Sós vendégvárónak vagy egy tartalmas leves után is tökéletes választás ez a csavart stangli, amiben a póréhagyma édeskés aromája találkozik a sonka jellegzetes ízével. Ha elmented a receptet, akár a húsvétkor is elkészítheted!
A póréhagyma íze enyhébb és édeskésebb, mint a vöröshagymáé vagy a fokhagymáé, ezért azoknak is érdemes kipróbálni, akik nem rajonganak a hagymás ételekért. Igazán sokoldalúan felhasználható, például kerülhet nyersen salátákba, de sütve, grillezve is ízletes. Kiváló alapanyaga krémleveseknek, rakott és sült ételeknek, tésztákhoz vagy pitékhez is jól illik. A francia gasztronómiában mindenféle variációban előszeretettel használják.
A póréhagyma rendkívül egészséges zöldség, hiszen magas rosttartalmának köszönhetően támogatja az emésztést, miközben alacsony kalóriatartalmú, így a diétázók is bátran fogyaszthatják. Gazdag C-vitaminban, K-vitaminban és folsavban, valamint tartalmaz antioxidánsokat, amelyek hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez és a sejtek védelméhez.
A póréhagyma rétegei között gyakran megbújik a föld és a homok, ezért alaposan meg kell mosni. Vágd fel hosszában, és folyó víz alatt öblítsd át a leveleit. Ha intenzívebb ízt szeretnél elérni, pirítsd meg vajon vagy olívaolajon, mielőtt levesekbe vagy ragukba tennéd! A zöld leveleit se dobd ki, ezek ízesítésre használhatók húslevesekben vagy alaplevekben.
A póréhagyma tehát egy sokoldalú, ízletes és tápanyagokban gazdag zöldség, amelyet érdemes gyakran beépíteni az étrendünkbe. Kiváló alkalom erre a következő stangli is, amit kicsik és nagyok egyaránt imádni fognak!
A tésztához:
A töltelékhez:
Előkészítés: 45 perc
Pihentetés: 1,5 óra
Sütés: 15 perc
Egy adag: kb. 240 kcal
(Forrás: Vidék íze magazin)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.