejport vagy burgonyapelyhet a robotgép táljában összekeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A tejet és a tejszínt langyosra melegítjük, a tojással együtt a lisztkeverékhez öntjük, és a robotgép dagasztókarjával addig dagasztjuk, amíg egy sima, fényes, nagyon lágy, de az edény falától elváló tésztát kapunk. Ekkor a tálat letakarjuk átlátszó fóliával és egy konyharuhával, majd a duplájára kelesztjük a tésztát. Ha megkelt, még egyszer átgyúrjuk, és hagyjuk újra megkelni.  
  2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Közben elkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőben kevés vajon megpároljuk a póréhagymát. Sózzuk, borsozzuk, majd lefedve, kis lángon 5-10 percig dinszteljük. Utána belekeverjük az apróra vágott sonkát, és együtt sütjük még 5 percig. Végül belereszeljük a kétféle sajtot, és az egészet jól elkeverjük.
  3. A megkelt tésztát fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, kevés olvasztott vajjal megkenjük, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket. Félbehajtjuk a tésztát, és pizzavágóval vagy nagyon éles késsel 3 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkok két végét megfogva többször megcsavarjuk, majd a csavartakat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A tepsit az előmelegített sütőbe toljuk, és 15 perc alatt szép pirosra sütjük a péksüteményeket.    

Előkészítés: 45 perc 

Pihentetés: 1,5 óra 

Sütés: 15 perc 

Egy adag: kb. 240 kcal

(Forrás: Vidék íze magazin)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.